keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Pieniä iloja

Muutama reseptikin jonottaa jo pääsyä sivuille, mutta ennen mm. herkkukräkkereitä ja helppoja mutta hyviä raakakeittoja muita viime aikojen ilonaiheita. Niistähän se paras arki syntyy.


Glorian Ruoka ja Viini ryhtyi tiedostavaksi ja tempaisi luomu-teemanumerolla. Tuli pitkästä aikaa luettua koko lehti.





Keksin, että himputti, voihan niitä tavallisia herneitäkin idättää. Parempia kuin kikherneidut!



Goodbye Valio! Greensmoothiet ovat tulleet lasten aamujugen tilalle. Menestyksen salaisuus on, että ne eivät näytä vihreiltä!



Ensimmäisessä banaania, avokadoa, pinaattia, mustikkaa, raakakaakaojauhetta, hunajaa ja luomuomenamehua. Toisessa mantelimaitoa, mansikkaa, banaani, cashewtahnaa ja lehtisalaattia.






Mamin välipalasmoothie: Banaani, hurrrrjasti pinaattia, luomuomenamehua ja kookosöljyä, tujaus sitruunaa.
















Jee, ostin uutta luomukookosmaitoa! Mutta pöh, siinä on lisäaineena guargumia (E412) :-(
Luonnonaine periaatteessa, mutta yleensä käyttämäni Santa Marian Extra Creamy Coconut Milk sisältää vain kookospähkinäuutetta ja vettä. Eli valitsenko jatkossa lisäaineluomua vai lisäaineetonta tavallista...?






Uusin koukutukseni oli Isola Bio Jolie-hasselpähkinämaito. Kuten edellä mainittu purkkikookos, ei tämäkään ole mitään raakaa tai elävää ravintoa, mutta rakastan sitä silti sekä sunnuntaiaamun lattessa että Yogi-teessä. Isola Bion maidot ovat kuitenkin aitoa tavaraa moniin muihin kasvismaitoihin verrattuna. Riisipohjaisissa maidoissa on lisänä kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä ja merisuolaa. Täysjyväluomuriisi on kasvatettu Italiassa.









Tämä tässä taas oli paras parmesanin korvike, joka syntyi kuorituista hampunsiemenistä ja hiivahiutaleista.


Idea on alun perin täältä, jossa sitä kutsuttiin nimellä Hemp-esan. Vähän outo nimitys, mutta tein siitä oman versioni. Hempesani tai feikkiparmesani - miten ikinä sitä haluakaan nimittää - sopii mitä moninaisimpiin juttuihin: Ripottelin sitä salaatteihin, raakapastan päälle (tietysti), dippasin bataatti- ja porkkanatikkuja, kuorrutin täytettyjä herkkusieniä, tomaatteja ja muita kasviksia. Sillä voisi luonnollisesti korvata parmesanin myös kypsennetyissä ruoissa.
- Yksi resepti pääsi sittenkin mukaan :)


Hempesani

1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl ravintohiivahiutaleita
1/4 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl sinappijauhetta
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunanmehua
2 tl laatusuolaa
(ripaus palmusokeria)

Nypi kaikki ainekset sekaisin. Säilytä kannellisessa lasipurkissa, viileässä. Joukkoon voisi lisätä pari teelusikkaa norihiutaleita, mikä toimii myös hyvin.

12 kommenttia:

  1. Pienet ilot ovat parhaita! :) Mulle tuli ilo siitä, kun tajusin että erästä lempiherkkuani, hernekeittoa, voi tehdä myös raakana, kun suruuttelee vaan noita idätettyjä herneitä ja laittaa vähän hernismäisiä mausteita sekaan ^_^ Ai että mitä herkkua, juuri talveen sopivaa raakailua.

    Mistä tuota Jolie-maitoa saa? Ja toimiiko se hyvin kuumissa juomissa? Mun on vain pakko hemmotella itseäni aina silloin tällöin kunnon maitokahvilla tai maitoteellä, silloin käytän raakaa vuohenmaitoa, mutta olisi kiva jos olisi jokin vegaaninenkin vaihtoehto. Vegaaniset maidonkorvikkeet ei vain mun mielestä ole toimineet hirveän hyvin kuumissa juomissa, olisikohan tuo poikkeus..?

    T. Ex-vegaani

    VastaaPoista
  2. Oi miten ihanalta kuulostaa tuo parmesaanin korvike, itte en erityisemmin ole tainnut parmesaania edes koskaan syödä, mutta tuota vois kyllä oikeasti kokeilla. Tulipahan tässä mieleen etten ole tainnut syödä pitkään aikaan smoothieitakaan, käsittämätöntä mitä kaikkea sitä huomaa kun selaa näitä blogeja.

    Tämä sinun blogisi on kyllä ehdottomasti muovaantunut minun lempi blogiksi, kunhan vähän säätää ja muuttaa aineksia, esim juurekset pois ja kookos-juttuset, niin tästähän on hyötyä paljonkin, plus että itselle haitallisia aineita voi jättää kokonaan pois (no ehkä ei toimi kaikissa ruokasissa ,esim niissä missä se on pohjaideana. )

    Ittekkö ihan säädät kaikki reseptit?

    VastaaPoista
  3. Idätettyjä herneitä! Miksen ole itse keksinyt kun kaikkea muuta kuitenkin idätän? Näin talvella ei versotkaan vauhdilla kasva joten idätys olisi herneillekkin siis paikallaan. Kauanko kestää, että idut on valmiita ja voiko niitä syödä raakana ilman kiehautusta?

    Sulla on mahtava blogi! Voisitko perustaa raakaravintolan?

    VastaaPoista
  4. Nuo Isolan maidot on kyllä ihania. Itse ihastuin Norjassa firman riisi-kookosmaitoon, ja ilokseni löysin sitä nyt Suomestakin (ja vielä aika paljon edukkaammin, vaikka kamalissa hinnoissa ovat edelleen).

    Oonkin himostellut jonkun lehden ostamista jo pitkään, eli pitänee katsoa jos tuota Gloriaa olis vielä hyllyssä!

    VastaaPoista
  5. Nam, kylläpäs oli hyvää tuo Mamin välipalsmoothie. Tekaisin sen itselleni kevyeksi lounaaksi. Sain siihen kuin tilauksesta laitettua pinaatin, joka uhkasi jäädä notkumaan jääkaappiin. Todella maukas oli myös edellisen postauksen parsasalaatti, jota olen jo pari kertaa tehnyt lounaaksi. Kokeilin myös kastanjatorttua, mutta ostamani tuoreet kastanjat eivät olleet enää käyttökelpoisia ja korvasin ne manteleilla. Tulos oli vähän liian mantelimainen. Mistä ostit kuivattuja kastanjoita?

    Ei ollut muuten tämänpäiväisessä Hesarissa raakaruokajuttua, vaikka mainostivat.

    VastaaPoista
  6. Ex-vegaani, kiitos hernarivinkistä, menee kokeiluun! Olen toistaiseksi vain mussutellut herneenidut sellaisenaan. Noita Isola Bion maitoja olen toistaiseksi täällä H:gin seudulla nähnyt vain Ruohonjuuressa. Saiskohan Ekolosta myös..? Tietääkö joku muita paikkoja? Mielestäni toimii yllättävän hyvin kuumissa juomissa myös, eikä ole leikannut kiinni. Juu, on sitä lattea silloin tällöin saatava ja mustaa kiinalaista teetä myös 8)

    Ahmatti, kiitos <3 Itse säädän ja sitä suosittelen kaikille fiiliksen ja mieltymysten mukaan :)

    Anonyymi, liotin herneitä yön yli ja idätin 2-3 vrk, en muista ihan tarkkaan. Olen syönyt sellaisenaan ja ryöpättynä myös. Pengoin tietoakin asiasta ja kyllä kaikkien lähteiden (netti) mukaan raakana voi syödä.

    Nonnis, onhan se hinta aika kova, mutta ei pahin. Arjen ylellisyyttä siis :}

    Kuitin koivu, kiitos sä oot kyllä ihana promoottori ;) Joo, ei ollut Hesarissa juttua. Toimittajakin pahoitteli kovasti, mutta toimituksessa oli päätetty ennakkomainonnasta huolimatta tehdä pakkaskeliin sopiva ruokajuttu, koska keväämmällä se ei olisi enää ajankohtainen. Raakaruokajuttu taas ei ole aikaan sidottu. Hmm.. ihan kuin olisin kuullut saman selityksen jo aiemmin. Alkaa tää Hesarin linjaus kyllä mietityttää ... :/

    VastaaPoista
  7. OI ihania ohjeita! Mä oon niin rakastanut oluthiivahiutaleisiin kun vihdoin tajusin vaihtaa Rapuzelin *-makuiset hiutaleet Valioravinnon oluthiivaan. Niitä voi kauhoa vaikka suoraan purkista :)

    Herneet on mulla jääneet ihan pimentoon sen jälkeen kun eineshernarista tuli historiaa ruokavaliossani. Paitsi tietysti kesällä. Mutta oon miettinyt monesti raw hernekeiton tekoa. Jotta kiitos inspiraatiosta :)

    Pöh, toivottavasti raw juttu tulisi kuitenkin jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  8. Katja, mulla myös Valioravinto käytössä. Rapunzel oli mielestäni ihan ok sekin, eri makuista kyllä. Enää ei myydä Ruohiksessa. Herneet rokkaa :)

    VastaaPoista
  9. Ihania ilonaiheita! Herneenidut ovat tuttuja,sekä versoina että ituina mulla on niitä usein;ihanan makeita:-)Ja tuo hempesani kuulostaa ihanalta;harmi vaan ettei täällä edelleenkään saa hampunsiemeniä urgh! Mun lempparivegaaniravintolassa täällä on joka pöydässä vegaaniparmesaanisirotin pöydällä,mutta se taas on tehty seesaminsiemeniä käyttäen.Muuten,olisko mitenkään mahndollista saada sitä Hesarin juttua tänne skannattuna jotenkuten? Muuten,tänään olin retkellä ja näimme myös carobpuita,ja carobinpalkoja poimiessa tulit mieleen;D

    VastaaPoista
  10. Ai siis ei ollutkaan sitä juttua Hesarissa,no voi harmi! Kurjaa kun noin päättivät:-(

    VastaaPoista
  11. Yaelian, carob-puita! Tahtoo kans poimimaan.
    Jeps, hesari tuotti pettymyksen. Aika erikoista oli, että toimittajakin luuli ihan viimeiseen asti, että juttu julkaistaan. Noo, ehkä se vielä joskus tulee. Voin sit skannata ja lähettää - jos se siis on mistään kotoisin ;)

    VastaaPoista
  12. Anonyymi, enpä olekaan kokeillut. Tutun näköinen purkki kylläkin. Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista