perjantai 15. toukokuuta 2009

Täytetty ciabatta

Perjantai-illan menussa paikasta taistelivat pizza/ salaatti ja tuore leipä. Päätin yhdistää molemmat. Leivistä ciabatta on yksi suosikeistani ja täytetyt ciabattat ovat ehdo-tonta kahvilaherkkua. Kokeilinpa sitten, voisiko cibattan täyttää jo ennen paistamista. 
Kiireiden vuoksi ciabatta tuli tehtyä vähän pikana, mutta koko-naisuudesta tuli silti ihan hyvä. Jos vain on aikaa, leipä kannattaa valmistaa pitkän kaavan mukaan (0hjeessa), koska vain kunnon kohotuksilla siitä tulee ilmava. Nautimme tämän leipä-piirakka -fuusion kanssa salaattia, mutta siitä voisi tulla myös hyvä piknikeväs. Ohjeesta tulee kaksi suurta leipää.

Täytetty ciabatta
 • vajaa 2 dl huoneenlämpöistä vettä
 • 220 g vehnäjauhoja
 • 1/2 tl kuivahiivaa
Aloita tekemällä juuri (biga). Sekoita keskenään jauhot ja hiiva ja vatkaa joukkoon vesi, kunnes saat paksuhkon, vellimäisen taikinan. Jatka sekoittamista, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Kaavi taikina kasaan kulhon reunoilta. Peitä tiiviisti ja laita 3 tunniksi lämpimään paikkaan. Käytä juuri tämän jälkeen tai siirrä jääkaappiin korkeintaan vuorokaudeksi. Ota tällöin juuri lämpiämään n. tuntia ennen leipomista.
 • 400 g vehnäjauhoja
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 2 tl suolaa
 • 3,75 dl huoneen lämpöistä vettä
 • juuri (biga)
Ciabatta-taikina on löysää ja parhaiten sen saa alustettua monitoimi- /yleiskoneella mutta sähkövatkaimen taikinakoukut käyvät myös hyvin.  Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää
 suola ja jatka sekoittamista. Lisää vesi ja taikinan juuri. Jatka taikinan sekoittamista n. 3 minuuttia. Sen tulisi alkaa muodostaa sitkoa (venyviä säikeitä) ja se alkaa vetäytyä kulhon reunoilta. Jos taikina on edelleen velliä, kaavi se kulhon reunoilta keskelle ja jatka sekoittamista vielä 2 min. Jos sitkoa ei edelleenkään tunnu olevan, lisää jauhoja teelusikka kerrallaan samalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa vetäytyä kulhon reunoilta. Peitä tiiviisti ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan, kunnes se on muuttunut kolminkertaiseksi (1 t 15 min - 2 tuntia). 

Levitä leivinpöydälle kaksi leivinpaperia ja ripottele niiden pinnalle reilusti jauhoja (Tässä ei voi liiotella, sillä taikina on löysää ja tarttuvaa!). Kaada noussut taikina tasan kahdelle leivinpaperille. Ripottele jauhoja reilusti myös taikinan päälle. Muotoile jauhotetuilla sormenpäillä taikinat levyiksi. Asettele levyjen keskelle täyte.

Täyte:
 • Runsaasti tuoreita yrttejä, esim. persiljaa, basilikaa ja timjamia
 • Aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
 • Marinoituja valkopapuja
Silppua taikinapohjien päälle tuoreita yrttejä. Lisää aurinkokuivattuja tomaatteja ja marinoituja papuja. Parhaita ovat itse marinoidut pavut, mutta hätätilassa esim. tomaattikastikkeeseen säilötyt jättipavut (Palirria) ovat ok. 


Käännä taikinalevyjen reunat pitkittäissuunnassa keskelle, siten että ne muodostavat kannen täytteelle. Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan n. tunniksi (huom. jos paistat leivät yksi kerrallaan, jätä ensimmäisen leivän kohoamisaika lyhyemmäksi).

Laita uuni kuumenemaan hyvissä ajoin 250 asteeseen. Aseta uunipelti alimmalle tasolle. Siirrä kohonnut leipä varovasti kuumalle uunipellille. Heitä kupillinen jääkuutioita uunin pohjalle ja sulje luukku. Paista leipää 5 min. Laske sitten lämpötilaa 220 asteeseen ja jatka paistamista n. 20 min. tai kunnes leipä on syvän kullanruskea. Käännä peltiä paistamisen puolessa välissä, jotta leipä paistuu tasaisesti. Anna leivän vetäytyä n. 5 min ennen leikkaamista.

4 kommenttia: