lauantai 14. helmikuuta 2009

Bataatticapuccino



- Kahvia keitossa, keittoa kahvissa - vai miten se nyt meni!

Ruuanlaitto on kivaa. Itse asiassa suhtaudun siihen suurella rakkaudella, mutta arkiseen pikaruokkakokkaukseen kaipaa joskus säväystä, joka saa mielenkiinnon pysymään yllä. Joskus se on lisämauste reseptissä,  joskus erikoinen tarjollepano. Tässä reseptissä yhdistyvät molemmat. Capuccino viittaa maitoon - tässä tapauksessa tietysti soijamaitosaarekkeeseen keittokupposen pinnalla, mutta itse keittoonkin on kätketty kaikenlaista... 



Kahvifriikin bataattikeitto 4:lle:

  • 2 keskikokoista bataattia
  • 2 shalotti- tai keltasipulia
  • pala juuriselleriä
  • n. 8 kynttä valkosipulia kuorittuina
  • 0,75 l mietoa, vähäsuolaista kasvislientä
  • Kookosöljyä tai rypsiölyä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/2 tuore chilipalko miedommasta päästä, josta siemenet on poistettu
  • 1/2 tl kaakaojauhetta
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • pari tippaa vaniljauutetta tai 1/2 vaniljatanko
  • 1/2 tl kanelia
  • 3 kahvipapua
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria maun mukaan
  • 2 rkl hiivahiutaleita
Kuutio bataatit, selleri ja silppua sipuli. Kuumenna keskikikokoisessa soppakattilassa kookos (tai rypsi) -öljy, freesaa siinä kasviksia hetki jatkuvasti sekoittaen. Alenna lämpötilaa ja lisää joukkoon chili,  paprika, kaakao ja kaneli sekä kokonaiset valkosipulinkynnet. Sekoita muihin
 aineksiin ja kuumennna hetki. Varo polttamasta mausteita. Kaada kattilaan kasvisliemi, lisää laakerinlehdet ja kolme kahvipapua.  Mikäli käytät vaniljatankoa, lisää se tässä vaiheessa.
 Hauduta kannen alla, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Ota laakerinlehdet ja kahvipavut pois.
 Jos olet käyttänyt vaniljatankoa, poista myös se, halkaise ja raaputa sisällä olevat siemenet keittoon. Lisää tässä vaiheessa hiivahiutaleet ja soseuta keitto hienoksi, mieluiten sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja mausta
 suolalla (tarvittaessa) ja mustapippurilla, sekä muutamalla tipalla vaniljaa. Pidä lämpimänä. Valmista seuraavaksi soijamaitovaahto.


Soijavaahto:

  • 2,5 dl makeuttamatonta soijamaitoa (esim. Alpron punainen)
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl vaahterasiirappia
Kuumenna soijamaitoseos kattilassa. Vaahdota sauvasekoittimella. Jaa keitto annoskulhoihin tai suuriin teekuppeihin. Lusikoi soijamaitovaahtoa päälle. Kupeissa keitto säilyy kuumana tavallista pidempään, joten nauti, mutta varo polttamasta
 kieltäsi!





................................
Kahvia keitossa siis... Testasin kahvipapujen vaikutusta tekemällä galluppia syöjien kesken, mitä mausteita keitossa saattaisi olla. Kukaan ei arvannut yhtäkään käyttämistäni mausteista, mutta kupit nuoltiin tyhjiksi. Keitto on melko bataateista johtuen melko makeaa, mitä mausteet korostavat. Joten jos et pidä imelästä, tämä ei ehkä ole sinun valintasi. Kofeiinia vältteleville tiedoksi, että kolme kahvipapua eivät nosta keiton kofeiinipitoisuutta merkittävästi, joten sitä voi huoletta tarjota myös lapsille ja nauttia ilta-aikaan. Muista kuitenkin ottaa pavut pois ennen soseuttamista!

Valkosipulin määrä saatta vaikuttaa epäilyttävältä. Kun ne keittää kokonaisina, maku muuttuu miedoksi ja pyöreäksi, eikä valkosipulin maku erotu valmiissa keitossa sellaisenaan.

Laiska kokki voi mausteiden sijaan kokeilla valmista cacao & chili-mausteseosta (Santa Maria), josta idea myös tämän keiton mausteisiin syntyi. En periaatteessa ole erityisen innostunut valmiista seoksista, koska niissä on yleensä jotain ylimääräistä, jota en halua ruokaani (kuten tässä tapauksessa sokeria, maissijauhoa ja paakkuuntumisenestoainetta E551). Tämä tarttui kuitenkin matkaan lähi K-kaupasta ja kaakaonystävänä sitähän oli pakko kokeilla!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti