keskiviikko 12. elokuuta 2009

Paluu perunakattilan ääreen


Itämeren kierros on tehty (siitä ehkä lisää myöhemmin) ja venekeittiön jälkeen oma köökki on suorastaan valtava ja käsittämättömän hyvin varusteltu! Kaikenlaisten ruokaseikkailujen jälkeen (vegaani veneilijä ei ehkä ole se helpoin asiakas rantakrouvissa) on hyvä palata perusasioiden ääreen. Ja mikä voisi olla sitä enempää kuin peruna.

Uudet perunat ovat tosin vaikea ruoka. Jo ennen juhannusta alkaa varhaisperunan ympärillä käsittämätön hypetys, mutta kerta toisensa jälkeen kelmeitä harsopottuja haarukoidessani ihmettelen, kenen mielestä ne ovat oikeasti hyviä. Toinen ihmetyksen aihe on, miksi Suomesta on niin vaikeaa saada hyviä perunoita, kun kasvuolosuhteet ovat käsittääkseni kerrankin suosiolliset. - Tämä ihmetys kyllä jatkuu ympäri vuoden.

Varsinainen uuden perunan sesonki alkaakin Vegaanissa vasta elokuussa, kun pottua alkaa nousta sukulaisen perunapenkistä sellaisia määriä, että siitä riittää jaettavaksi myös meille  kaupunkilaisille. Sitä paitsi itse nostettu luomuperuna on parasta, kun sen saa lautaselle saman tien. Silloin kypsäksi höyrytetyn siloposken äärellä kelpaa jo herkistyä.

Perunan ollessa pääroolissa lisukkeet ovat melko pienieleisiä. Tässä kaksi suosikkiani. Lisäksi vielä rapeaa salaattia ja ruisleipää, niin kesäinen ateria on täydellinen.



Linssikaviaari

- Mustat pienet beluga-linssit ovat tähän lisukkeeseen tyylikkäin valinta, mutta myös muut pienet kuorimattomat linssit käyvät. Koska myös mustan viinimarjan sato on nyt parhaimmillaan, halusin hyödyntää niidenkin lehtiä. Kourallinen lehtisilppua yhdessä tuoreen tillin kanssa maustoi linssit todella herkullisiksi.  
  • n. 3 dl belugalinssejä
  • 2 punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • kourallinen mustaherukan lehtiä
  • nippu tuoretta tilliä hienoksi silputtuna
  • 1 tl karkeaa makeaa sinappia tai karkeaa dijon-sinappia  + 1 tl agave-siirappia (tai vastaavaa makeutusainetta)
  • 1 sitruunan mehu
  • n. 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • mustapippuria myllystä
  • hienoa merisuolaa
  • 1 rkl pellavansiemenöljyä

Keitä linssit kypsiksi n. 30 min. Valuta ja jäähdytä.Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi, purista valkosipulinkynsi. Kaada kattilaan n. 1 rkl rypsiöljyä ja hauduta sipulisilppua miedolla lämmöllä n. 3 min. Silppua mustaviinimarjan lehdet ja lisää sipuliseokseen. Jatka hauduttelua kannen alla n. 10 min. Ota pois liedeltä ja lisää sipulien joukkoon linssit ja muut ainekset. Anna seoksen vetäytyä n. tunnin ajan ennen tarjoilua, että maut ehtivät tasaantua. 


Korianterimajoneesi

- Tilli ja uudet perunat ovat käsite, mutta omassa pöydässäni rinnalle on kiilannut korianteri. Kesäisin käytän yleensä kasvimaalle villiintynyttä siemenkorianteria, jonka lehtien maku on miedompi. Lisäsin majoneesiin korianterin oksista myös vihreät siemenet, jotka ovat siis tässä vaiheessa vielä raakoja. Niiden maku on aika muikea, mutta korianterin ystävänä mielestäni erityisen nami.
  • 1 dl vegemajoneesia
  • 1 dl maustamatonta soijajugurttia
  • reilu nippu tuoretta korianteria silputtuna
  • mustapippuria
  • 1/2 limen mehu
  • 1 - 2 tl sokeria
  • (suolaa)
  • (tuoreita korianterin marjoja)
Sekoita majoneesi ja soijajuge keskenään. Lisää loput mausteet ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. 


6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä taas postaus täällä, tervetuloa takaisin!
    Nuo pienet mustat linssit ovat ihania!Jännää tuo viinimarjalehtien käyttö tuossa linssikaviaarissa, tuntuiko ne maussa?

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos :) Yritän pikku hiljaa päästä ajan tasalle myös kaikkien muiden ihanien blogien suhteen. Se viinimarjan lehti tosiaan tuntui maussa, ja oli niin mukava lisä, että seuraavan kerran aion laittaa sitä vielä reilummin.

    VastaaPoista
  3. Hei, hyvältä näyttää! Oon yrittänyt meilata sulle useampaan otteeseen (reseptien käyttöön liittyen), mutta ei ole tullut vastausta. Onkohan mulla väärä osoite?

    VastaaPoista
  4. Korianterimajoneesi..Sitä pitääkin testata. Myös linssikaviaari oli mielenkiintoisen oloinen resepti.

    VastaaPoista