lauantai 8. joulukuuta 2012

Gluteenittomat Lucia-pullat (Vegan)

IMG_9009

Pulla. Kanelinen korvapuusti tai jouluinen sahramipulla. Asioita, joita ilman maailma tuntuisi paljon tylymmältä paikalta. Ainakin mielikuvissa. Sillä harvoin enää syön ihan oikeaa pullaa. Makumuisto on muuttunut paljon herkullisemmaksi kuin todellinen nisu. Välillä kuitenkin kokeilen gluteenittomia pullia, sillä niiden jälkeen maha ei mutise turhia. Lupailinkin jossain vaiheessa reseptiä ja tässä sellainen tulee jouluisena versiona.

Pullan olemus tulee pitkälti sitkeän kuohkeasta vehnätaikinasta. Gluteenittomaan vehnäseen mehevyyttä tuovat chia- tai pellavansiemenseos sekä xantaani tai psyllium. Kokeilujen jälkeen olen oppinut syventämään makua myös hapanjuurijauheella ja pitkällä kohotusajalla. Tästä syystä pullataikinan nestettä ei lämmitetä, vaan hiiva saa tehdä työnsä kaikessa rauhassa. Saman perusohjeen mukaan valmistuu peruspullataikin, kun sahramin jättää pois. Ja taikinasta voi leipaista myös ne korvarit.

Gluteenittomat sahramipullat


  • 1/2 dl vaaleita pellavansiemeniä tai 2 rkl chia-siemeniä, jauhettuina
  • 2,5 dl vettä
  • 7,5 dl manteli-, soija-, tai riisimaitoa
  • 2 tl suolaa
  • 250 ml hunajaa tai agave-siirappia
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 pkt sahramia
  • 500 g täysjyväriisijauhoja
  • 2 rkl hapantaikinajuurta
  • 2 tl xantaanikumia
  • 2 pkt kuivahiivaa
  • 1,5 dl kookosjauhoja
  • 1,5 dl Neito-rypsiöljyä
  • Rusinoita koristellun

Leivontaan: Kookosöljyä
Voiteluun hunajan ja käyttämäsi kasvismaidon seosta

Jauha pellavan tai chia-siemenet tehosekoittimessa. Siirrä kulhoon ja vatkaa joukkoon 2,5 dl vettä. Anna turvota. Sekoita suuremmassa leivinkulhossa kylmä (!) kasvimaito, suola, hunaja, kardemumma ja sahrami. Vatkaa joukkoon pellavan-/chiasiemenseos. Sekoita toisessa kulhossa riisijauhot, hapanjuurijauhe, xantaanikumi ja kuivahiiva. Lisää vähitellen nesteeseen käsin vaivaten. Lisää lopuksi kookosjauhoja muutamassa erässä välillä perusteellisesti vaivaten, kunnes taikina tuntuu hyvin leipoutuvalta. Kookosjauhot turpoavat voimakkaasti. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa tasaiseksi. Peitä kulho muovikelmulla siirrä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 3-4 tunniksi.

IMG_8985

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Öljyä kädet ja leivinalusta, mieluiten kookosöljyllä. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan ja pyörittele n. 15 cm:n tangoksi. Kiepauta ässiksi tai muuten jouluiselle kiemuralle. Anna kohota liinan alla.

IMG_8991

Sekoita keskenään 1/2 dl mieleistäsi kasvismaitoa ja 1 tl hunajaa. Voitele pullat ennen paistamista seoksella ja laita jokaisen kiemuran keskelle rusina. Paista 220 asteessa n. 20 min. tai kunnes pullat saavat kullanruskeaa väriä. Voitele uunista otettuna uudelleen hunaja-maitoseoksella.

IMG_8997

IMG_9028

28 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut jo lupiinijauhoja leivontaan? (: Ne antavat (huikeiden ravintoarvojen lisäksi) myös hyvää sitkoa taikinaan!

    VastaaPoista
  2. Hovkonditorn, kiitos :)

    Anonyymi, kokielin lupiinijauhoja juurikin pullaan, mutta en tykännyt mausta. Suolaisissa leivonnaisissa toimii. Yleensä sekoitan smoothieen.

