maanantai 17. kesäkuuta 2013

Raparperimarinoidut munakoisorullat (Raw)


Taste of Helsingissä raparperia löytyi vähän joka menusta. Eikä ihme, sillä onhan se sesongissa. Itsekin muutun alkukesästä ihan raparperihassuksi ja syön raparperia raakana ja kypsänä. Molemmilla tavoilla tulee vähän eri juttuja esiin. Varsinkin suolaisissa resepteissä raparperi on mielestäni paras vain marinoituna, jolloin rakenne säilyy rapsakkana. Kätevä tapa on valmistaa iso erä kerralla esim. tämän ohjeen mukaan, josta sopii sitten kauhoa sekä suolaisiin että makeisiin resepteihin.

Raparperi-kompotti (Raw)


  • 2 l ohuita raparperiviipaleita
  • 4 rkl kookossokeria
  • 1/4 tl suolaa

Sekoita keskenään ja anna tekeytyä kannellisessa astiassa yön yli. Jos sinulla on kuivuri, laita kulho sinne yön ajaksi. Saat mukavasti pehmenneitä paloja, jotka sopivat vaikkapa raakatyyliseen raparperikakkuun. Säilytä jääkaapissa kannellisessa purkissa ja käytä sellaisenaan lisukkeena, täytteeksi kakkuun tai suolaisten ruokien maustamiseen.

Sitten lisää raparperihassua: Raparperimarinoidut munakoisorulla. Korvasin ohjeessa raparperikompotilla siivujen balsamico-marinadin. Kiepautin pehmenneistä viipaleista rullat, jotka pähkinätäytteen sijaan saivat sisuksiinsa avokadoa. Ja kuinkas muuten raparperia päätyi myös guacamoleen limen sijasta. Hapokas raparperi sai munakoison kuoren purppuravärin suorastaan hehkumaan. Myös avokadotahna säilyi kauniin vihreänä ihan luonnon keinoin :) Raparperi toi hapon lisäksi kivan aromin sekä marinadiin että tahnaan.

Raw-munkoisorullien teossa viipaleita vähän kuivatellaan, mutta se onnistuu hyvin myös ilman kuivuria, sillä kuivatteluaika uunin alaosassa on vain reilu tunti. Siivuja voi myös halutessaan kevyesti kypsentää 120 asteisessa uunissa n. 1/2 tuntia tai kunnes rakenne pehmenee, muttei vielä mene muusiksi.


Raparperimarinoidut munakoisorullat ja raparperi-guacamolea


  • 2 reilun kokoista munakoisoa, poista kannat
  • 2,5 dl raparperikompottia (ohje yllä) TAI raparperikuutioita + 1 rkl hunajaa 
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • valkosipulinkynsi
  • 1 rkl mietoa seesamöljyä tai vastaavaa

Viipaloi munakoisot mieluiten mandoliinileikkurilla ohuen ohuiksi siivuiksi. Soseuta kulhossa raparperi, suola, ja valkosipulinkynsi. Mausta mustapippurilla ja sekoita joukkoon myös öljy. Levittele  raparperiseosta munakoisosiivujen molemmin puolin ja levitä ne uunipellille tai kuivurin tasolle. Viipaleet saavat huoletta mennä vähän päällekäin. Säädä lämpö n. 40 asteeseen (uunissa luukku hieman raolleen) ja anna marinoitua miedossa lämmössä 1- 2 tuntia tai kunnes viipaleet ovat hieman pehmenneet.  Ota valmiit viipaleet uunista ja kaavi niiden pinnalta ylimääräinen rapaperiseos täytettä varten. 


Raparperi-guacamole

  • 2 - 3 kypsää avokadoa (koosta riippuen)
  • n. 3/4 dl raparperiseosta (marinadista tai tuoretta soseutettua raparperia)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • mustapippuria
  • 1 - 2 valkosipulinkynttä

Lisäksi:
  • tuoretta minttua, korianteria tai perillaa
  • auringonkukansiemeniä (mieluiten liotettuna ja uudelleen kuivattuna tai kevyesti paahdettuna)

Soseuta avokadot ja muut aineet tuoreita yrttejä lukuunottamatta. Levitä reilu teelusikallinen guacamolea kunkin munakoisosiivun päälle. Silppua tuoreet yrtit ja ripottele täytteen pinnalle. Samoin hieman auringonkukansiemeniä tuomaan rapeaa suutuntumaa. Kääri koisot rullalle. Tarjoa raparperikompotilla täydennettynä.



Tämän kesän raaka raparperikaku on kerrosmallia.






5 kommenttia:

  1. En ole vielä koskaan kokeillut raparperia rakana mutta tuo kompotti houkuttelee ja kunhan saan tuota kookossokeria taas ostettua(täällä en ole sitä nähnyt) niin varmaan teen tuota:-) Ja miten namin näköinen kakku:-)

    VastaaPoista
  2. Jael, kookossokerin voi korvata vaikka vaahterasiirapilla tai jollain muulla (luonnollisella) makeutuksella. Ja vinkkinä: raparperijuttu sopii aika kivasti myös kaalisalaattiin :)

    VastaaPoista
  3. Onko kakun ohje tulossa myös? Näyttää niin kovin hyvältä, sormet syyhyää leipomaan :)

    VastaaPoista
  4. Vähän vielä säädän ohjetta :)

    VastaaPoista
  5. Kakku(kin) näyttää todella herkulliselta, toivottavasti resepti on pian jaettavissa. Raparperia raw:na, tämäpä yllätys. Mä olen aina kuvitellut, että se oksaalihappo (?? tai joku muu tämäntapainen happo) pitää keittää-lämmittää pois.

    Sain muuten eilen 4. yrittämällä Tampereelta kaurajauhoa ja pääsen vihdoin kaurabanaaniherkun leivontaan. (Olipa yllättävän hankalaa sitä löytää, mutta nyt on.) Juhanuksen kahvihetkeen makeaa.

    Autatko vielä tumpulaa: mikä on mandoliinileikkuri. Osaatko sanoa, saako westmarkin juuresorvilla tuota muotoa? (Sorvi matkusti onnellisesti Ranskaan jo hieman meitä ennen, en päässyt kun kerran testaamaan enkä muista oliko siinä tuollaista terää.)

    VastaaPoista