tiistai 24. syyskuuta 2013

Savustettu Cashew-juusto ja kirja-arvonnan voittaja



Sen siitä saa, kun ei ennätä blogata. Juttua kasaantuu enemmän kuin yhden postauksen verran ja tähänkin olisi ollut tyrkyllä resepti jos toinenkin, ja vielä muutakin asiaa. 

Otetaan kuitenkin  ilmoitusasiat ja kuulumiset ensin. Eli sekä Keittiökameleontin fb-sivulla että blogissa pyörineen kirja-arvonnan voitti Aino Yliranta. Onnea Aino! Otahan yhteyttä pikaisesti, niin saan paketin sinulle matkaan.

Käynnissä on ollut myös useampi blogi-kisa ja joihinkin olen osallistunut. Niistä lisää myöhemmin.  Yhden kisaohjeen sivutuotteena syntyi kuitenkin innostavin reseptioivallukseni aikoihin. Melkein naurettavan yksinkertainen lohturuokaherkku ja vastaus ikuiseen juustoikävään: Savustettu cashew-juusto. 

Kuten joku ehkä on pannut merkille, Kameleontin katse on viime aikoina suuntautunut taas kypsennettyjä vaihtoehtoja kohti. Tähän on monta syytä, joista pienoinen kyllästyminen ja kroonisesti vaivaava uutuuden nälkä ovat yksi. Niinpä, jos reilu vuosi sitten ei olisi tullut mieleenikään tuikata kallisarvoista cashew-juustoa uuniin, nyt se tuntui mitä kiinnostavimmalta ajatukselta. Kyseessä oli kotikutoinen savustusoperaatio, jossa käytin simppelisti laatikon pohjalta löytynyttä savustuspussia. Karvahattumenetelmästä huolimatta vieno savuaromi tarttui pähkinäjuustoon juuri sopivasti. Ja lisäbonuksena juuston rakenteesta tuli täydellisen leikkautuva, kuten tästä voileipäkuvasta näkyy:

Savu-cashewjuustoa gluteenittoman porkkanaleivän päällä. Alla sipaisu kookosöljyä.
...puhumattakaan näistä juustokuutioista, jotka päätyivät täytteeksi maissi-quinoa muffineihin.


Savustettu cashew-juusto

  • 200 g cashew-pähkinöitä (liota n. 1/2 t)
  • n. 1 dl vettä
  • 1 tl hiivahiutaleita
  • 1/2 rkl sitruunan mehua
  • 1/4 tl suolaa (tai maun mukaan)
  • 1/2 tl hunajaa tai agavesiirappia

Blendaa liotetut ja huuhdellut cashewit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella veden kanssa paksuksi massaksi. Lisää vettä vain sen verran, että saat tuorejuustoa muistuttavan koostumuksen. Lisää muut aineet ja surauta sekaisin. Lusikoi massa pieneen uuninkestävään astiaan. 
Valmistaudu savustamiseen käyttämäsi menetelmän mukaan. Esim. savustuspussista löytyy hyvät ohjeet, joita itse seurailin. Savusta juustoa n. 1/2 tuntia. Ota jäähtymään ja leikkaa vasta tämän jälkeen viipaleiksi.



Tässä vielä muutama kuva viime sunnuntain kattauksesta. Vietimme vähän isompia perhejuhlia. Tai kyseessä oli oikeastaan usean päällekkäisen juhlan summa. Sattumalta myös syyspäivän tasaus, joten juhlat olivat myös mitä parhain tapa aloittaa taival vuoden pimeälle puolelle ja julistaa virallinen villasukka-aika alkaneeksi.

Tarjoilut olivat sekoitus erilaisia perheessämme vallitsevia ruokamieltymyksiä, kuten raakaa, kypsää, vegaanista, gluteenitonta sekä voilla ja sokerilla kyllästettyjä kuppikakkuja. 

Maissi-quinoa minimuffineita, täytteenä aurinkotomaatteja ja savu-cashewjuustoa (Gluteeniton vaihtotehto)

Falafel-kimara, lisänä paprika-hampunismen dippiä ja minttu-jugea (Vegaanista meininkiä)

Pähkinä-rosmariinikeksejä, päällä sahramituorejuustoa (Raw Food)

Puolukka-kaakaovoi kauralastuja (Superfood-leivontaa)

Matcha- ja Chocolate Brownie Cup Cakes (Skidit kokkaa)
Maapähkinä-kinuskipullat (Vegaanista leivontaa)
Ihan kaikki ei onneksi mennyt ja sain vielä tänäänkin herkutella jumalaisella Valkosuklaa vadelmakakulla (Raw food).








12 kommenttia:

  1. Onnea voittajalle! Ihania herkkuja,silmä lepää noissa:) Ja tuota savucashewjuustoa pitää ehdottomasti kokeilla;kaapissa on yksi savustuspussi.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, suosittelen tosiaan. Ja olen huomannut, että maailman (lue Kalifornian ;) vegaaniravintoloissa noi savustetut pähkinäjutut on nyt hottia.

      Poista
  2. No vitsit, mitkä tarjoilut taas! :b~~ Oi jospa oisin saanut olla mukana! ;D

    VastaaPoista
  3. Valkosuklaa vadelmakakun resepti olis mahtava...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on yksi niistä, joiden kohdalla tän postauksen saumat alkoi jo repeillä. Eli tulossa on ... :)

      Poista
  4. Voi vitsi,tuommoisten tarjoiluiden ääreen kun pääsisi :)

    VastaaPoista
  5. ohoh. mitkä ruokajuhlat! Ja erittäin kiinnostava tuo leikkautuva savujuusto. Namskuti namskis!

    VastaaPoista
  6. Oooh mikä herkkupöytä, vesi herahti kielelle! Savujuusto alkoi kyllä kiinnostamaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Falafelit saattaakin olla sulle jo vanhoja tuttuja ;) Ja savusjuustoon tutustumista kyllä suosittelen!

      Poista