torstai 18. marraskuuta 2010

Päärynä-fenkolipizzaa ja salaatteja



Raakaruoka on toki terveellistä, mutta kyllä todellinen syy sille, miksi jaksan innostua siitä päivästä toiseen on, että se on  yksinkertaisesti niin hyvää! Tässä siitä muutama esimerkki kuluneelta viikolta:

Pizzan ei tarvitse aina tarkoittaa tomaattikastiketta. Rosmariinilla maustettu fenkoli-päärynä -täyte on sellaisenaankin herkullista. Pohjassa oli enemän tavanomaisia pizza-makuja, kuten oreganoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Käytin kuorellisia hampunsiemeniä, mutta jos et pidä rouskuttelusta, kannattaa käyttää kuorittuja.

Päärynä-fenkolipizza
Pohja:
  • 1 kp kurpitsansiemeniä
  • 1/2 kp hampunsiemeniä
- liota n. 8 tuntia. Kaada lävikköön ja anna kuivahtaa.

Hienonna monitoimikoneen s-terällä. Lisää joukkoon 10 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä vaan kuivia). Jatka hienontamista. Lisää 1/2 keskikokoisesta kesäkurpitsasta paloiteltuna, hyppyselliset kuivattua sipulia ja valkosipulia, 1/4 tl laatusuolaa, mustapippuria myllystä, 1 tl hunajaa, 2 tl kuivattua oreganoa. Anna koneen käydä niin, että saat melko tasaisen massan. Lisää lopuksi 1/4 kp pellavansiemeniä ja sekoita joukkoon käsin.

Levitä kuivurin tasolle leivinpaperin päälle tai pellille uunin alaosaan ohueksi kerrokseksi ja kuivattele n. 4 tuntia. Jos haluat ihan kuivan pohjan aika on pidempi, mutta pizzapohjaksi sopii pehmeä pohja.

Päärynä-fenkolitäyte:
  • 1 fenkoli
  • 1/2 isoa päärynää
  • hyppysellinen kuivattua sipulia tai 1/2 ohueksi suikaloitua punasipulia
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • mustapippuria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • 1/2 tl rosmariinia
  • 2 tl punaviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
Suikaloi fenkoli ja päärynä ohuen ohuiksi. Itse käytin mandoliinileikkuria, mutta onnistuu terävällä veitselläkin. Sekoita loput ainekset ja jätä marinoitumaan jääkaappiin, kannelliseen astiaan pohjan kuivattelun ajaksi.

Pizzan kokoaminen:

Levitä pohjan päälle ohuelti cashew- tai macadamiajuustoa tai avokadoa ja lusikoi sitten päärynä-fenkoliseosta. Viimeistele tuoreella basilikalla.

...........................................


Erilaiset täyttävät salaatit ovat peruspurtavaa. Vaihtelun vuoksi kokosin annokset vähän eri tavalla. Varsinainen juttu oli kuitenkin paksu cashew-inkiväärikastike, joka teki annoksesta vähän enemmän kuin pelkän salaatin. Käy myös dippailuun. Hyvät kastikkeet ovat raw foodissa ihan must!

Salaattitorni:


Cashew-inkiväärikerma:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä, liota n. 1 tunti
  • 1 cm pätkä inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl tamaria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • 1 tl sinappia
  • vettä
Blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi, kuohkeaksi massaksi. Lisää vettä vain sen verran, että saat ainekset kunnolla blendattua. Kastiketta tulee reilu annos.

Vaihoehto 1)
  • tammenlehtisalaattia tai baby-pinaattia
  • kourallinen arame-levää huuhdeltuna ja liotettuna
  • kevätsipulia tai kuivattuja sipulihiutaleita
  • 2 tomaattia pilkottuna
  • porkkana ohuina suikaleina (perunankuorimaveitsellä)
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • tuoretta korianteria
  • laatusuolaa ja mustapippuria
  • kylmäpuristettua sesam-öljyä
Laita salaatinlehdet tai pinaatti suureen kulhoon ja sekoita joukkoon reilut kaksi ruokalusikkaa cashew-inkväärikermaa. Sekoittele käsin huoellisesti niin, että salaatinlehdet ovat kunnolla kastikkeessa. Pilko tomaatti, sipuli ja suikaloi porkkana toiseen kulhoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, etikalla ja sesam-öljyllä. Lisää joukkoon vielä 1 rkl cashew-inkiväärikermaa. Sekoita hyvin. Valuta levä kunnolla kuivaksi ja lisää joukkoon hiukan laatusuolaa ja sekä 1 rkl cashew-kermaa. Sekoita hyvin.
Kokoa torni asettelemalla tarjoilulautaselle kerroksittain ensin salaattia, sitten tomaattiseosta ja lopuksi levää. Toista ja pyri pitämään ainekset tiiviinä kekona tai tornina. Viimeistele tuoreella korianterilla tai basilikalla.


Vaihtoehto 2)
  • romaine tai jäävuorisalaattia
  • 1/2 tavallinen tai keittobanaani paloiteltuna
  • pun. chiliä hienonnettuna
  • punainen paprika ohuen ohuina suikaleina
  • kylmäpuristettua sesam-öljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • laatusuolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
Suikaloi salaatti ohuelti. Laita suureen kulhoon ja sekoita joukkoon reilut kaksi ruokalusikkaa cashew-inkväärikermaa. Sekoittele käsin huoellisesti niin, että salaatinlehdet ovat kunnolla kastikkeessa.
Suikaloi paprika joko veitsellä tai mieluiten mandoliinileikkurilla. Mausta suolalla, mustapippurilla, etikalla ja sesam-öljyllä sekä tuorellaa, silputulla korianterilla. Lisää joukkoon vielä 1 rkl cashew-inkiväärikermaa. Sekoita hyvin.
Viipaloi banaani ja sekoita hienonnetun chilin kanssa.
Kokoa torni asettelemalla tarjoilulautaselle kerroksittain ensin salaattia, sitten paprikaa ja lopuksi chili-banaaniviipaleita. Toista ja pyri pitämään ainekset tiiviinä kekona tai tornina. Viimeistele tuoreella korianterilla

3 kommenttia:

  1. Raakaruoka onkin tosiaan niin hyvää,koska maut ovat niissä niin luonnollisia.Kiva täyte pizzalle,päärynää olen viimeksi kokeillut joitakin vuosia sitten tavanomaisessa pizzassa,mutta tuossa raakapizzassasi varmaankin toimii loistavasti.

    VastaaPoista
  2. Wau! Niin mielettömiä ohjeita taas, että meni jauhot suuhun!

    VastaaPoista
  3. Yaelian, päärynästä on yllättävän moneen. Saksanpähkinä ja päärynä on suosikkiyhdistelmiäni.

    Katja, nooh.. Mut oli nää kyl hyviä :)

    VastaaPoista