sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Pääsiäisherkkuja II


Pääsiäistä voi halutessaan juhlia matalalla profiililla. Joulun väliin jättäminen on kannanotto, pääsiäisen voi rauhassa kuitata mämmillä ja suklaamunilla. - Tosin jälkimmäisiä on haastavaa löytää vegaanisena. Toisaalta, kun on vapaus valita, mikä on mukavampaa, kuin vastaanottaa uutta kevättä ystävien kanssa hyvän ruuan kera. Pääsiäisessä on vahvasti itäinen klangi, joten meidän pöytäämme ovat vakiinnuttaneet paikkansa blinit ja kuohuviini. Blineissä on koulukuntaeroja sekä koostumuksen, että valmistuksen suhteen. Olen maistanut suuria, rasvassa tiriseviä, rapeita blinejä, sekä kuohkeita, pieniä blinejä, ja päätynyt omassa keittiössäni jälkimmäisiin. Yksi syy on se, että blinejä on kivaa syödä paljon, koska lisukkeet ovat hyviä. Toinen syy on valmistustekninen: En pidä rasvankärystä. Niinpä paistan blinit täysin ilman rasvaa mutta teen taikinasta ekstramaukkaan.

Venäläinen tuttavani valmistaa blininsä pelkästään vehnäjauhoista. Itse kuitenkin pidän juuri tattarin mausta, joka toimii hyvin tuhdin makuisten lisukkeiden, kuten hapankurkkujen, sipulin, ja sienimuhennoksen kanssa.

Tässä blinien kanssa metsäsienimuhennosta, punajuurisalaattia, munakoisotahnaa sekä tietysti mustaa merileväkaviaaria, vatkattua soijahapankermaa ja sipulia.

Blinit 8:lle:

2,5 dl maustamatonta soijajugurttia
7,5 dl vettä + 1 1/4 dl
25 g tuorehiivaa (1/2 pakettia)
1 tl hienoa merisuolaa
2 tl (intiaani-) sokeria
1 l tattarijauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja soijajugurtti. Sekoita joukkoon vatkaten tattarijauhot ja lisää tarvittaessa vielä vettä, jotta saat vellimäisen taikinan. Jätä lämpimään paikkaan turpoamaan n. 1/2 tunniksi. Taikina muuttuu hiivan ansioista kuplivaksi ja löysemmäksi, se on ok. Valmiit lettupannun kolot ovat käteviä, mutta paistelu sujuu myös tavallisella pannulla. Rasvattoman paistamisen salaisuus on teflonpannu ja riittävän matala paistolämpötila. Muuten letut tarttuvat kiinni. Laita valmiit blinit kannelliseen uunivuokaan, etteivät ne jäähdy. Voit myös laittaa blinit hetkeksi uuniin ennen tarjoilua, mutta tosiasia on, että ne jäähtyvät nopeasti. 

Hapan soijakerma blineille:

  • 1/2 prk vatkautuvaa soijakermaa vaahdotettuna
  • 1 tl sitruunanmehua
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa
Sekoita loput ainekset soijakermavaahtoon. Tarkista maku ja lisää sitruunanmehua tarvittaessa. Sitruunankuori häivyttää tehokkaasti soijakerman hieman tympeää makua.


Pashaa oli myös saatava ja soijalehmästähän sitäkin saa. Jälkiruoan äärellä intouduimme pohtimaan, mitä soijasta ei saa, sen verran moninaiset ovat soijan mahdollisuudet. 

Parempi Pasha:

  • 1 prk maustamatonta soijajugurttia
  • 1 prk maustamatonta soijatuorejuustoa
  • 1,5 dl vatkautuvaa soijakermaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1/2 dl rusinoita
  • 1/2 - 1 dl hillottua appelsiininkuorta
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 3 rkl agar agaria
Vatkaa soijakerma vaahdoksi. Notkista soijatuorejuusto ja sekoita siihen puolet sokerista. Sekoita loppu sokerista soijajugurttiin ja lisää siihen matelirouhe, rusinat, sitruunankuori ja hillottu appelsiini. Yhdistä toisiinsa tuorejuusto, jugurttiseos ja kääntele joukkoon soijakermavaahto. Liuota agar agar sitruunanmehuun ohjeen mukaan. Jäähdytä seosta hieman ja sekoita pashaseokseen. Vuoraa sopiva pashamuotti tiiviillä harsokankaalla. Esim. kahvinsuodatin tai keskikokoinen lävikkö käyvät hyvin. Pashaa on tässä vaiheessa melko paljon, joten ihan pikkusuodatin ei riitä. Kaada massa muottiin ja nosta jääkaappiin valumaan n. vuorokaudeksi. Mitä pidempään valutat, sen tiiviimpää pashasta tulee. Kumoa valmis pasha tarjoiluvadille ja koristele esim. mantelirouheella, säilykehedelmillä tms.


Piste ii:n päälle olivat Ruohonjuuresta ostetut vegaanisuklaalla päällystetyt marsipaanimunat. Myös Lidlissä myytiin liikööritäytteisiä suklaamunia, joiden valmistuksessa ei periaatteessa ole käytetty maidon ainesosia. Munat valmistetaan kuitenkin samoilla linjastoilla tavallisten maitosuklaamunien kanssa, joten niissä luultavasti on jäämiä, eikä tuotantoprosessi ei ole mitenkään vegaaninen. 

3 kommenttia:

  1. Herkullisia herkkuja. Tuota pashaa tekisi mieli kokeilla, mutta harmikseni täälläpäin ei ole maustamatonta soijajugurttia;on vaan vaniljan ja hedelmän makuista sokerista soijajugurttia. Olen sitä täällä ihmetellytkin, että tosi paljon on täkäläisiä tofun valmistajia, mutta kukaan ei tee soijajugurttia. Tuoresoijajuustoa taas on täällä Tofuttin ja sitten yhden paikallisen valmistajan.Pitää tuota pashaa kokeilla sitten kun olen Suomessa.

    VastaaPoista
  2. Vaniljasoijajugurtti käy varmasti myös hyvin. Voisin itsekin korvata sillä maustamattoman soijajugen. Koska täältä saatava vanilja-Alpro on tosi makeaa, jättäisin kuitenkin sokerin ehkä kokonaan pois tai vähentäisin sitä radikaalisti.

    VastaaPoista
  3. Käytitkö agar hiutaleita vai jauhoa?

    VastaaPoista