sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Viikuna-laku

Hups hei, Keittiökameleontti täytti kuluneella viikolla 2 v! Synttäreiden kunniaksi vähän herkkuohjetta.


En ole koskaan ollut suklaafriikki, mutta laku ja salmiakki ovat kyllä maistuneet. Mea Salon tulevassa raakanamikirjassa on luvassa myös raakalakuohje, jota odotan innolla. Myös Erica Palmcrantzilla on ohje lakritsan makuisille pallosille. Ne ovatkin hyviä, mutta koostumus on jotain muuta kuin oikeassa lakussa.

Pan de higo on espanjalainen, viikunoista valmistettu makea leipä tai kakku - tai oikeastaan käntty. Se nimittäin sisältää lähinnä kuivattua viikunaa, eikä lainkaan jauhoja, eikä siis ollenkaan muistuta leipää. Sen valmistaminen on helppoa ja vielä helpompaa on kääntää ohje raw-kielelle. Näkemissäni alkuperäisohjeissa nimittäin paahdetaan lähinnä mantelit ja muu onkin sitten kypsentämätöntä.

Mitä tekemistä viikunaleivällä on lakritsin kanssa? Viikunaleipä maustetaan usein aniksella, mikä tuo etäisesti mieleen lakritsin. Myös koostumukseltaan Pan de higo  on aika lakumaista, eli vähän kovaa ja sitkeää.
Lakritsanhimoissani tein sitten oman viikunaleipäni, jonka maustoin reilusti aniksella sekä Punnitse & Säästästä ostamallani lakritsanjuuriuutteella. Sitä myydään imeskeltävän tangon muodossa. Myös Tampereen Runsaudensarvessa olen sitä tähnyt. Tanko muisuttaa mustaa lakua, mutta on kovaa. Mursin tangosta paloja, jotka liotin vesitilkkaan, jolloin se oli helppo sekoittaa muihin aineksiin. Uutteen tilalla voisi käyttää myös kuivattua lakritsijuurta jauhettuna.Viikunalakritsi:
 • 14 kuivattua viikunaa
 • 1/3 lakritstinjuuritankoa + 2 rkl vettä
 • TAI 1 rkl jauhettua kuivattua lakritsinjuurta
 • 1 tl jauhettua tähtianista
 • 2 mitallista steviaa tai 1 rkl luomuhunajaa
 • 1 tl luonnonvaniljajauhetta
 • 1/4 tl laadukasta suolaa
 • (2 rkl mustia sesaminsiemeniä jauhettuna)
 • 1 tl psyllium-siemenjauhetta
Kuivattu lakritsijuuri käy myös.

Paloittele lakritsinjuuritako ja liota vesitilkassa. (Tai rauha kuivattua juurta tehosekoittimessa tms. mahdollisimman hienoksi jauheeksi) Poista viikuinoista kova kanta. Laita monitoimikoneen kulhoon (s-terä). Jauha huipputeholla viikunat karkeaksi rouheeksi. Lisää veteen liotettu lakritsinjuuriuute tai 1 rkl jauhettua kuivattua lakristinjuurta sekä muuta ainekset.

Käytä konetta huipputeholla, kunnes saat mahdollisimman tasaisen massan.

Painele massa leivinpaperin päälle n. 1,5 cm paksuiseksi kakuksi. Laita 1/2 pakastimeen, kunnes massa kovettuu. Leikkele sopiviksi paloiksi. Koska halusin lakuistani kovempia, kuivatin paloja kuivurissa n. 6 t. Säilytä kannellisessa rasiassa.

Viikonloppuna joku toinenkin vietti synttäreitä, eikä kemuissa todellakaan tarjottu raakakakkua, vegaanista kylläkin.

Ihanaa viikon alkua kaikille!

6 kommenttia:

 1. Hip hurraa,paljon onnea ihanalle 2-vuotiaalle blogillesi.Kun luin että Mea Salon uuteen kirjaan tulee lakuohje,olinkin jo innoissani. Pan de higoa olen joskus maistanut,ja mulle se ei kyllä maistunut,mutta ei mulle muutenkaan viikuna maistu,melkein missäään muodossa. Mutta hyvän näköisiä nuo viikunalakusi! Jännä tuo lakritsatanko:meilläpäin myydään vaan lakritsijuuria joten täytyy tyytyä niihin.

  VastaaPoista
 2. Onnea blogisynttäreiden johdosta! Pala apinakakkua uppoaisi kyllä tähän herkkusuuhun puhumattakaan herkullisen näköisestä lakusta! Pitää laittaa ohje korvan taa. Kuivattu lakritsinjuuri ei ole niin kovin suurta herkkua, mutta lakutangosta en ollut koskaan kuullutkaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 3. Aww miten suloinen apinakakku :)

  VastaaPoista
 4. Ihana apinakakku :) Onnea Keittiökameleontille!

  VastaaPoista
 5. No näitähän on aivan pakko kokeilla! Onnea 2-vuotiaalle! Minä täytänkin sitten jo kolme ensi kesänä:)

  VastaaPoista
 6. Yaelian, kiitos! Voiko viikunoista olla pitämättä ;) Minulle ne (kuivatut) kyllä maistuvat liiankin hyvin. Jep, Mean uutta kirjaa odotellaan...

  Katja, lakun ulkonäöstä voi olla hekä montaa mieltä..;) Mutta maku oli kyllä parempi. Apinakakku oli aika namia äipänkin mielestä.

  nonnis, :D

  Kamomilla, kiitos teikäläisen blogissa kyllä on vielä makeamman näköiset kaakut!

  Kaisu, perässä tullaan siis. Aika kuluu hirmuista vauhtia :o

  VastaaPoista