perjantai 10. toukokuuta 2013

Karamelloitu appelsiinivinegretti


"Olipa kerran kaksi pientä appelsiinia, jotka löytyivät muumioituneina hedelmäkorin pohjalta..."


Valitettavasti tunnustan, että olen kuullut tämän tarinan vähän turhan monta kertaa ja tiedän miten se päättyy: Kompostikopla hautaa appelsiinien maalliset jäänteet.

Mutta tällä kertaa tarina saikin onnellisen lopun. Päätin rohkeasti kohdata muumioappelsiinien kirouksen ja kävin kikkaroiden kimppuun kokkiveitsi ojossa. Sivalsin appelsiinit halki päättäväisellä ranneliikkeellä ja sisältä paljastui edelleen aivan mehukas sydän. Loistava testikohde netistä bongaamalleni karamelloidun sitrusvinegretin ohjeelle


Muutin tangeriini-soosin ohjetta hieman omiin tarpeisiini:  Kastoin ensin appelsiininpuolikkaat kookospalmusokeriin


ja paahdoin kuumalla pannulla, kunnes sokeri alkoi karamelloitua.


Vahdin pannua silmä kovana, ettei sokeri päässyt palamaan.


Annoin puolikkaiden jäähtyä ja puristin niistä sitten mehun, jonka karamellikuorrutus maustoi makeaksi.


Koska mehua tuli reilusti yli tarpeen, testasin kahta versiota. Toiseen soseutin appelsiinin kanssa niin ikään jääkaapin perukoilta löytyneet ananaskirsikat. Toisen erän valmistin ilman.

Kumpikin vinegretti oli sulaa kultaa, mutta ananaskirsikkainen vielä jalompaa.


Karamelloitu appelsiinivinegretti

  • 1 appelsiini
  • kookospalmusokeria
  • 2 rkl valkoista balsamicoa tai siideriviinietikkaa
  • (10 ananskirsikkaa)
  • laatusuolaa maun mukaan
  • mustapippuria
  • 1/2 tl sinappijauhetta
  • 1/2 tl sipulijauhetta

Halkaise appelsiini ja kasta hedelmäpuolet kookossokeriin. Laita sokeroitu puoli alaspäin paksupohjaiselle pannulle ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja alkaa kuplia. Anna sokerin karamelloitua mutta varo, ettei pääse palamaan. Siirrä pannu sivuun ja poimi varovasti appelsiininpuolikkat jäähtymään. Purista appelsiineista mehu. Jos käytät ananaskirsikoita, soseuta ne appelsiinimehun kanssa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Vispilöi käsin kaikki kastikeainekset sileäksi vinegretiksi. Tarkista maku. Käytä heti tai säilytä jääkaapissa kannellisessa purkissa. Soosista riittää hyvin pariinkin salaattiin. Tänä iltana salaattipediltä löytyi mm. parsaa ja fenkolia. Ja avokadoja, tietenkin.





6 kommenttia:

  1. Onpa raikkaita kuvia, tuo salaattikuva sai veden herahtamaan kielelle (vaikka hetki sitten sainkin aamiaiskulhon tyhjäksi! :D). Ja hyvää jämäruokien käyttöä! Muumioappelsiinit kätkevät aika usein yllättävänkin mehukkaan hedelmälihan sisäänsä, vaikka kuorella voisi koputella melkeinpä nauloja seinään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muumiot tosiaan näyttäytyivät kuvissa edukseen. Hyötykäyttö vasaran korvikkeena ei olekaan juolahtanut mieleen, vaikka todella toinen noista olisi hyvin kelvannut jo siihen :D

      Poista
  2. Sokeripaahtaminen ei olisi ikinä juolahtanut mieleeni!
    Muumioitumista tapahtuu täälläkin aina toisinaan. Nuo luomusitrukset kuivettuvat niin vikkelästi. Herääkin epäilys, mitä niille epäluomuille on tehty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan luomumuumioita syntyy tämän tästä, mutta taviksia ei niinkään. Jos olisi oikein viisas, säilyttäisi kai sitruksensa suljetussa pussissa ja viileässä, niin kestäisivät vielä pidempään. Mutta hedelmäkulhot ovat kivoja.

      Poista
  3. Varmaankin taivaallisen hyvä vinaigrette:-) täällä ei ole tuota kokossokeria ja viime kesänä Suomesta ostamani pääsi jo loppumaan.Mulla on muuten hyllyssä pari täysin muumioitunutta sitruunaa koristeina ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kaikenlaisista sitrusvinegreteistä ja eri versioista tämä on ollut kyllä parhaasta päästä. Ja olen itsekin kerännyt muumiositruksia - ja muutaman granaattiomenankin koristeeksi. Ovat kivoja niinkin.

      Poista