keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Herkkukeittoa perunasta


Arki-iltana halusin suosia kotimaista, lähiruokaa ja valitsin aterian perustaksi perunan. Okei, kaikista kampanjoista huolimatta peruna on vähän tylsä aihe. Sitäpaitsi tähän vuodenaikaan kotimaiset kasvikset vetävät viimeisiään, joten yritys suosia lähiruokaa vaatii ylipäätään mielikuvitusta. Koska maku asettuu keittiössämme ykkössijalle, jouduin tämänkin aterian suhteen tekemään kompromisseja. Peruna on siis kotimaista, muut ainekset eivät, mutta samasta maanosasta kuitenkin.

Lopputulos, eli perunafenkolikeitto oli kokonaisuutena sen verran herkullinen, että tulen tekemään sitä toistekin. Kuvan keiton keltainen väri tulee sahramista, joka on kaikkea muuta kuin arkimauste. Sitä oli kuitenkin pääsiäisen jäljiltä jäänyt hippunen, ja pieni määrä riitti tuomaan makua ja tekemään keitosta arjen luksusta. Keitto on kuitenkin hyvää myös ilman sahramia, jolloin fenkolin vieno maku pääsee vielä paremmin oikeuksiinsa. Pinjansiemenet toimivat tässä jälleen kasviskerman asemasta ja tuovat keittoon täyteläistä makua. 


Perunafenkolikeitto 4 - 6:lle
  • 100 g pinjansiemeniä
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 1 rkl erikoisrypsiöljyä tai oliiviöljyä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/2 tl kokonaisia mustapippureita
  • (1/4 tl sahramia)
  • 1 iso tai 2 pientä fenkolia suikaloituna
  • 2 keskikokoisen purjon valkoinen osa silputtuna
  • 5 valkosipulin kynttä, kuori ja murskaa
  • 10 keskikokoista jauhoista perunaa kuutioituna
  • 1,2 l kasvislientä
  • 1 tl sitruunanmehua
  • 1 tl sokeria tai agavesiirappia
  • 1 tl hiivahiutaleita
  • (mustapippuria myllystä
  • suolaa)
Paahda keskikokoisessa soppakattilassa pinjansiemeniä, kunnes ne saavat väriä. Siirrä toiseen astiaan. Paahda hetki fenkolinsiemeniä, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää kasvisöljy ja fenkolisuikaleet ja freesaa hetki. Jos käytät sahramia, lisää se tässä vaiheessa. Silppua sillä aikaa purjo, hämmentele fenkoliseosta välillä ja lisää sitten purjosilppu ja jatka kypsennystä sekoitellen. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää fenkolipurjoseokseen. Lisää myös pinjansiemenet, laakerinlehdet, pippurit ja valkosipulimurska. Freesaa vielä hetki sekoitellen. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja keitä keittoa miedolla lämmöllä n. 1/2 t.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jatka soseuttamista niin pitkään, että keitto on samettista ja pinjansiemenet ovat hienontuneet kermaksi. Lisää sitruunanmehu, sokeri, hiivahiutaleet ja tarvittaessa vielä mustapippuria ja suolaa. Tarkista maku. Silppua ennen tarjoilua pinnalle tuoretta persiljaa tai timjamia.

5 kommenttia:

  1. Hyvät ainekset tuossa keitossa, varmaankin maistui..

    VastaaPoista
  2. Tosi herkullisen kuuloinen keitto!

    -Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  3. Kiitos, tämä on sarjassamme hyvää vähällä vaivalla.

    VastaaPoista
  4. Hyvä idea soseuttaa pinjansiemenet mukaan keittoon! Itselleni tuo ei ole tullut mieleenkään, olen vain ripotellut paahdettuja siemeniä keiton päälle koristukseksi ja lisämakua antamaan =)

    VastaaPoista
  5. Laura, käytän usein pähkinöitä tai siemeniä keitossa. Oma kasviskerma valmistuu siinä sivussa :)

    VastaaPoista