sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Banaani-kurkuma Blondie

Metsäretkelle piti saada nopeasti mukaan jotain herkkua. Banaani-blondie syntyy puolessa tunnissa ja vartissa, joten leipaisin sitä aamutuimaan ennenkuin keittiössä tuli liian kuuma.  


Alkuperäinen ohje on viime syksyltä mutta se on pikkuisen muokkautunut matkan varrella, kun teen sitä sen verran usein. Kurkuma tuli mukaan vahingossa, kun inkivääri olikin lopussa. Olipas onnekas vahinko - taas kerran.



Banaani-kurkuma Blondie (8 isoa tai 16 pientä palaa)

  • 2 kypsää banaania
  • 6 rkl pehmeää neitsytkookosöljyä TAI luomuvoita
  • 2 rkl pellanvansiemeniä jauhettuna
  • 1 tl luonnon vaniljaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 3 1/4 dl kookossokeria
  • 3 1/4 dl kaurajauhoja
  • 1/2 dl maizenaa tai perunajauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1 dl vahvaa kahvijuomaa TAI kauramaitoa


Soseuta sauvasekoittimella banaani ja rasva. Lisää seokseen pellavansiemenjauhe, vanilja ja kurkuma. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää banaaniseokseen vuorotellen kahvin/kauramaidon kanssa. Sekoita tasaiseksi, taikina on löysää. Kaada leivinpaperilla vuorattuun 20 x 20 cm neliövuokaan. Paista 180 asteessa n. 1/2 tuntia. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.




15 kommenttia:

  1. Mun pitää kyllä tehdä näitä joskus,sen verran ihanilta kuulostavat:-) Sain muuten kirjasi arvostelukappaleena ja olen aivan myyty:-) Laitan siitä varmaan postauksen lähiaikoina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, nää on kylllä niin helppoja ja herkkuja. Ja hei mahtavaa, että sait kirjan! Odotan jännityksellä asiantuntijalausuntoa ;)

      Poista
  2. Onpa mukava retkieväs! Vaikuttaa tosiaan taas siltä, että kokeilla pitäisi. Kunhan vain uunin ääreen uskaltaudun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on ne aamun varhaiset tunnit, jos ei halua paistua itsekin :D

      Poista
  3. Oi, juuri sopivaa evästä metsäretkelle. Jotain tuollaista pitäisi kyllä tehdä tässä lähipäivinä kesälomalla vipeltävien koululaisten mukaan pihalle. Paitsi että meillä on kyllä yksi banaanikammoinen... jos ei kerro niin maistuuko kovasti ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, hauskaa kun kysyit, sillä meillä kukaan ei ole maistanut banaanin makua. Ja meillä on myös yksi banaani-detektiivi! Eli eipä juuri maistu. Enemmän sellainen karamellimainen maku.

      Poista
  4. ..minä puolestani etsin kaikkea mahdollista mihin kurkumaa voisi laittaa! Äidilläni todettiin juuri syöpä :( , ja epätoivoisesti etsin apukeinoja syövän voittamiseen, kurkumaa on kehuttu hyväksi lääkkeeksi syöpää vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kurkumaa tai siis sen sisältämää kurkumiinia tosiaan tutkitaan kovasti myös sen syöpäsoluja tuhoavien vaikutusten vuoksi. Määrä tosin pitäisi olla aika suuri, mikä ymmärtääkseni toteutunee parhaiten lisäravinteen muodossa. Mutta kurkuman lisääminen ruokiin on silti terveellistä. Olen kovin pahoillani äitisi vuoksi. Voimia taudin selättämiseen ja rinnallaelämiseen!

      Poista
    2. Kiitos... , myös Suvi B:lle.

      Poista
  5. Oi, näyttääpä herkulliselta; pitää päästä äkkiä testaamaan! Mutta täältäpä ei kaurajauhoa saa, millähän tätä voisi korvata?

    Anonyymille vinkiksi (ja pikaista parenemista äidillesi!); kohtusyöpää sairastanut ystäväni sai voimia ja terveyttä aprikoosinsiemenistä ja havupuu-uutejuomasta. Molempia saa luontaistuotekaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurajuoman tilalle käy mikä tahansa kasvimaito ja miksei tavallinenkin täysrasvainen, jos sitä käyttää.

      Poista
  6. PS. Onko kurkuma tuoretta vai kuivattua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja kurkumajauhetta siis käytin ohjeessa (kuten kuvasta näkyy :)

      Poista
  7. (Jostian syystä mä en pääse vastaamaan sun vastaukseen, onkohan tässä joku jippo...?) Varmaan nuo kaurajauhotkin voi samaan tapaan korvata esim gluteenittomalla jauholla?

    Ja voi, huomasin Fiskön keskuksen sivuilta, että olet 1.5.7. kouluttajana. Olisin niin mielelläni tullut sun oppiisi! Lisäksi olen jo pitkään haaveillut käyväni jonkun kurssin Fiskössä; tässä olisi tullut kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tätyypä katsoa jos saisin lomaa-vauvavahtia järjestymään, olishan se mahtavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, kaurajauho tekee taikinaan sen tahmaisuuden, joka on vähän niinkuin homman juju. Uskon, että onnistuu kyllä muillakin jauhoilla, mutta rakenne voi sitten olla eri. Ja juu, olen FIskössä heinäkuun ekan viikon. Vähän heikosti mainostavat kesäkursseja muualla kuin omilla sivuillaan (jos sinne tiensä löytää).

      Poista