tiistai 24. helmikuuta 2009

Tuotevertailua

Laskiaisen kunniaksi testasin markkinoilla olevia vatkautuvia kasviskermoja. Läheisestä K-kaupasta sellaisia löytyi peräti kaksi, joten kauas on menty niistä päivistä, kun pullan väliin piti lusikoida itse tehtyä cashew-kermaa, joka parhaimmillaankin muistutti joko tahnaa tai kastiketta. Sinänsä valmiit kasviskermat kuuluvat pitkälle jalostettuina kategoriaan "melko epäilyttävät tuotteet", joten kaikki kunnia omille pähkinä- ja siemenjalosteille! Joskus kuitenkin tekee mieli vaahtoa ja laskiainen on siihen hyvä syy.

Vertailussa käytin GoGreenin kaurapohjaista Vispiä ja Soyatoo!:n soijakermaa. Soyatoo!:n eduksi lasken sen, että tuote on luomua, ja lisäaineiden luettelo on lyhyempi, tai anakin avautuu paremmin maallikolle. (Mitä esim. ovat Vispin sisältämät mono- ja diglyseridien maitohappoesterit, maitohappojen mono- ja diglyseridit, mono- ja diglyseridien diasetyyliviinihappoesterit, polyoksietyleenisorbitaanimono-oleaatti ?) Soyatoo!:ta valmistaa saksalainen Tofutown.com, jonka yritysprofiili on selvästi vegehenkinen. GoGreen on ruotsalainen, mutta tuotteet tulevat ympäri maailmaa. Yritys profiloituu enemmän terveys kuin ympäristönäkökulmalla.

Ja sitten asiaan. Molemmat kermakkeet vatkautuvat pakkauksen ohjeen mukaan kuohkeaksi vaahdoksi. Vispiä joutui kuitenkin työstämään pidempään, jotta sai vaahdosta riittävän ilmavaa, lähes 5 min. Vispin vaahto on todella valkoista ja muistuttaa rakenteeltaan enemmän marenkia (tiivistä valkuaisvaahtoa) kuin kermavaahtoa. Se on sellaisenaan jo valmiiksi hiukan makeaa, mutta jotenkin ohuen makuista. Pakkauksen mukaan tuotteen rasvapitoisuus on 20%. Soyatoo! vatkautui kuohkeaksi n. 3 minuutissa ja muistutti sekä rakenteensa että värinsä puolesta oikeaa kermavaahtoa. Tuote on naturellina jonkin verran makeampi kuin Vispi ja vaahto maistui samalla tavalla soijalta kuin vaniljasoijajäätelö. Tuotteen rasvapitoisuus on 11%, mutta maku Vispiä täyteläisempi. Kumpaakin vaahdoista virittelin vielä jonkin verran ennen käyttöä. Vispiin lisäsin ruokalusikallisen sokeria, 1 tl vaniljasokeria ja pienen hyppysellisen suolaa. Soijatoo! oli itsessään niin makeaa, että lisäsin vain vaniljan suolan. Huom. valmiit vaahdot eivät maistu suolaiselle, mutta suola tekee mausta täyteläisemmän ja häivyttää kasvirasvan makua.

Kuluttajavertailussa kumpikin kerma sai kiitosta pullan täytteenä. Itse asiassa viattomat koehenkilöni eivät edes erottaneet vaahtoja oikeasta kermavaahdosta. - Tosin sellaista ei ollut tarjollakaan. Vegaanin valinta kohdistui tällä maun puolesta kertaa Vispiin. Se oli loppujen lopuksi hiukan tuunattuna herkkua jo sellaisenaan, esim. maroilla höystettynä. Soijatoo! oli pullien täytteenä hyvää sekin, mutta soijan maku tuli jonkin verran läpi. Ja sitten kaikki vegaaniäidit huomio: Lapsimaistaja kommentoi erikseen Vispi-vaahdosta, että tää on parasta kermavaahtoa ikinä! (Kävi vielä keittiön puolella nuolemassa vatkauskulhonkin :)

Ja laskiaispullat... Ne olivat myös hyviä, varsinkin mokkamantelimassalla täytetyt. Onneksi vuodessa on kaksi laskiaispäivää.

5 kommenttia:

 1. Tuo GoGreenin vispihän oli ennen suoraan purkista sellaista paksua, eikä sitä tarvinnut edes vaahdottaa. Harmittaa vähän, että menivät senkin muuttamaan :( Soijakerman mausta en tykkää yhtään, joten se jää aina suosiolla kauppaan.

  Toisaalta ei tämä mikään hirveä menetys ole, kun en sekasyöjäaikoinanikaan tykännyt kermavaahdosta.

  -Elina/chocochili.net

  VastaaPoista
 2. Hauska vertailu! Soyatoo on kyllä vähän liian soijaista mun makuun, mutta GoGreen vispistä olen aina tykännyt. Pitääpä testata tuo uusi olomuoto marjojen kanssa - joskus kun tekee mieli vispata viisi minuuttia...
  /Anni

  VastaaPoista
 3. Kesällä ostin Soijatoon valmista vaahtoa spraypakkauksessa. Ihan hyvää oli, mutta pakkauksen suutin meni äkkiä tukkoon, eikä sieltä mitään tullut, vaikka suurin osa tuotteesta oli vielä sisällä.Ensi kerralla Suomessa täytyy kokeilla tuota Soijatoon vispattavaa kermaa, täältä sitä ei saa.

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla kokemuksia Soyatoon spraykermasta. Katselin sitä joskus sillä silmällä, että ehkä joskus voisin ostaa vaikka retkikäyttöön mutta suutinongelma ei kuulosta lupaavalta.

  VastaaPoista
 5. Suutinhan pitää huuhdella ennen kuin laittaa takaisin jääkaappiin. Minulla on siitä huonompi kokemus kakunkoristelussa. Se alkoi nimittäin sulamaan heti kun olin saanut kakun kuorrutettua ja oli hetken kuluttua jossain ihan muualla kuin kakun päällä. En olisi muuten kyllä sitä edes koristeluun ostanut mutta kaupassa, jossa kävin ei ollut vispattavaa vegekermavaahtoa. Tässä muuten kuva! :) -> http://rave.irc-galleria.net/e/images01/00/16/65/57/40706508.jpg?h=0a59613b112010e8d1911e6cdb06ad8929242b35&t=1242560576

  Kuulin kans että GoGreenin vaniljakastike on muuttanut konsistenssiaan huonompaan! Miksi näin?

  Muuten mielenkiintoinen vertailu ja kiitos tuunausvinkistä!

  VastaaPoista