tiistai 22. syyskuuta 2009

Raakaa Pizzaa


Olen viime aikoina huomannut yhä useammin lukevani raw foodie-postauksia. Joko omat blogitottumukset ovat muuttuneet tai yhä useammat blogaavat aiheesta. Oli miten oli, uteliaana ihmisenä olen itsekin valmis kokeilemaan kaikenlaista. Ja jos oma lempiruoka joka tapauksessa on salaatti ja normiaamiaisena raakapuuro, ei aihepiiri ole kovin kaukaa haettu.

Smoothieita ja salaatteja voi kehitellä ilman suurempaa perehtyneisyyttä asiaan, mutta halusin heti kokeilla jotain haastavaa. Raw pizza kiinnosti ihan periaatteesta, koska mielestäni tämä versiointi on lähes niin kaukana alkuperäisestä ruokalajista kuin voi olla. Ensimmäinen ajatukseni oli kyllä, että onko ihan pakko väittää syövänsä pizzaa, jos kerran ollaan raakalinjalla? Mutta toisaalta puhun itsekin sujuvasti tofunakeista, soijalihasta ja yrttiteestä (kasvismaksalaatikko sentään tekee tiukkaa) ja onhan viljakahvi toki ymmärrettävämpi juoma kuin viljauute. Eli niin ne käsitteet venyy ja paukkuu.

Tällaiselle raw food -turistille elävän pizzan valmistamisessa suurin haaste oli pohja, koska en omista kuivuria, eikä monta tuntia kestävä lätyn kuivattelu uunin alaosassa houkutellut ihan ekosyistä. Monet reseptit sisältävät lisäksi aika massiivisia määriä pähkinöitä tai siemeniä, joten myös ekonomiset syyt saivat etsimään muita vaihtoehtoja. Nettiselailun tuloksena löysin Quinoaa-blogista sopivalta vaikuttavan ohjeen, jota muokkasin jonkin verran. Pohjaan on käytetty pellavansiemeniä, ja sille riittää melko lyhyt kuivattelu esim. auringossa, mikä sopi viikonlopun intiaanikesään täydellisesti. Mitään pikapizzaa tämä ei ole, vaikka varmaan sieltä nopeimmasta päästä onkin. Opin nimittäin senkin, että raakapizzan valmistus saattaa kestää jopa kaksi vuorokautta! Että ei äkilliseen pizza-himoon.

Pizza-päällykset yhdistelin, sovelsin ja muokkasin eri ohjeista sekä kaapista löytyvien matskujen mukaan. Tomaattikastikkeen ja siementahnan valmistus edellyttää jonkin verran liotteluja, mutta tämän jälkeen pizzan valmistus käy aika kätevästi. Pohjan ja kastikkeiden päälle lisäsin vielä reilulla kädellä kauden kasviksia, sekä avokadoa ja pestoa tuomaan vähän terää. Myös tapenade olisi ollut mahdollinen lisä.

Mutta sitten itse asiaan, eli miltä maistuu raakapizza?
- Superhyvältä! Ymmärrän, että oma makuaistini on aika joustava, mutta myös Vegaanin Vegemies pisteli tuotosta poskeen suurella innolla ja alkoi toisen slaissin lopussa höpistä jo jotain raaka-pizzerian perustamisesta... Eli kokeilu oli suksee.

Ja kyllä kai tätä itulättyä voi sanoa myös pizzaksi. Vaikka paljon parempaa se kylä oli.

Raaka Pizza (2 - 4:lle)

Pohja:
  • 1 kp pellavansiemeniä
  • 11/2 tomaattia
  • varsisellerin varsi
  • 1/4 sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • nippu tuoretta basilikaa
  • kuivattua oreganoa
  • kuivattua timjamia
  • 1/2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 tl agave-siirappia
Jauha pellavansiemenet jauhoksi tehosekoittimessa. Siirrä kulhoon. Sekoita tehosekoittimessa muut ainekset tasaiseksi seoksesi. Kaada pellavansiemenjauheeseen. Sekoita lastalla tasaiseksi taikinaksi ja anna levätä hetki. Muotoile taikinasta pallo ja asettele leivinpaperiarkille. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi pohjaksi. Tästä määrästä syntyy yksi iso pizza tai kaksi pientä. Kuivata pohja. Itse laitoin sen n. kahdeksi tunniksi aurinkoon ja käänsin puolessa välissä niin että pohja kuivui molemmilta puolilta. Jos kuivatus auringossa ei ole mahdollinen kuivattele pohjaa 40 aseteisen uunin alaosassa samaan tapaan. (Uuni miedoimmalle lämmölle ja uuninluukku hiukan raolleen esim. syömäpuikon tai vastaavan avulla.) Pohjan ei tarvitse olla rapea.

Pähkinäjuusto:
  • 1/2 kp auringonkukan siemeniä
  • 1/2 kp pinjansiemeniä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 tl vaaleaa misoa
  • 1/4 tl sinappijauhetta
  • 1/4 tl valkosipulijauhetta
  • 1/4 tl sipulijauhetta
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • mustapippuria
  • 1 tl soijakastiketta
Liota siemeniä vähintään pari tuntia. Kaada vesi pois. Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella siemenet karkeaksi tahnaksi. Lisää loput ainekset ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen tahnan. Levitä pizzapohjan päälle.

Tomaattikastike:
  • 6 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä, vaan kuivia)
  • 1/2 kp rusinoita
  • 1/2 sitruuna kuorittuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 pieni sipuli
  • nippu tuoretta basilikaa
  • kuivattua oreganoa
  • mustapippuria
  • laadukasta suolaa
  • 2 + 2 tomaattia

Liota aurinkokuivattuja tomaatteja ja rusinoita vähintään pari tuntia. Kaada vesi pois ja valuta hyvin. Siirrä tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset mutta jätä kaksi tomaattia vielä odottamaan. Tehosekoita tasaiseksi soseeksi. Lisää kaksi jäljellä olevaa tomaattia ja sekoita matalalla teholla sykäyksittäin muutaman kerran, kunnes lisätyt tomaatit ovat pilkkoutuneet karkeasti. Levitä tomaattisose pizzan päälle. Sosetta on melko reilusti, ja ylimääräisen voi säästää myöhempää käyttöä varten.

Lisää pizzaan vielä haluamiasi täytteitä. Itse laiton tuoreita herneitä, suikaloitua paprikaa, vesikrassia, avokadoa, aiemmin tekemääni persiljapestoa sekä linssin ja mungpavun ituja. Jauhoin päälle vielä mustapippuria. Vähän jäin kaipailemaan oliiveja, joita ei kuitenkaan tällä kertaa löytynyt jääkaapista. Myös marinoitu kesäkurpitsa olisi voinut olla kiva.



Valmis pizza vastasi kooltaan isoa normipizzaa, mutta oli niin täyttä tavaraa, ettei sitä jaksanut syödä kuin pari palaa, vaikka mieli olisi tehnyt enemmänkin. Niinpä tästä riitti lisukkeiden kera ateriaa kahdelle aikuiselle kahdeksi päiväksi (eivätkä nämä aikuiset ole mitään pieniruokaisia).

4 kommenttia:

  1. Yummy,näyttääpä hyvältä! Ja ihanan värikäs! Tuo pohja on periaatteessa samantapainen, mistä tehdään raakakräkkereitä,ja se on todella hyvää! Mahtavaa että vielä tähän aikaan vuodesta voi Suomessa kuivatella auringossa tuota pohjaa! Kun asuin pohjoisessa vielä viime vuonna,´kuivattelinkin kaikenlaista auringossa,kun ilmasto oli tarpeeksi kuivaa,kun taas täällä rannikkoseudulla on sen verran kosteaa, että kuivuri tuli ihan tarpeeseen.

    VastaaPoista
  2. On se aika harvinaista herkkua, että Suomen oloissakaan saa kuivateltua mitään auringossa. Taisi viime viikonloppu olla niitä viimeisiä mahiksia.

    VastaaPoista
  3. Itselläni ei maltti riitä tuon tekemiseen, mutta ei muuta kun raakapizzaria pystyyn, niin täältä talosta löytyy ainakin kaks vakioasiakasta!
    -Henri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raaka-pizza on kyllä ihan huippua, mutta vaatii kärsivällisyyttä. Semiraakakin on ok, jos haluaa vähän oikaista kypsentämällä pohjan :)

      Poista