    VastaaPoista
  3. Oi, miten sievät kiekurat! Tuore pulla on hyvää ja se tuoksu mitä ihanin :)

    VastaaPoista
  4. Hei, voisitko korjata tuon sulkeissa olevan Vegan-sanan tai sitten antaa hunajalle joku vegaani vaihtoehto? Hunaja kun ei ole vegaanista ja tätä ei välttämättä kaikki tajua. On nimittäin viime aikoina tullu kyläillessä usein vastaan muuten vegaanisia tarjottavia, mutta sitten sisältävät hunajaa... joten väärinkäsityksien välttämiseksi olisi hyvä tuo korjata, niin ihmiset oppivat taas! :) Muuten oikein hyvä resepti ja gluteenittomia reseptejä olenkin kaivannut, joissa ei käytetä kaupan valmiita jauhoseksia, jotka sisältää E-lukuja yms. ihan järjettömiä määriä! Kiitos! t.Ilta

    VastaaPoista
  5. Käytätkö itse mieluummin pellavansiemeniä vai chia-siemeniä? Chia-siementen maku lienee neutraalimpi.

    VastaaPoista
  6. Entä mikä kasvimaidoista sopii parhaiten pullataikinaan?

    Ja kiitos mainiosta pullareseptistä, joka on maidoton, gluteeniton, munaton, vegaaninen ja pähkinätön eli sopii kenelle tahansa!! :)

    VastaaPoista
  7. Heippa, minulla olisi kysymys.. Olen noudattanut paleoruokavaliota (viljaton, maidoton&palkokasviton) keväästä asti ja tuleva joulu tuottaa hiukan päänvaivaa. Pidän nimittäin valtavasti joulupipareista, mutta en voi syödä niitä enää, kun gluteenittomat viljatkaan eivät tule kysymykseen. Haluaisin siis saada jouluksi edes jotain etäisesti pipareita muistuttavaa, mutta paleosti.

    Oma ongelmansa haasteeseen tuo ruokayliherkkyyteni, joita ovat riisi, omena, kananmuna, pähkinät ja siemenet. Olen kokeillut leipoa paleosti, joskin ei kovin hyvällä menestyksellä, sillä etenkin keksien rakenteesta on vaikea saada hyvää. Olen käyttänyt mm. pellavaa, kookosta (jauho, öljy sekä hiutaleet), kananmunankorviketta (NoEgg) ja perunajauhoja. Eli osaisitko neuvoa jotain ohjetta tai vinkkiä, miten voisin tehdä paleopipareita jouluksi?

    VastaaPoista
  8. Ah, tuli ihan sahrami suuhun pelkästä pullakuvien katselemisesta! Näitä kokeilisin jos jaksaisin leipoa :)

    VastaaPoista
  9. Mites hunaja, kiinteää vai juoksevaa? Nämä on hyvä tietää, ennen kuin alkaa tekemään taikinaa..

    VastaaPoista
  10. Lussebullar:) ihanan nätit:) Tuo hapanjuurijauhe kuulostaa mahtavalta tuotteelta,en ole koskaan nähnyt mutta metsästän sitä sitten ensi kerralla Suomessa.Saako sitä ihan tavallisista marketeista?

    VastaaPoista
  11. Anni Minerva, :)

    Ilta, sorry totta puhut että unohdin laittaa agavesiirapin vaihtoehdoksi. Otan varmaan vähän turhan rennosti nämä nyanssit, mutta käytän paljon vegaaninen termiä, koska vegetaarinen tai kasvis- sisältävät käsitteinä useimmiten maito- ym tuotteita.

    Chia-siemenet ovat mielestäni parempia ja niistä saa tiukemman geelin, mutta vaaleat pellavansiemenet ovat oikeastaan yhtä hyviä tähän reseptiin. Kasvismaidoista jos puhutaan, niin kaikkein paras pulla syntyy itse tehdystä mantelimaidosta. Sen puutteessa käytän joko soija- tai kauramaitoa. Riisimaito on vähän turhan vetistä tähän.

    Hunaja oli semijuoksevaa kotimaista uuden sadon hunajaa. Kovaa jos käyttäisin, lämmittäisin sitä varovasti juoksevampaan muotoon. Valmiiksi juokseva on myös ok.

    Yaelian, nykyään olen löytänyt hapanjuurijauhetta useimmista vähän isommista myymälöistä gluteenittominen tuotteiden joukosta. Gluteenittomuus kasvattaa selvästi meilläkin suosiota valikoimien laajentumisesta päätellen. Kiva vaihtehtoja tullut markkinoille.

    VastaaPoista
  12. Kiva että Suomessakin gluteenittomat tuotteet lisääntyvät kivalla vauhdilla,täällä niitä on nykyään tosi mahtava valikoima.Ja Gary Yourofskyn vierailun jälkeen tosi monesta tuli vielä vegaanikin;D
    http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

    VastaaPoista
  13. maria, pipareiden leivonta noilla reunaehdoilla on kyllä aika haastavaa, sillä oikeastaan kaikki, mikä tuo oikeaa rakennetta ja makua taikinaan puuttuu listaltasi. Hmm.. leipomista ajatellen potentiaaliselta jauho-osastolta löytyvät myös lucuma-jauhe, muut marja- ja hedelmäjauheet, kastanjoista jauhettu jauho, kuivattu ja jauheeksi jauhettu bataatti ja talvikurpitsa, mesquite- (täytyy tilata esim. iHerbistä) maa-artisokka ja banaanijauhe. Viimeksi mainitut tosin toimivat ennemminkin makeutuksena. Jotkut paleohtavat ystäväni käyttävät quinoaa ja amaranttia, joista myös saa jauhoja. Luettelemieni vaihtoehtojen sopivuudesta allergioihisi tai paleoruokavalioon en osaa sanoa tarkemmin. Siitä en tiedä, saako näistä pipareita aikaiseksi, sillä omani leivon aina manteleista. Jotain piparin makuisia herkkupalloja kyllä ainakin :) Noin yleisemmin kiinnitti huomiotani, että allergioihisi yhdistettynä paleo rajaa aika paljon tärkeitä ruoka-aineita pois. Toivottavasti ruokavaliosi on siitä huolimatta tasapainossa, eikä muodostu sinulle liian työlääksi ja rajoittavaksi.

    VastaaPoista
  14. Hah, äiti ei tykkää sahramista, mutta tämä joulu menee omissa nurkissa. Meitsi niin vääntää näitä herkkupullia, kun jään paitsi äidin nisseukoista (voi kyl olla, että kieputtelen nisseiksi äitiä ikävöidessä). :) Nams, kiitos tästä! (Oho, kuola valuu...)

    Btw, raakapipareiden reseptejä on netti pullollaan (samoin raakaruokakirjat), jos kokee jostain syystä, että haluaa vältellä ravintorikkaita viljoja... ;)

    VastaaPoista
  15. Kullakin omat reunaehtonsa, jotkut kyllä asettavan kohtuuttomasti reunaehtoja ruokavaliolleen, niin että ruokavalion suunnitteleminen voi aiheuttaa liikaa päänvaivaa ja eihän ruuan pidä aiheuttaa ihmiselle stressiä!:D Niin kivaa kuin olisikin tietää, miltä alkuperäinen versio maistuu, nin tässäkin reseptissä on pari kohtaa joissa pitää minunkin hieman soveltaa.. Elikäs voin varmaan korvata rypsiöljyn voilla tai jollain muulla öljyllä, sillä en pidä raffinoimattoman rypsiöljyn mausta? Ja voinko hunajan sijaan laittaa taikinaan sokeria??

    Niin ja tarkoitatko sahramipaketilla esim. Meiran 0,5 gramman sahramia?

    VastaaPoista
  16. Anonyymi, oma mottoni on, että kaikki reseptit on uudelleenluotaviksi eli siis sovellettaviksi :) Ja makuasiat ovat samoin hyvin yksilöllisiä. Stressittömyys se sijaan sopii kaikille :)
    Toki öljyn voi korvata voilla tai muilla öljyillä, tosin voi on 80% rasvaa vs. öljyn 100%. Voissa on myös yleensä lisätty suolaa, eli sitä puolta ehkä pikkuisen vähemmäksi sitten. Hunaja tuo hieman lisää nestettä taikinaan ja on makeampaa kuin sokeri, eli jos sokeria käytät sen sijaan, voi olla että himpun verran kannattaa lisätä nestettä ja maistella taikinan makeutta. Sahrami, jota käytin oli juuri tuota jauhettua sahramia. Senkin määrä riippuu mieltymyksistä. Jos tykkää oikein sahramisesta, voi laittaa kaksikin pakettia.

    VastaaPoista
  17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Kiitos Outi vastauksesta! Tämä auttoi paljon, en ajatellutkaan että esim. bataatista saa tehtyä jauhoja! Ja tosiaan sinänsä ei ole väliä ovatko piparit raakoja vai eivät, mutta ajattelin että kuivaamalla saisi mukavan rapeuden, jota paistaen on vaikea saavuttaa ilman kananmunaa. Onneksi vielä on aikaa tehdä kokeiluja ennen joulua. :)

    Ruokavaliosta vielä.. minulle tärkeintä on optimaalinen ravitsemus sekä hyvä olo. Ja oloni on älyttömästi parempi paleolla. Viljoja en käytä, sillä niissä on suolistoa ärsyttäviä aineita, kuten lektiinejä ja gluteenia, jotka aiheuttavat myös vuotavaa suolta (engl. leaky gut). Viljoista löytyy lisäksi mm. antiravinteita, jotka haittaavat muiden ravinteiden imeytymistä. Lisää aiheesta esim. Helsinki Paleon sivuilla: http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/

    Maitoakaan en käytä, sillä nykyajan prosessoitu maito ei ole kovin luonnollista - toki raakamaito olisi parempi vaihtoehto. Tosin maito on alunperin tarkoitettu vasikan kasvuun, joten siitä löytyy mm. kasvuhormoneja, jotka ovat ongelmallisia yhdistettynä vuotavaan suoleen. Loppuviimeksi viljoista tai maidosta ei myöskään saa mitään ravinteita, joita ei muualta saisi. Mutta yksinkertaistettuna syön mitä mitä kivikaudellakin ihmiset söivät, enkä ole sen koommin kärsinyt vuosia vaivanneista vatsa- ja ihovaivoista. Uusimpien tutkimustulosten mukaan monet nykyajan länsimaiset sairaudet johtuvatkin neoliittisista ruoka-aineista (viljat, maito&palkokasvit).

    Niin ja näitä yliherkkyyksiä minulla ei ole ollut aina, vaan ovat ilmenneet tämän vuoden aikana. Osasyynä lienee hiljattain diagnosoitu lisämunuaisen uupumus, joka ymmärtääkseni lisää yliherkkyyksien riskiä.

    Ja lopuksi huomautan, että tarkoitukseni ei ole tuputtaa paleota tai näitä ajatuksia, vaan halusin vain esittää oman kantani aiheeseen. Päätökseni kun olen harkinnut tarkkaan ja omaa kehoani kuunnellen. :) En tuomitse miten muut syövät, sillä uskon, että jokaiselle löytyy oma yksilöllinen ruokavalio jolla voi hyvin.

    Lämmin kiitos vielä ja hyvää joulua!

    VastaaPoista
  19. Moi!

    Vitsi kun tämä resepti vaikuttaa niin hyvältä ja vähän terveellisemmältä vaihtoehdolta peruspullasta, mutta yritin leipoa ne tänään ja epäonnistuin totaalisesti! Pullista tuli aivan liian suolaisia! Miten se on mahdollista kun laitoin saman verran suolaa kun reseptissä sanotaan, eli 2 tl? Voiko se johtua vaan siitä että laitoin liian vähän sokeria suolan suhteen? Käytin sokeria hunajan sijaan koska hunaja ei sovi minun vatsalle. Kun maistoin sitä taikinaa se oli makea mutta jotain ilmeisesti tapahtui kohoamisen aikana kun lopputulos oli jopa liian suola leiväksi.. En ymmärrä mitä tässä tapahtui. Laitoin kyllä ainoastaan 1 dl sokeria ja vähän vaahterasiirappia mutta kuten sanoin se taikina oli sopivan makea ennen kun jätin sen kohoamaan.
    Vitsi kun kaipaan niin niitä lucia pullia ja muutenkin jotain herkkuja jotka sopis mun herkälle vatsalle.

