keskiviikko 19. helmikuuta 2014

#safkaa2 -salaatti, raakistyyliin ja kevättarjous - Grilled Romaine Lettuce, raw food style

...... Note: An English summary in the end of the post!


Kävin kirjakaupassa pläräämässä uuden Safkaa-kirjan. Kirja on ihana, hyväntuulen ruokakirja, kuten edeltäjänsäkin ja ytimessä on asia, jonka puolesta liputan vahvasti: Tuoreista, aidoista raaka-aineista laitettu, rehellinen ruoka. Ostopäätöstä ei kuitenkaan vielä syntynyt, sillä suurin osa resepteistä on kuitenkin lihaisamman koulukunnan osastoa. Yksi niistä pyöräytti kuitenkin reseptimylly käyntiin ja kotiin tultua oli aivan pakko heti testata ajatusta grillatusta salaatista.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty pieniä sydänsalaatteja ja parmesania. Omaan versiooni päätyi tällä kertaa reippaan kokoinen romaine ja juusto vaihtui vege-versioon eli omatekoiseen hamppu-"parmesaniin". Uuniakaan en lämmitellyt, vaan tuikkasin saldet pariksi tunniksi kuivuriin. Lopputulos oli kerrassaan upea raw food -ruokalaji, samaan aikaan täyteläinen mutta raikkaan rapea. Salaatissa on näköjään ainesta myöskin pihviksi.

"Grillattu" salaatti ja hamppuparmesania

Valmistusaika n. 2,5 t

 • 1 sydänsalaatti/ syöjä tai iso romaine
 • laadukasta oliiviöljyä
 • 1 rkl hamppuparmesania/ salaatti (ohje alla)

Huuhtele salaatit ja poista viottuneet lehdet. Taputtele hellästi kuivaksi keittiöpyyhkeellä. Puolita pienet sydänsalaatit tai jaa iso romaine neljään osaan. Asettele kuivurin tasolle tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Lorauttele saalateille oliiviöljyä ja valmista hamppuparmesani:

Hamppuparmesani:

 • 2 rkl hiivahiutaleita
 • 2 rkl hampunsiemeniä
 • 1/2 tl laadukasta suolaa
 • ripaus cayenne-pippuria
 • 1/2 tl sipulijauhetta
 • 1/2 tl vakosipulijauhetta

Sekoita keskenään. Voit jauhaa myös kevyesti morttelissa, jolloin ainekset sekoittuvat parhaiten.

Ripottele hamppista salaateille reipas kerros. Siirrä salaatit kuivurin tasolle tai uunin alaosaan ja kuivattele n. 40 asteessa parisen tuntia. Parhaita heti, hieman lämpiminä, mutta toimivat myös seuraavana päivänä jääkaappisäilytyksen jälkeen.Ja kuivurikierroksen jälkeen:


Instagrammailin kuvan raw food -grillereistäni valmistuksen jälkeen ja kuinka ollakaan, sain parin päivän päästä Hannalta viestin, että olin kuvallani voittanut Safkaa2 -instagram kilpailun! Nyt sitten odottelen malttamattomana yllätyspalkintoani, joka on tietenkin Safkaa maanantaista sunnuntaihin.  

Ja kun kirja-asioihin päästiin, niin voin iloisena ilmoittaa, että omasta kirjastani on juuri uunista tulleen uuden painoksen kunniaksi meneillään kevättarjous Atenan verkkokaupassa 15.3.2014 saakka. Koodilla KEITTIÖKAMELEONTTI saat kirjan erikoishintaan 22,50 (ovh 33,-) + postituskulut 3,50. ......................................................
English summary:

This raw food dish was inspired by the new Finnish cook book: Safkaa maanantaista sunnuntaihin (Food from Monday to Sunday) from Alexander & Hanna Gullichsen. The original recipe is owen grilled romaine with parmesan cheese but I decided to try a raw vegan version of it. The result is definitely a new staple in my semi-raw fusion kitchen!

"Grilled" romaine with raw parmesan

Prep time appr. 2,5 h

 • 1 small romaine lettuce head/ serving
 • extra virgine olive oil
 • 1 Tbs raw parmesan/ serving (recipe follows)

Rinse the lettuce and discard discolored or bad outer leaves. Dry gently with a kitchen towel.  Cut lenghtwise in half or into smaller sections if using bigger heads. Layer cut side up onto a dehydrator/ baking tray. (You can also use conventional owen on its lowest temperature for dehydrating.)  Drizzle with olive oil and make the raw parmesan: 

Raw parmesan
 • 2 T nutritional yeast
 • 2 T shelled hemp seeds
 • 1/2 t good quality salt
 • a dash of cayenne
 • 1/2 t onion powder
 • 1/2 t garlic powder

Mix everything together and sprinkle on top of the lettuce. Dehydrate in 40 degr. Celsius for couple of hours. Best when served right away but even tastes good the next day when kept in the refridgerator.
10 kommenttia:

 1. Onnea,kiva palkinto:)
  Ja herkullisen näköinen "grillattu" salaatti! Olen vain paistanut salaattia joskus mutta tämä voisi olla kiva kokeiltava:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä salaatti on tähän saakka mennyt ihan raakana, mutta tämä kyllä toi ihan uuden ulottuvuuden raaka-aineeseen. Uskon, että alkuperäinen resepti on myös herkullinen.

   Poista
 2. Oli pakko tulla kommentoimaan, että on kyllä todella herkullisen näköistä .

  VastaaPoista
 3. Wou, eipä ole käynyt mielessä grillata salaattia, edes raw-versiona. Näyttää hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ollut minullakaan, mutta nyt olen kyllä ihan fani. Ruokaisaa mutta samalla kevyttä.

   Poista
 4. Tämäpä inno, ja uudet rakenteet on aina kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mea, kiitos. Itse ajattelin, että jotain uutta löytyisi seuraavan kerran enää jostian sous vide -puolelta, mutta yllätykset ovat lähempänä kuin arvaisikaan :)

   Poista
 5. Mitä ihmeen kummaloa on sous vide?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se molekyylikokkien ja gourmet-hemmojen käyttämä vakuumikypsennys erittäin matalassa lämpötilassa. Mathew Kenney mm. hyödyntää gourmet-kursseillaan.

   Poista