sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Skumppatuorejuustoa ja mansikoita (Raw)


Mansikka-aika on ollut lyhyt ja kiihkeä, tarjolla on enää jämäsatoa. Pistelin tämän kesän mansikat suuhun sellaisenaan paitsi yhden erän raaskin käyttää reseptin ainesosana, sillä olin suunnittelut mansikkatuorejuuston valmistusta jo pitkään. Ja sen verran kärsimätön olin päästessäni vihdoin hommiin, etten jaksanut ruveta hapattamaan juustoa, vaan valmistin pikaversion. Mutta se olikin sitten mallia de luxe, siksi otsikossa tuo skumppa.




Pikajuustojen niksit:


Kun hapattamisesta oikaisee, oikean maun pähkinäjuustoihin saa ihan sitruunalla tai viinietikalla sekä hiivahiutaleilla. Ja viinietikanhan voi siis aina korvata vastaavalla määrällä sitruunan tai limen mehua. Kun massaan lisää psylliumjauhetta, myös rakenteesta tulle mukavan kiinteä.
Happona pähkinämassan sekaan voi kuitenkin tujauttaa myös kuivaa valkoviiniä tai kuoharia. Periaatteessa raw nekin :) Jälkimmäinen tietenkin tuntuu vielä juhlavammalta. Silloin hiivahiutaleita ei tarvita, sillä viinin maku tuo tarvittavaa syvyyttä.

Jos viinin lisääminen arveluttaa, sen voi korvata samalla määrällä vettä ja tuplaamalla viinietikan määrän. Myös molkosan on oiva viinin korvike, mutta se sisältää heraa, mikä taas ei miellytä, jos linja on täysin maidoton tai vegaaninen.

Vaikka valmistaisin pikajuustoa, lisään yleensä aina myös maitohappobakteeri- eli probioottikapselin sisällön ihan vain säilyvyyden vuoksi. Varsinkin jos tiedän, ettei juusto tule syödyksi saman tien. Ja toki vatsa tykkää myös

Alla olevan ohjeen periaatteilla juuston voi valmistaa toki ilman mansikkaakin tai vaikkapa vadelmista tai jostain muista makeahkoista marjoista. Olennaista on kuitenkin lisätä joukkoon myös runsaasti (siis pajon!) vasta rouhittua mustapippuria.

Mansikkatuorejuusto (Raw)

  • 1,5 dl cashew-pähkinöitä
  • 1,5 dl kuorittuja manteleita
  • vettä liottamiseen
  • 1/2 dl kuivaa kuohuviiniä tai valkoviiniä (tai pelkää vettä)
  • 2,5 dl vettä
  • 1/2 rkl omena(-siideri)viinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa tai maun mukaan
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia, jos mansikat ovat happamia
  • 1 tl jauhettua psylliumia
  • (1 probioottikapselin sisältö)
  • (1 tl ravintohiivahiutaleita)
  • 2 dl mansikkakuutioita
  • reilusti mustapippuria rouhittuna

Poista mansikoista kannat ja leikkaa pikkuruisiksi kuutioiksi.

Liota cashewit ja mantelit yön yli väljässä vedessä. Siivilöi ja huuhtele. Laita tehosekoittimeen ja aja muruiksi. Lisää viini, vesi ja etikka (tai molkosan, vesi ja etikka tai pelkkää vettä ja etikkaa). Aja vähitellen mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Joudut ehkä pysäyttämään tehosekoittimen välillä ja avustamaan lastalla massan sekoittumista. Lisää suola, psyllium sekä halutessasi probioottikapselin sisältö, hiivahiutaleet ja makeutus. Tarkista maku. Lisää käsin sekoittaen mansikkakuutiot ja lopuksi reilusti mustapippuria. Tarjoile heti tai siirrä jääkaappiin kannelliseen astiaan, jossa juusto säilyy n. 4 vrk. Sopii levitteeksi sekä suolaisille että makeille kräkkereille tai kekseille, selleritankojen kanssa tms.

6 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti tästä ohjeesta, olen pitkään halunnut kokeilla raw "hapanmaitotuotteiden" tekoa. Menee ehdottomasti resepti to-do bookmarkkeihini.

    Olen miettinyt mitä eroa on omenaviini- ja omenasiideri(viini)etikalla, osaisitko sanoa? Vai onkohan kyse vain termistöstä samalle asialle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa siideriviinietikka valmistetaan omenasiideristä ja omppuviinietikka viinistä. Maussa on eroa , omenaviinietikka on kevyempää. Tosin suodattamaton tai raw-merkinnällä varustettu omenaviinietikka on sekin voimakasta. Samoin mitä tummempi etikka, sen tujumpi maku :)

      Poista
  2. Ihana ohje! Vadelmatuorejuustoa voisinkin valmistaa, sillä pakastin on täynnä vattuja, mutta jostain syystä ne eivät tunnu maistuvan ainakaan smuuteissa, pitäisi siis keksiä muita juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä luulen että se vattu vois olla kova sana. Tosin pakkasessa vatut muuttuu aika happamiksi jolloin happoa ei tarvii luultavasti lisätä juustoon niin paljoa. Ehkä siinä myös syy, miksi eivät meikäläisenkään makuhermoja hivele smuuteissa ja muissa.

      Poista
  3. Apua, äkkiä mansikkaostoksille siis! Mä en oo ehtinyt syödä yhtään tarpeeksi mansikka-asioita tänä kesänä. Kiitos siis muistutuksesta ja reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mansikat jotenkin pääsi luiskahtamaan minultakin käsistä. Havahduin vasta, kun kuumin kausi oli jo ohi. Mutta onneksi niitä vielä saa :)

      Poista