tiistai 12. toukokuuta 2009

Makkarapäivä


Suomalainen tee se itse -mentaliteetti ja jonkinlainen epäluulo valmistuotteita kohtaan saa minut tämän tästä  kokeilemaan bongaamieni einesten valmistusta  itse. Seitanmakkara on jo peruskauraa ja monen moisia soijanakkiviritelmiä on nähty. Koska valmiita hamppunakkejakin on saatavilla, halusin kokeilla myös niiden valmistusta.

Makkaranäkökulmasta tofun, samoin kuin hefun kohdalla ongelmana on saada aikaan oikea koostumus, koska kumpikin on luontaisesti pehmeää ja herkästi hajoavaa. Sitkeyttä tavoitellessani turvauduin tässä ohjeessa gluteenijauhoon, joten loppujen lopuksi näiden hamppunakkien ohje on muunnos perus-seitanista. Ajattelin kuitenkin jatkaa tuotekehittelyä ja mietiskellä jatkossa muitakin vaihtoehtoja. Hamppunakeista tuli kuitenkin maittavia myös tällä ohjeella ja ne saivat koostumuksensa puolesta enemmän pisteitä kuin herkästi kumimaiset seitanmakkarat. Kokeilin kahta versiota. Toisessa valmistin hefun perusreseptin mukaan, toisessa jätin hefumassaan myös kuorirouheen tai siis en siivilöinyt hamppumaitoa lainkaan. Ajatuksena oli hyödyntää myös ns. hamppuokara, jota jää hefun valmistuksesta yli, ja jolle en ole keksinyt kunnollista käyttöä. No, ei se oikein toimi tässäkään. Ne kuoret kun vaan ovat kovia ja mauttomia, eivätkä muuksi muutu edes makkaran sisällä. 

Myönnettävä on, että hamppunakit  ovat aika työläitä, koska hefu täytyy valmistaa itse. Silloin kun tekee mieli värkkäillä keittiössä vähän pidempään kannattaa pitää makkaratalkoot ja tehdä kerralla isompi satsi. Nämä nakit kestävät nimittäin pakastamista. Ehkä myös ajatus siitä, että saa valmistettua vegemakkaraa lähes kotimaisista raaka-aineista tekee hommasta kokeilemisen arvoisen.

Hamppunakit (n. 8 ohutta nakkia)

Kuivat aineet:
1 dl gluteenijauhoa
1/4 dl hiivahiutaleita
1 tl fenkolin siemeniä, jauhettuina
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
ripaus kanelia
1/8 tl inkivääriä
2 rkl kookoshiutaleita jauhettuna
1 tl jauhettua appelsiininkuorta
ripaus cayennepippuria
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 - 2 tl hienonnettua merisuolaa (riippuen käytätkö savusuolaa tai jotain suolatonta 
savuaromia)
Kosteat aineet:
250 g pehmeää hefua
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl savusuolaa tai muuta savuaromia
nippu tuoretta basilikaa hienonnettuna
nippu tuoretta persiljaa hienonnettuna

- Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa. Sekoita kosteat ainekset toisessa kulhossa ja kaada kuivien ainesten joukkoon. Vaivaa seosta käsin, kunnes kaikkia ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Jaa seos n. kahdeksaan osaan ja muotoile pötkylöiksi. Laita jokainen nakki oman folioarkkinsa päälle siten, että saat käärittyä pötköt paketeiksi, joiden päät on nipistetty kiinni.

Kypsennä paketit vesihöyryssä höyryritilän päällä tai lävikössä. (= Kattilan pohjalle n. 15 cm vettä ja sopivan kokoinen lävikkö kattilan päälle siten, että lävikön pohja ei kosketa veteen edes veden kiehuessa. Kansi päälle). Kypsennysaika on 40 - 50 min.

Ota kypsyneet nakit läviköstä ja anna niiden jäähtyä täysin ennen avaamista. Poista folio. Hamppunakit ovat melko pehmeitä ja mielestäni parhaimmillaan, kun ne grillasi tai paistoi pikaisesti kokonaisena ja leikkasi vasta sitten paloiksi. Niitä ei kannata kypsentää liian pitkään, koska muuten ne muuttuvat koviksi.

Jos et käytä nakkeja heti, säilytä ne ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa tai pakasta. 


5 kommenttia:

 1. Hefumakkaraa pitää kokeilla sitten kun saan taas Suomessa hampunsiemeniä;täällähän niitä ei myydä. Mä olen usein yhdistänyt tofua ja gluteenijauhoa nakeissa, tykkään siitä yhdistelmästä. Jännää tuo että lisäsin kookosta niihin, pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Yaelian, toi mausteyhdistelmä tuli aika pitkälle siitä, kun vakoilin valmiin tofumakkaran tuoteluetteloa. Kookos ei varsinaisesti maistu, mutta tekee mausta täyteläisemmän. Tofu ja gluteenijauho oli mullakin alkuperäisenä ideana, mutta halusin sitten kokeilla tota hamppua.

  VastaaPoista
 3. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Mitenkähän mahtaisi käydä, jos savustaisi ja tekisi Chorizo-tyylisen espanjalaisen version... hmm... mietitään!

  VastaaPoista
 4. Sari, kuulostaa kiehtovalta idealta! Jos kokeilet, kerro miten kävi.

  VastaaPoista
 5. Okriina, kerron heti kun kokeilen. Hefun valmistus ei ole aivan vielä näppituntumassani, joten vähän joudun vielä kokeilemaan lisää ;o)

  VastaaPoista