Tämä on Siperian kylmyyteen sopivaa lohturuokaa. Papua ja makkaraa ja lämmittäviä mausteita. "Makkara" on tietty seitania chorizo-tyyliin. Ohje löytyy täältä, lisäsin vain vielä tuhdimmin mausteita.
Papupata sopii erityisesti viikonloppuun. Se ei vaadi kovin monimutkaisia työvaiheita seitan-chorizoa lukuunottamatta (ja siitäkin selviää helpommalla, jos korvaa sen jollain valmiilla vegemakkaralla), mutta jonkin verran muistamista ja puuhailua silloin tällöin. Aloitin oman patani jo perjantai-iltana laittamalla pavut likoamaan. Lopullinen ateria oli valmis sunnuntai-lounaalla, joten slow-foodilla siis mennään.
Postauksen visuaalinen puoli on tällä kertaa kehnommasta päästä, kun oli kiire syömään. Eli pidemmittä puheitta:
(Vege-)Chorizo-papupata (6 nälkäiselle):
- 500 g kuivattuja valkopapuja
- 2 rkl Nomu Spanish Rub -mausteseosta (tai paprikajauhetta, kuivattua chiliä, oreganoa, jeeraa, kuivattua basilikaa ja sahramia)
- 4 punasipulia
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 palsternakka pieninä kuutioina
- 1 paprika kuutioina
- 1 tlk kuorittuja tomaatteja
- oliiviöljyä
- 1/2 luomusitruuna
- muutama suikale (kuivattua) appelsiininkuorta
- 2,5 dl punaviiniä
- 1 - 1,2 l kasvislientä
- 1 tl balsamicoa
- 1 tl vaahterasiirappia
- mustapippuria
- ruususuolaa
- oreganoa
- timjamia
- 2 -3 seitan-chorizoa 1/2 cm viipaleina (ohje)
- tuoretta persiljaa
Liota valkopapuja runsaassa vedessä 8 - 10 t. Kaada vesi pois. Keitä papuja suuressa kattilassa siten, että vettä on vähintään kolme kertaa enemmän kuin papuja n. 45 min. tai kunnes papu tuntuu pehmeältä, kun sitä puristaa sormien välissä. Jäähdytä pavut keitinliemessä, tämä estää papuja halkeilemasta mössöksi. Jäähtymiseen menee aikaa. Itse jätin pavut liemeen yön ajaksi ja valmistin padan loppuun vasta seuraavana päivänä. Kaada jäähtyneistä pavuista keitinvesi pois ja valuta kunnolla. Lisää papujen joukkoon Spanish Rub -mausteseos tai vastaava. Anna papujen maustua mielellään väintäin 2 tunnin ajan. Itse tein tämän heti aamulla ja jatkoin padan valmistelua vasta puolen päivän aikoihin.
Pilko sipulit lohkoiksi ja hienonna valkosipulinkynnet, kuutioi kuorittu palsternakka sekä paprika. Freesaa kasviksia hetki oliiviöljyssä. Lisää kuoritut tomaatit, laakerinkehdet, oregano ja timjami ja mustapippuri sekä viini. Kiehauta. Lisää sitruunan puolikas, appelsiininkuoret, balsamico ja vaahterasiirappi sekä kasvislientä sen verran, että sipuliseos peittyy. Anna hautua kannena alla n. 1/2 t. Sekoita joukkoon pavut ja seitan-chorizo. Kaada päälle kasvislientä sen verran, että ainekset peittyvät. Anna hautau miedolla lämmöllä vielä 1/2 tuntia. Tämä pata tykkää odottelusta, jonka aikana maut pääsevät kehittymään oikeuksiinsa, eli syömisellä ei ole kiire. Padan voi jättää odottelemaan esim. ulkoilun ajaksi. Poista ennen ruokailua sitruuna, appelsiininkuoret ja laakerinlehdet. Koristele tuoreella persiljalla.
Tarjosin pataa itse leivotun anisleivän ja tapenaden kanssa. Ja jälkiruoan tiedättekin jo...
Lämmittävää ja herkullista!