perjantai 26. heinäkuuta 2013

Limemarinoitu krassi-perunasalaatti


Parvekelaatikossani usein myös ns. koristekasvit päätyvät kulinaariseen käyttöön. Krassin kukat ovat olleet yksi niistä. Tosin köynnöskrassit päättivät ensin kasvattaa pelkästään meheviä lehtiä, eikä ensimmäisiä kukkia tietenkään raaskinut napsia salaattiin. Mutta kun tajusin että lehdet ovat yhtä lailla syötäviä, sankka kasvusto alkoi kummasti harveta. Jostain syystä suosikiksi muodostui krassi uusien perunoiden kera.

Keitän tai höyrytän uudet perunat aina suolan ja sitruunan kanssa. Sitruunan puutteessa kattilaan pyörähti yhdellä kertaa lime, jota lisäsin reilusti myös salaatin kastikkeeseen. Hyvä valinta tuo perunan ja lime liitto. Tillit olen niin ikään nyt unohtanut kokonaan ja käyttänyt krassin lisäksi maustamiseen tuoretta korianteria tai pihasaunion lehtiä ja kukkia. Näillä eväillä perunasta on kuoriutunut aivan uusi suosikki, ja tämän kesän potut onkin sitten syöty pelkästään salaattien muodossa.


Limemarinoitu krassi-perunasalaatti

  • 1 l uusia perunoita

Keittämiseen:
  • 1 tl karkeaa merisuolaa
  • pari luomulimen viipaletta

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hieman. Valmista sillä aikaa marinadi:

Kastike:
  • 1 - 2  limen mehu (= n. 1/2 dl mehua)
  • 1 tl raastettua limen kuorta
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 1 tl sinappijauhetta
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • 1,5 dl oliiviöljyä

Vatkaa kastikkeen aineet sekaisin. Kuutioi hieman jäähtyneet perunat ja sekoita soosi niihin. Jätä marinoitumaan ja pilko sillä aikaa loput salaattiainekset.




Salaattiin lisäksi:
  • reilu nippu koristekrassin lehtiä
  • 2 nuorta sipulia varsineen
  • 1/2 l tuoreita herneitä
  • nippu pihasaunion lehtiä ja kukkia tai tuoretta korianteria
  • kuorettomia pistaasipähkinöitä (voi korvata pinjansiemenillä tai cashew-pähkinöillä)

Silvo herneet ja murskaa niitä hieman suuressa kulhossa esim. perunanuijalla. Suikaloi krassin lehdet, sipulit ja lisää kulhoon. Hienonna pihasaunion lehdet ja kukat tai tuore korianteri. Kaada kulhoon marinoituneet perunat liemineen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita lopuksi joukkoon pistaasipähkinät. Tarjoa heti tai anna tekeytyä seuraavaan päivään jääkaapissa. Loistava lisukesalaatti tai  lounas, jolloin kylkeen sopii esim. edellisen ohjeen mansikkatuorejuusto. Toimii loistavasti pyös piknikillä.


6 kommenttia:

  1. Täytyy tunnustaa että kerran Tel Avivissa pihistin muutaman krassin kukan eräästä puutarhast salaattiini...tätä kirjoitan lentokentällä ja jään kaipaamaan ihania uuden sadon pottuja! Kiva salaatti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kotiinpaluuta ja kiva lukea taas kuulumisia sieltä Välimeren toiselta puolelta!

      Poista
  2. Raikasta! Ja rehevän näköinen krassi. Tykkään kasveista, joissa koriste- ja hyötykasvin raja häilyy.
    Tänä kesänä meilläkin on syöty jos jonkinlaista perunapitoista salaattia, vaikka muutoin peruna onkin ollut melko harvinainen tapaus keittiössämme. Nyt jopa kasvatan sitä itse! Sitruunan olen huomannut sopivan perunasalaattiin hyvin, joten varmasti limekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin omat kasvini on valittu juuri tuon koriste- ja hyötykäytön perusteella paria pelakuuta lukuunottamatta :) Meilläkin peruna on kokenut uuden tulemisen. Itseäni varsinkin vanhat maatiaislajikkeet kiinnostaisivat kovasti. Niitä vaan ei oikein tahdo löytää mistään. Ehkä pitäisi se oma pottumaa perustaa johonkin :)

      Poista
  3. Mun krassiin on myös tällä viikolla ilmestynyt vihdoin ja viimein muutama kukka! Tuo lehtien syöminen oli mulle ihan uusi idea, josta luin juuri muistaakseni Sillä sipuli -blogista. Nehän maistuu ihan rucolalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krassikääryleiden ohje vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, missä blogissa ohje sitten olikaan. Ja nyt niitä kukkiakin on alkanut putkahdella, joten pääsen niilläkin herkuttelemaan.

      Poista