keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Papuenergiaa


Kahvila Vegaanissa on pitänyt kiirettä. Keittiössä on puuhailtu päivittäin, mutta tuotokset eivät ole ennättäneet blogiin asti. Kiireen keskellä tarvitaan myönteistä energiaa, ja sitä saa mm. näistä papupaloista.

Pavuilla ja makeilla leivonnaisilla ei heti tunnu olevan tekemistä toistensa kanssa. Ne eivät kuitenkaan ole aivan ennenkuulumaton yhdistelmä.

Ostin aikoinaan San Franciscossa Asia Food Marketin pursuavalta einestiskiltä kiinnostavan näköisiä paputahnasta tehtyjä kuutioita. Kiinalaiset kirjainmerkit eivät avautuneet kertalukemalla, mutta lisäsin palat tyynen rauhallisesti kotona kasvisvokkiin. Olivat kovin makeita. Vasta myöhemmin sain tietää, että aasialaisessa keittiössä erityisesti adukipapuja käytetään makeissa jälkiruoissa ja siitähän oli kyse myös ostamassani tuotteessa. No, kyseinen herkku meni alas pienenä kuriositeettin, enkä ole sittemmin papujäkiruokia kokeillut.

Jokin aika sitten minulta kuitenkin tilattiin kestävyysurheilijalle sopivaa, energiapitoista purtavaa. Piti saada jotain hyvää, jossa olisi pitkäkestoisia hiilareita, myöskään proteiinit eivät olleet haitaksi mutta rasvasta ei ollut niin väliä. Tavaran piti siis olla tuhtia ja helposti mukana kulkevaa, mutta maukasta. Tässä vaiheessa mieleeni muistui kokemus makeista adukipavuista. Pavut = hiilihydraatti ja proteiini. Lähdin kehittelemään leivonnaista, jossa olisi adukeja jossain muodossa. Lopputulos olikin sitten niin hyvä, että tein sitä myös muuten vain kahvileiväksi. Browniemaiset palat ovat rasvattomia, mutta adukipapusose tuo koostumukseen mehevyyttä ja kuohkeutta, joten ne vaikuttavat tuhdimmilta, kuin ovatkaan. Papua niistä ei kuitenkaan arvaa löytävänsä.

Papu-browniet testattiin käytännössä 24h maastopyöräajoissa kahden fillaristin voimin sekä myöhemmin anopin kahvikutsuilla. Läpäisivät molemmat testit. Mokkakuorrutuksella silattuina anoppi luuli niitä maustekakuksi.


Papu-browniet:

Kosteat ainekset:

  • 1 kuppi adukipapusosetta = n. 2 kp pehmeäksi keitettyjä papuja survimen läpi puserrettuna
  • 1/2 kp intiaanisokeria
- Jos teet browniet kahvikutsuille, käsittele pavut edellä kuvatulla tavalla. Se on vähän työlästä, mutta soseesta tulee sileää, eikä papua todellakaan erota enää valmiissa leivonnaisessa. Raavaille urheilijoille soseutin pavut muiden kosteiden ainesten ja sokerin kanssa tehosekoittimessa ja se toimi myös hyvin.


  • 5 kuiv. viikunaa ja 50 g kuiv. taatelia paloiteltuna
Liota hedelmiä 1/2 kp (= 1 1/4 dl) vettä, mieluiten yön yli. Soseuta tehosekoittimessa.
Lisää papusose ja niin paljon
  • soija- tai kauramaitoa, että saat yhdessä papu- ja hedelmäsoseen kanssa 1/2 l
Kuivat aineet:
  • 2 kp täysjyvävehnäjauhoja
  • 1/2 pss hasselpähkinärouhetta, osa karkeasti jauhettuna (n. 50 g)
  • 1/2 dl banaanilastujauhetta (ks. Banaanikeksi)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kuiv. appelsiininkuorijauhetta
  • 1 tl inkivääriä
  • 3 tl kanelia
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • (2 dl rusinoita)

Sekoita kuivat ainekset suuressa kulhossa. Lisää kosteat aineet ja sekoita varovasti jauhoseokseen. Älä sekoittele liikaa. Lisää vielä tarvittaessa kasvismaitoa niin paljon, että saat löysähkön kakkutaikinan. Kaada voideltuun 25 x 25 cm neliövuokaan ja paista 180 asteessa n. 40 min. Leikkaa kakku jäähtyneenä neliöiksi. Säilytä ilmatiiviissä purkissa tai folioon käärittynä jääkaapissa. Palat voi myös pakastaa.




Anopille tarjottiin papupalat mokkakuorrutuksella:
Jäähtyneet palat siveltiin vadelmamarmeladilla ja pinnalle ripoteltiin hasselpähkinärouhetta. Päälle valutettiin tomusokerista ja vahvasta kahvista sekoitettu notkea kuorrutus, jonka annettiin kovettua ennen tarjoilua.





5 kommenttia:

  1. Viime vuonna tein adjukipapumuffinsseja sen jälkeen kun olin lukenut niistä monessa paikassa ja myös Bella Vanillan Rossana oli niitä tehnyt.Tein sitten vegaaniversion ja huomasin miten ihanaa oli papujen ja suklaan liitto, nam! Jopa nirso poikani tyttöystävineen viime vuonna Suomessa piti niistä tosi paljon!Sunkin resepti on mielenkiintoinen banaanilastu ja appelsiinikuorijauheineen.Voiskin joskus kokeilla tuollaista versiota!Se papujen siivilöinti vaan on aika työlästä....

    VastaaPoista
  2. hyvännäköisiä ja hauska idea. Mun naapuri varmaan tykkäis näistä :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, mielstäni pavut soseuttaa kuorineenkin yhtä hyvin, jos ne on keitetty tarpeeksi pehmeiksi. Siivilöinti on vähän hienostelua ;) Näissä on kaakaota vaan ihan vähän ja maistuvat enemmän maustekakulle.

    Nelle, kiitos! En tiedä naapurista, mutta duunikaverit kelpuuttivat myös.

    VastaaPoista
  4. Kyselisin vielä sellaisen tarkennuksen, että tarkoittaako ohjeessa kp kuppia?

    VastaaPoista
  5. Sari, tarkoittaa. Näköjään jäänyt toinen k pois, eli kkp, n. 2,5 dl. Kiitos tarkennuksesta, täytyypä korjata ohjeeseen.

    VastaaPoista