torstai 19. elokuuta 2010

Päivä purkissa eli raakapuuroista

Arki on alkanut ja samalla eväiden väsääminen. Usein mukana kulkee edellisillan salaatin jämät muutamilla lisäyksillä, silloin tällöin blendattu raakakeitto. Ilmojen viiletessä alkavat taas maistua raakapuurot.

Perusraakapuuro syntyy tietysti ihan vaan liottamalla siemeniä/hiutaleita ja joitain kuivattuja hedelmiä yön ja lisäämällä seuraavana päivänä joukkoon tuoreita hedelmiä tai marjoja. Kuten esim. täällä. Normaalioloissa kuitenkin blendaan puuron paremman koostumuksen ja sulavuuden vuoksi. Esim. tattaripuurossa on sellaisenaan aika paljon pureskeltavaa ja se laittaa ruuansulatuksen koville. Blendattuna ravintoaineetkin ovat paremmin elimistön käytettävissä.

Olen viime aikoina siirtynyt muovisista säilytysastioista yhä enemmän lasisiin, (syitä esim. täällä) joten useimmiten päivän eväs löytyy kuvan kaltaisessa pakkauksessa. Idean päivän herkkupurkista (rakastan nimittäin raakapuuroja, mitä ei voi kyllä sanoa keitetyistä versioista..) bongasin alunperin täältä. Ainakin  minun estetiikkaani ne sopivat paremmin kuin muoviset pakasterasiat.






Mutta pidemmittä puheitta siis, tässä muutama herkku purkkiin. Puurojen maut herättävät itselläni tiettyjä maku-asssosiaatioita. Eli nimet tulevat sieltä.

Lemon Pie (puuro hirssistä ja aprikoosista, yläkuvassa)
  • 1 dl hirssiä
  • 5 kuivattua aprikoosia
  • 2 rkl cashew-pähkinöitä
  • 2,5 dl vettä
Liota yön yli.
Lisää hiukan juoksevaa luomuhunajaa, agave-siirappia tai haluamaasi makeutusta sekä
1 tl raastettua luomusitruunan kuorta (=gourmet-lisä! :).
Soseuta sauvasekoittimella samettiseksi.

Viimeistely:
Banaani
Tuoretta sitruunamelissaa tai minttua
Pakastemansikoita
Goji-marjoja
Sesaminsiemeniä tai siitepölyrakeita

Laita purkkiin kerroksittain banaaniviipaleita, Lemon Pie -puuroa ja mansikoita. Koristele sitruunamelissalla/mintulla, mansikoilla, gojeilla sekä sesaminsiemenillä/siitepölyrakeilla


Faux Chocolate Brownie eli Suklaapuuro ilman suklaata
  • 1,25 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita tai 1 dl tattaria
  • 5 kuivattua (luomu) luumua
  • 2 rkl kurpitsan tai auringonkukansiemeniä
  • 2,5 dl vettä
Liota yön yli.

Lisää:
  • 2 tl vahterasiirappia
  • 1 tl carob-jauhetta
  • hiukan luonnonvaniljaa
Sekoita sauvasekoittimella samettiseksi.

Viimeistely:
Ripottele päälle pellavansiemeniä ja kaakaonibsejä. Omaani lisäsin myös pakastevadelmia, jotka hiukan sulaneina olivat piste i:n päälle.

Blueberry Pie (puuro idätetystä vehnästä):
  • 1/2 kp idätettyjä vehnänjyviä tai spelttiä
  • 1 rkl (raaka)tahinia
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/4 kp rusinoita liotettuna
  • 2, 5 dl vettä
  • ripaus vaniljaa
  • 2 luomupäärynää
  • tai 1 päärynä ja 1 banaani
  • pakastemustikoita
Tässä tarvitsee liottaa yön yli vain rusinat sillä edellytyksellä, että idätettyä vehnää on valmiina. Blendaa seuraavana aamuna kaikki sekaisin mieluiten tehosekoittimella. Voit myös lisätä mustikat vasta tarjoiluvaiheessa ja laittaa liotettavien ainesten sekaan 1 tl mustikkajauhetta.





Pina colada:
4 kuivattua ananasrengasta
2 rkl kookosjauhoja tai kuivattuja (raw-)kookoslastuja
11/4 dl hirssiä tai höyryttämättömiä kaurahiutaleita
2, 5 dl vettä
1/4 kp cashew- tai parapähkinöitä
ripaus vanijaa
1 rk luomuhunajaa
    Valmista kuten edellä eli liota ja blendaa sekaisin.

    Viimeistelyyn:

    persikkaa/nektariinia tai mangokuutioita
    pakastevadelmia




      33 kommenttia:

      1. Oi! Herkullisen näköisiä!

        VastaaPoista
      2. Aamiaisesta tuli juuri päivän ihanin ateria :) Eikun lasipurkkeja kaivelemaan kaapeista!

        VastaaPoista
      3. Voi kun ihanan näköisiä aamiaisia. Itsekin silloin tällöin teen tattari/hirssipuuroja. Näistä sain taas uusia ideoita, kiitos:)

        Sitten joskus kun lähden töihin, niin minäkin kaivan ne lasipurkit esille..

        VastaaPoista
      4. Taas ihan mahtavia herkkuja. Tein eilen edellisen postauksen papusalaattia. Laitoin sekaisin vahapapuja ja vihreitä papuja. Oli todella hyvää! Laitoin cashew-juustonkin, se se vasta hyvää olikin. Mulla ei ollut mitään maitohappokapseleita, mutta jääkaapissa oli hapankurkkuja ja lorautin purkista tipan nestettä pähkinämössöön. Hyvin happani.

        Aion kokeilla nyt uudella innolla noita raakapuuroja. Evääksi myös työhuoneelle, jossa olen yleensä syönyt vain lautaselle kasatun salaatin. Aiemmat kokemukseni raakapuurosta eivät ole olleet kauhean innostavia. Jostain pukkaa läpi kitkerä maku, jota olen yrittänyt peittää kuivahedelmillä, jolloin tuloksena on liika makeus. Marjoja on taas pakkasessa, joten kohti uusia makuja...

        VastaaPoista
      5. Ihania raakapuuroja! Ja minäkin tykkään hurjasti lasipurkeista;ovat tosi ihania ja mulla onkin jonkinlainen heikkous sellaisiin
        Harmi,etten nyt kun aloitan sunnuntaina tuon vähähiilarisemman ruokavalion voi tässä ekassa vaiheessa käyttää hedelmiä enkä viljoja,joten noita en voi nyt ainakaan tehdä,Siemenet ja pähkinät ovat kuitenkin edelleenkin sallittuja:-)

        VastaaPoista
      6. Kiitos paljon näistä herkullisen näköisistä puuro-ohjeista. Olen yrittänyt vähentää leivän syöntiä, eikä peruspuurot maistu. Tämä postaus tuli hyvään saumaan. Aion kokeilla näitä kaikki.

        VastaaPoista
      7. Onpas mainiot reseptit ja nimet! Testiin menee! Mutta hei pakko kysyä noista kaurahiutaleista, tää on ehkä tyhmä kysymys mutta mitä siis meinaa höyryttämättömät? Ovatko normihiutaleet höyrytettyjä?

        VastaaPoista
      8. Kiitoskiitoskiitos!!!=)
        Yksi kysymys minulla olisi: kauanko tällaiset tuorepuurot säilyvät? Blendaus tai muu surruuttelu ei aamulla käy päinsä, koska herään ja lähden aikaa vievän työmatkan takia muuta perhettä paljon aikaisemmin, enkä tietysti tahdo heitä herätellä.
        Mietin, että voisiko liottaa päivän, blendata illalla, laittaa kylmään ja ottaa valmiin puuron aamulla mukaan evääksi?
        Kaurahiutaleita (aikaisempi ihana kaurajuge -ohjeesi<3)olen surauttanut jo ennen liotusta ja siinä toimii näinkin, mutta tattarit ym. täytyy varmaan liottaa ennen blendausta.

        VastaaPoista
      9. Tuli mieleeni kysymys, kun olen juuri laittamassa aineksia aamuksi likoamaan. On niin hyvännäköisiä puuroja, että haluan heti huomenna syödä tuorepuuroa.
        Laitatko kaikki ainekset samaan veteen likoamaan? Ja käytätkö liotusveden?

        VastaaPoista
      10. Voi nam! En ole aikoihin tehnyt raakapuuroja, mutta nyt kyllä tuli semmonen inspis että jotta! Kiitos taas kerran niin ihanista ohjeista. (:

        VastaaPoista
      11. Itse pakkaan evässmoothien usein mukaan lasipulloon ja naposteltavat siemenet, pähkinät, kuivatut mustikat jne. lasipurkkiin. Ovat paljon miellyttävämpiä ja esteettisempiä kuin muoviset astiat. Mutta enpäs ollut ajatellut, että puuronkin voisi napata noin kätevästi mukaan matkaan! Tämä idea (ja ihanat reseptit) tuli tarpeeseen, kun evästelystä tulee kotiäitiaikojen jälkeen jälleen päivittäistä. Kiitos :) Mielettömät kuvat jälleen!

