tiistai 9. marraskuuta 2010

Mandariini-tahinikastike ja ruusukaalia

Olin jotenkin ajatellut että tahinin tekeminen on vaikeaa. Ja ensimmäiset yritykset eivät kyllä tuottaneetkaan toivottua lopputulosta. Pienellä säätämisellä homma on kuitenkin alkanut sujua, ja nykyisin en koe enää tarvetta syytää rahojani aika huikean hintaiseen kaupan raakatahiniin. Sesaminsiemenethän ovat itsessään aika edullisia.
Hyviä tahiniohjeita on muuallakin, mutta koska sitä on välillä minulta kyselty, tässä vielä oma versioni.


Ehdottomasti paras oivallukseni on ollut käyttää monitoimikonetta ja jauhaa kerralla riittävän iso määrä siemeniä. Tähän käytän s-terää huippunopeudella. Blenderissä on kyllä tehoja, joilla sesaminisiemenet saa näppärästi jauheeksi, mutta pienikokoinen terä ja kapea kannu menevät nopeasti tukkoon siemenmassasta ja isompien erien valmistus on työlästä.

Tämän kertaiseen erään jauhoin
  • n. 7,5 dl kuivia, kuorellisia (ja paahtamattomia) sesaminsiemeniä.
Parasta olisi liottaa siemeniä 2 tuntia ja kuivattaa sen jälkeen ennen jauhamista. Tällöin ravintoaineet olisivat parhaiten käytettävissä. Aina ei ehdi, joten tällä(-kin) kertaa meni siemeniä ihan pussista.

Kaada siemenet monitoimikoneen kulhoon ja laita kone käyntiin huipputeholle. Aluksi tuntuu, ettei tapahdu mitään. Anna koneen kuitenkin käydä. Vähitellen siemenet alkavat jauhautua. Tämä vie muutaman minuutin.


Kaavi lastalla reunoille kertynyt massa ja siirrä kulhon keskelle. Jatka koneen käyttämistä jälleen muutama minuutti (en katsonut kellosta tarkemmin). Jos kone tuntuu kuumeneva liikaa, pidä taukoa ja anna koneen jäähtyä välillä.


Mitä pidempään jaksat jauhaa, sitä hienojakoisempaa tahnaa saat. Itse pidän karkeammasta rakenteesta, joten käytin konetta yhteensä n. 5 min. Tässä vaiheessa lisäsin seokseen reilut 1/2 dl kylmäpuristettua sesamöljyä ja jatkoin sekoittamista, kunnes seos oli tasaista eli n. minuutin.


Tahini on valmista, mutta lisäsin omaani vielä 1 tl hunajaa ja 1/2 Himalaja-suolaa. Tahinia tuli reilut 3 dl.


Tahini-bisneksen sivutuotteena tein ilta-aterialle ruusukaalia mandariini-tahinikastikeessa. Tahinikastikkeet ovat mielestäni ihan parhaita, eikä tämäkään tehnyt poikkeusta. Ruusukaalini nautin mieluiten kevyesti höyrytettyinä sekä maun että sulavuuden vuoksi. Lisänä tarjosin kuitenkin muita kasviksia kypsentämättöminä. Helppoa, nopeaa ja herkullista arkikokkausta koko perheelle.

Mandariini-tahinikastike ruusukaalille tai muille kasviksille 
  • 250 g ruusukaaleja
  • Himalajasuolaa
  • 1 tl hunajaa
  • hiukan kylmäpuristettua sesamöljyä 
Poista ruusukaaleista kanta ja päällimäiset lehdet, jos niissä on tummentumia. Halkaise isokokoiset puoliksi. Laita kattilan höyrytysosaan ja kypsennä pehmeiksi (n. 10 min.) Sekoita kaalien joukkoon loput ainekset, ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistat kastikkeen.

Kastike:
3 rkl tahinia
1 dl tuorepuristettua omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa
1 mandariini kuorittuna ja lohkoina
1/2 valkosipulinkynttä puristettuma
mustapippuria
2 tl misoa tai soijakastiketta
(laatusuolaa maun mukaan)
1 tl hunajaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoita tasaiseksi kastikkeeksi. 

Tarjosin ruusukaalit kasvispediltä, jossa pohajalla reilusti villirucolaa, raastettua porkkanaa sekä tuoretta basilikaa. Ripottelin näille hiukan suolaa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä. Asettelin päälle ruusukaalit ja valutin tahinikastikkeen. Viimeistelyyn tomaatteja ja lisää tuoretta basilikaa revittynä. Kesäinen basilika toi lämpöä ja aurinkoa pimeään iltaan.

Ja räntämyrskyn riehuessa ulkona, oli todellakin mukavaa olla sisällä, juoda teetä ja syödä jälkkäriksi pala raw-kurpitsapiirasta, jota olin onnistunut jemmaamaan viikonlopulta.




Ja lopuksi hiukan kuulumisia. Muistatte ehkä Mr. Peetsin, jonka sairastumisesta kerroin jokin aika sitten. Sydänsairas kisumme on toipunut aivan ihmeellisellä tavalla ja tässä entinen jalkapuoli kiipeää jo ketterästi parvelle. Kiitos teille kaikille, jotka lähetitte Peetsille parantavia ajatuksia. Niiden voima on ihmeellinen! Ja kai siinä sanonnassakin on jotain perää, että kissalla on 9 henkeä...




11 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen tästä ja muistakin viime aikaisista kirjoituksista kuvineen. Näitä on aina niin ilo katsella ja lueskella. Tällä sivustolla on lempeän leppoisa tunnelma <3!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa kuulla että Mr.Peets on tervehtynyt,rapsutuksia sille!
    Tahini on ihanaa;Suomessa asuessani vielä tein sitä usein itse,mutta täällä on niin lukematon määrä erilaisia tahineita,myös raakasellaisia,joten helpompi on ostaa niitä,kun eivät ole kalliitakaan.Harmi,että teilläpäin se on niin hintavaa.Olen tahinin suurkäyttäjä!

    VastaaPoista
  3. Onneksi karvainen herra voi jo paremmin!:)

    VastaaPoista
  4. Oii, just eilen kuolasin ruusukaaleja kaupassa! Mutta hei, kurpitsapiiraan ohjeen jaosta ei noin vain luisteta! Ihanan näköinen!

    Parasta,, että Mr. Peets on toipunut <3

    VastaaPoista
  5. Suvi, kiitos :)

    Yaelian, tahinia kuluu meilläkin runsaasti. Perustahini paahdetuista sesaminsiemenistä ei ole täälläkään kovin tyyristä, mutta raakaversioita on vaikeampi saada ja tosiaan niistä saa pulittaa enemmän.

    MouMou, Peets kiittää <3

    Katja, voihan sen pumpkin pien laittaa. Oli sellainen pikapiiras, mutta aika hyvä. Tai en ole kyllä pahoja raw-herkkuja maistanutkaan :)

    Katja,

    VastaaPoista
  6. Iso kiitos tahiniohjeesta. Täälläpäin en ole edes löytänyt tuota raakatahinia mistään. Mutta maistanut olen ja siksi mahtavaa nyt päästä itse sitä tehtailemaan!
    Mutta kysymys, miten kuivataan liottamisen jälkeen? Uunissa miedolla vai annetaan ihan huoneenlämmössä kuivahtaa?
    Ja toinenkin kysymys, kuinkakohan kauan arvelet tämän herkun säilyvän? No siis, ei kauaa kun sen herkuttelee parempiin suihin, mutta noin niinkuin teoriassa;)

    Kiittäen ja seesaminsiemenpussia jo kurotellen....
    saippu

    VastaaPoista
  7. Ja vielä...säilymisestä: vaikuttaako se siementen liottaminen säilyvyyteen? Kun muistelen, ettei esim. idätetyt sesaminsiemenet säily kovin kauan.

    saippu taas

    VastaaPoista
  8. saippu, itse kuivaan kuivurissa, sitä ennen kuivasin uunin alaosassa 40 asteessa (eli matalimmalla lämmöllä uuninluukku hieman raollaan) niin kauan, että tuntuivat kokonaan kuivilta. Tämä on vienyt n. 4 tuntia, kun siemenet ovat ohuena kerroksena. Jos ne jäävät kosteiksi, tahini ei oman kokemukseni mukaan onnistu niin hyvin, tai siis siemeniä ei saa kunnolla jauhettua. Ja on ihan totta, että tahini ei myöskään sitten säily yhtä hyvin. Sen sijaan, jos saat kuivattua siemenet kunnolla, uskaltaisin sanoa, että tahini säilyy jääkaapissa hyvin pari viikkoa, jopa pidempään. Tosin meilläkin ehtii kadota jo kauan ennen sitä :)

    VastaaPoista
  9. Oikein maukas salaatti,oli heti eilen illalla kokeiltava!Tuli maistettua vihdoin noita ruusukaalejakin,kuinka en ole ennen ostanut niitäkään,herkkuja oli!:)

    VastaaPoista
  10. ansku, kiva kun maistui! Ruusukaalit on kyllä hyviä, kun ne valmistaa oikein.

    VastaaPoista
  11. IHANAA! Onpa mahtava kuulla, että Mr. Peets on toipunut noin hyvin :)


    Heli

    VastaaPoista