    VastaaPoista
  20. Moi Milla,
    no onpa harmillista kuulla, pahoittelen kovasti! Itse tosin olen leiponut tällä reseptillä onnistuneesti useita kertoja. Sokerin määrä on tärkeä siksi, että hiiva käyttää osan kohoamisen aikana ja makeus vähenee sen vuoksi. Hunaja on myös makeampaa kuin sokeri, eli sokerin määrää tulisi pikemminkin lisätä. Suolan suhteen tule mieleen vain pari juttua eli 1. mitä suolaa käytit? Joskus niiden "suolaisuudessa" on eroja. Itse käytin himalajan suolaa. 2. millainen gluteeniton jauho sinulla oli käytössä, vai teitkö ihan ohjeen mukaan? Suolan määrää voi myös huoletta vähentää ohjeesta, jos se tuntuu joka tapauksessa suolaiselta. Toivottavasti leipomukset onnistuvat jatkossa paremmin.

    VastaaPoista
  21. Hei!
    Ei mitään hätää, kyllä se varmasti johtui jostain mun mokasta eikä sun reseptistä! :) En ole leiponut mitään gluteenitonta hiivalla ennen joten en tiedä näistä paljon. Eli varmasti oli sitten liian vähän sokeria. Mietin itse kans sitä suolaa jos mun suola oli jotenkin suolaisempi kun muut, mä käytin Kalaharin suolaa. Mutta mielestäni kun maistan sitä niin se on kyllä miedompaa kun esim. normaalia pöytäsuolaa. Mutta ehkä himalajan suola on vielä miedompi? Käytin ihan ohjeen mukaan täysjyväriisi jauhoja mutta en löytänyt vaaleita pellavansiemeniä mistään (en ruohonjuuresta enkä punnitse ja säästästä enkä muista kaupoista) joten käytin tummia, onko se voinut vaikuttaa siihen makuun? Ja käytin myös psylliumia xantaanin sijaan kun mulla oli sitä kotona.

    Kiitos, ehkä mä ensi vuonna kokeilen uudestaan! Haluisin kokeilla heti uudelleen mutta aikani ei taida riittää siihen ja vatsani on taas liian ärsyyntynyt syödäkseen mitään herkkuja. Mutta kiitos neuvoista ja hienoista resepteistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun mainitsit Kalaharin suolan nimittäin itsekin olen sen ansiosta saanut joskus suolapommin aikaiseksi. En tiedä tarkkaan mistä johtuu, mutta itse olen päätellyt, että koska suola on suht suurikiteistä siinä käy vähän kuin suolahiutaleiden kanssa. Sellaisenaan eivät maistu kovin suolaisilta mutta kun liukenevat, suolaisuus lisääntyy. Psyllium ja ksantaani toimivat myös vähän eri tavoin, vaikka en tiedä onko sillä vaikutusta suolaisuuteen. Nämä nyt tulivat tässä mieleen. Iloista joulunaikaa!

      Poista
  22. Aah, okei, mielenkiintoista! Hyvä tietää ja pitää mielessä jatkossa. Pitää kokeilla ensi kerralla toisella suolalla ja enemmällä sokerilla :)

    Kiitos samoin!

    VastaaPoista
  23. Mielenkiintoinen resepti, mutta mistähän mahdoit ostaa Xantaanikumia? Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen löytänyt xantaani-kumia (jauheena) melkein kaikista isommista marketeista joko gluteenittomien tuotteiden hyllyistä tai leivontapuolelta.

      Poista
  24. Hei. Laitetaanko kuivahiivaa tosiaan kaksi pakettia eli 8 pussia?

    VastaaPoista