lauantai 26. syyskuuta 2009

Kookos-vehnänorasleipä

Tilasin Cocovilta muiden ihanuuksien ohessa kookosjauhoja. Huomaamatta oli tullut näpsäistyä valintanappulaa kaksi kertaa, joten paketista löytyi kaksi pussia. Onneksi sattui olemaan tarjouksessa ajattelin ensin. Onneksi tuli "vahinkolaukaus" ajattelen nyt. Olen nimittäin käytellyt jauhoja surutta ja kokeillut erilaisia käyttömahdollisuuksia. Ne vaikuttavat rajattomilta. Kookosjauho on erittäin kuitupitoista ja lisää leivonnaisten ravintoarvoa. Pussin kyljessä vakuutetaan, että korvaamalla 20-25 % ohjeen vehnäjauhoista, on lopputuloksen kuitumäärä sama kuin 100% täysjyväjauhoja. Aika kiva, koska pelkistä täysjyväjauhoista leivotut jutut ovat raskaita ja rakenne turhan tiivis. Jos tieto pitää paikkansa (muita lähteitä en ole penkonut) voin esim. leipoa entistä terveellisempiä kuohkeita ja ilmavia sämpylöitä tai muffineja. Kookosjauhojen maku on mieto, eikä kookos leikkaa läpi, vaan tuo leivonnaiseen tai ruokaan mukavaa täyteläisyyttä. Olen heitellyt niitä myös smoothieihin, mysliin, raakapuuroon, lettuihin sekä tietysti kaikenlaisiin leivonnaisiin. 

Näissä sämpylöissä korvasin osan valkoisista vehnäjauhosta kookosjauhoilla. Lisäksi halusin  joukkoon jyviä jossain muodossa. Sellaisenaan tai edes liotettuina vehnänjyvät ovat liian kovia. En myöskään halunnut ruveta niitä keittelemään, joten kokeilin idättämistä. Parin päivän ikäisinä vehnänoraat ovat jo riittävän pehmeitä. Ne antavat vähän suutuntumaa mutta eivät lisää hammaslääkärikuluja. Lisäksi pienet vehnänoraat ovat ihanan makeita, mikä toi jälleen uuden makuvivahteen leipään.

Vehnän idättäminen on simppeli juttu. Liota huuhdottuja, puhdistettuja (ainakin minun jyvieni joukossa oli kaiken näköistä ylimääräistä tavaraa) jyviä vedessä vuorokausi. Kaada jyvät lävikköön. Voit antaa niiden itää ihan vaan lävikössä tai siirtää kuivahtaneet jyvät takaisin astiaan. Jyviä ei pidä enää huuhdella, koska liika kosteus ruokkii homeita ja jyvät voivat pilaantua. Sen sijaan sekoittelen jyviä silloin tällöin idätyksen aikana. Ohjeissa mainitaan, että liottaminen ja idättäminen tulisi tehdä pimeässä, mutta käytännössä en ole huomannut eroa itävyyden välillä. Noin vuorokaudessa jyvään kasvaa pieni häntä, ja toisen vuorokauden aikana esiin alkaa työntyä useampia juuria. Käytä jyvät tässä vaiheessa. Liian pitkä idätys heikentää jyvien makua. 

Kookos-vehnänorasleipä:

Juuri:
 • 1 3/4 kp vettä
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 310 g jauhoja, joista 50 g kookosjauhoja, loput vehnäjauhoja
Taikina:
 • 2 tl ruususuolaa (tai muuta laatutavaraa)
 • 300 g jauhoja, joista 75 g kookosjauhoja, loput vehnää
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 1/2 kp idätettyjä vehnänjyviä (voit myös rouhia jyvät kevyesti tehosekoittimessa)
 • 1 rkl agave-/ vaahterasiirappia

Vähintään tuntia ennen tee juuri. Sekoita kaikkia juuren ainekset tasaiseksi velliksi. Vatkaa n. minuutin ajan vispilällä, jotta taikinaan sekoittuu ilmaa. Laita lämpimään paikkaan hyvin peitettynä kohoamaan.

Lisää 1-4 tunnin kuluttua juureen suola, siirappi, jyvät ja sekoita. Sekoita keskenään jauhot ja kuivahiiva ja lisää taikinaan. Jos sekoitat taikinan käsin, vaivaa sitä n. 5 min. Pidä 20 min. tauko ja jatka vaivaamista toiset 5 min. Tämä vaikuttaa leivän gluteenirakenteeseen eli sitkon muodostumiseen. Jos vaivaat taikinan koneellisesti, anna koneen käydä 3 min. Kaavi taikina reunoilta kulhon keskelle ja anna koneen käydä vielä parin minuutin ajan. 
Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi. Tämä vie lämpötilasta ja muista hienosäätöjutuista riippuen 1 - 11/2 tuntia. Kääntele taikinaa perusteellisesti muutaman kerran ja jatka kohottamista vielä n. 45 min. tai kunnes taikina on uudelleen n. kaksinkertainen.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina leivinpöydälle ja muotoile mahdollisimman vähin jauhoin sämpylöiksi, kahdeksi patongiksi tai yhdeksi suureksi leiväksi.
Anna valmiiden tuotosten kohota n. 45 min. Paista uunin alaosassa. Vähennä 5 min. kuluttua lämpötila 200 asteeseen. Jos haluat rapsakan pinnan, heitä paistamisen alussa kupillinen jääpaloja uunin pohjalle ja sulje uuniluukku. Paistoaika riippuu leipien koosta. Jos sinulla on paistolämpömittari, sisälämpötilan tulisi olla 95 astetta. Muuten kypsyyttä voi arvioida väristä ja napauttamalla kevyesti leivän pohjaa. Kun se kumahtaa "ontosti", leipä on valmis.


2 kommenttia:

 1. Onpa nätti leipä! Olen etsinyt mutten täältä vielä löytänyt noita kookosjauhoja,on jo pitkään tehnyt mieli niitä kokeilla.Tuntuivatko nuo sämpylät mitenkään erilaisilta?

  VastaaPoista
 2. Yaelian, mielestäni kookosjauho tekee rakenteesta hiukan kuivempaa ja ilmavampaa. Ehkä se johtuu siitä, ettei niissä ole sitkoa. Kovin suuria määriä en siis laittaisi tällaiseen kohotettavaan leipään.

  VastaaPoista