        Pakko kertoa vielä, kun kerran join eväänä hyvin tummaa vihersmoothieta lasipullosta, niin uusi tuttavuus katseli aikansa ennen kuin kysyi: "Juotko sä pestoa?" :D

        VastaaPoista
      12. Oi, nuo saivat kyllä veden kielelle. Tähän mennessä en oikein ole raakapuurojen makuun päässyt, mut näistä sai inspistä alkaa kokeilemaan niitäkin enempi. :)

        VastaaPoista
      13. Kiitos ihmiset ihanista kommenteista =)

        Kuitin Koivu, kiva kuulla myös että pidit pavuista. Hapatettujen kasvisten liemihän todella ajaa saman asian, kuin maitohappokapselit. Kiinnostaisi tietää, kuinka paljon laitoit lientä? Ja vielä liotuksesta, eli huuhtelen hirssin ja tattarin ennen liottamista ja liotan kaikki samassa, myös siemenet. Jos haluaa olla tosi tarkka, siemenet/pähkinät kannattaisi tietysti liottaa erikseen, kaataa niiden liotusvesi (johon on liuennut niissä olevaa fytiinihappoa ym.) pois. Yleensä olen sen verran laiska, että kaikki likoaa samassa. Ja kuivattujen hedelmien liotusvesi on ihan olennainen makeuden kannalta.

        VastaaPoista
      14. Anonyymi, kyllä puurot säilyvät blendattunakin kylmässä ainakin vuorokauden. Samoin kuin smoothiet. Varsinkin jos blendattu puuro ei sisällä tuoreita/pakastettuja marjoja tai hedelmiä säilyvyys on hyvä ja itse olen säilyttänyt parikin päivää. Mutta kylmässä siis kannattaa säilytellä sitten.

        Jytis, höyryttämättömillä tarkoitan hiutaleita, joita ei ole esikypsennetty. Näitä ovat mm. Korpelan Myllyn höyryttämättömät kaurikset, Labbyn kaurahiutaleet ja jotkut muutkin luomuhiutaleet, jotka vaativat pitkän keittoajan. Normi luomukaurahiutaleetkin siis höyrytetään, jolloin ne kypsyvät nopeammin. Ravintoaineiden ja entsyymien määrä kutienkin vähenee, kuten kaikessa kuumennettussa. Näitä raakailu-juttuja siis...

        Annamarika, juotavaa pestoa, ihana älynväläys ;P

        VastaaPoista
      15. Laitoin lientä tipan, ehkä teelusikallisen. Liottamattomina pähkinöitä oli n.1 1/2 dl.

        Nyt olen kolmena aamuna tehnyt Lemon Pie tuorepuuroa. Se on aivan mahtavaa! Ekana aamuna laitoin ainekset ohjeen mukaan, mutta sitruunankuorta ei valitettavasti ollut, tulos oli makuuni hieman makea, mutta muuten hyvä. Seuraavana aamuna laitoin vain neljä aprikoosia ja laitoin myös sitruunanakuorta ja tulos oli täydellinen. Sitruunankuori antaa todella hyvän maun. VIimeisimpään versioon laitoin hirssit hyvissä ajoin likoamaan, enkä iltamyöhällä ja sain sileämpä jälkeä. Keväällä ostamani market-blederi on joutunut aika koville. Kesällä erilaiset smoothiet ovat maistuneet. Suosikkini on ollut vesimelonijuoma, johon olen laittanut chiasiemeniä sekaan.

        Ohjeesi ovat kyllä todella inspiroivia ja maukkaita. Näin syksyn tullen on taas uutta intoa kaikenmoisiin kokeiluihin. VIikonloppuna tein kesäkurpitsahummusta, kun sain tattarin idätettyä. Sekin oli oikein maistuvaa. Nyt on testissä appelsiinejahunajaa-blogista cashewjuusto. Juusto on nyt kolmatta päivää tekeytymässä jääkaapin päällä.

        VastaaPoista
      16. Kuitin Koivu, mahtavaa kuulla kokeiluistasi! Lemon Pie on myös oma suosikkini. Yaelianin cashew-juusto on inspiroinut minuakin ja "juustola-toiminta" käynnitymässä meilläkin :)

        VastaaPoista
      17. Tämä meikäläisen juttu ei välttämättä liity tähän artikkeliin, mutta kysyn kuitenkin. Mitä mieltä olette, kumpi on ekoystävällisempää: syödä kerran viikkon yksi fazerinan ja yksi geishan suklaalevy vai syödä kerran viikkoon pussillinen kuivattuja aprikooseja?

        VastaaPoista
      18. Noista kaurahiutaleista, joo mä vähän ajattelinkin että ihan peruseloveenasta ei ollut kyse :) kiitos selvennyksestä!

        VastaaPoista
      19. Sulle on tunnustus blogissani!

        VastaaPoista
      20. Emmi, nytpä heitit pahan ;)

        Jytis, ... joo, mut kyl siit Eloveenastakin voi tuorepuuron pyöräyttää!

        Mirva, kiitos :) Palailen asiaan...

        VastaaPoista
      21. Ihania! Hei tuo hirssi, tarkoittaako hiutaleita vai idätettyä vai mitä? En ole tainnut hirssiä kokeilla koskaan!

        VastaaPoista
      22. Anonyymi, käytän mieluiten kuorimatonta hirssiä, jonka huuhtelen useampaan kertaan ennen kuin laitan likoamaan.

        VastaaPoista
      23. voi vitja mä en saa tosta lemon piestä samettista kyllä sitte millään. siitä jää ihan rakeista velliä :l

        VastaaPoista
      24. Miisa, no hitsi! Ekaksi tulee mieleen, että oletko tehnyt juuri noilla suhteilla? Toiseksi, miten tehokas sauvasekoititn tai blenderi sulla on ja oletko blendannut riittävä pitkään. Voit myös kokeilla liottaa hirssiä vähän pidempään tai vähntää nesteen määrää. Pitäisi kyllä onnistua. Lycka till!

        VastaaPoista
      25. Joo muakin vähän risoo :D oon illalla laittanut likoomaan ja saanut olla sellaset 12h (luomuhirssiä punnitse&säästästä) ja sitte vedenkin vähensin kahteen desiin :o
        ekalla kerralla oli neljä aprikoosia, mutta ne loppu ja korvasin ne seuraavaksi luomurusinoilla (2rkl). taidan vähentää nestettä vielä ihan vähän ja ehkä lisätä cashewien määrää ja blendaa vielä pidempään :D kunnon bamix mulla on eli laadukas sauvasekoitin kyllä. :)

        VastaaPoista
      26. Miisa, tein tänään itse kokeeksi neljällä aprikoosilla ja pienemmällä cashew-määrällä. Ihan vahingossa siis, koska eilisiltana kumpaakaan ei ollut enempää. Siinä tapauksessa nestettä täytyy laittaa vähemmän, eli 2 dl oli sopiva määrä. Eli aika paljon noi aprikoosit ja cashewit imee itseensä nestettä.

        VastaaPoista
      27. Noh niin jopas alko onnistumaan paremmin, tosin ei ollut aikaa koittaa olisiko lisäblendaaminen vielä auttanut koostumuksen saamikseksi samettimaisemmaksi.
        joka tapauksessa pistin vettä vain 1,8dl, rusinoita 3rkl ja casheweita 20g. kyllä tää tästä vielä lähtee ;D harjoitus tekee mestarin.

        VastaaPoista
      28. Kiitos näistä ihanista tuorepuuroresepteistä! Aamu ei enää lähde käyntiin ilman tuorepuuroa. ;)

        Sinä kun tunnut olevan ekspertti raakaravintoasioissa, niin osaisitkohan sanoa, voiko AMARANTTIA syödä myös raakana, ja käyttää esim. tuorepuuroihin? Vaatii tietysti vähintään pesun+liotuksen. Käytän ainoastaan gluteenittomia "viljoja" ja tattariin+hirssiin olisi kiva saada vaihtelua.

        VastaaPoista
      29. Anonyymi, olen itsekin raakapuurokouukussa, joten kiva kuulla, että resepteistä on ollut iloa :) Olen kokeillut amaranttia pieninä määrinä pestynä ja liotettuna jonkun muun "viljan" joukossa mutta enemmän idätettynä lisuukkeena esim. salaateissa. On ihan kiva, mutta idättäminen on vähän hankalampaa, kun siemenet ovat niin pieniä. Quinoaa käytän myös paljon, mutta vain idätettynä. Sen ja amarantin maku sopii mielestäni paremmin juuri salaatteihin, leivän päälle tms.

        VastaaPoista
      30. Moro moro,

        mikä on tuo parissa reseptissä käytetty mittyksikkö "kp"? Oma arvaus on että se on kuppi, mutta jos, niin onko se n. 2,4 vai n. 2,8 desilitraa?

        Huippureseptejä!

        VastaaPoista
      31. Ville, oikein arvasit, eli amerikkalaista kuppimittaa tarkoitan ja tässä tapauksessa se on 2,4 dl. Hyvin voi korvata myös 2,5 dl:lla.

        VastaaPoista
      32. Onpa herkullisen näköistä! Tämä lähtee ehdottomasti kokeiluun :)

        VastaaPoista