torstai 6. syyskuuta 2012

Naatti-sipsit


Säilöntä on ehdottomasti tämän syksyn juttu. Ja ihailen urbaaneja marttoja, jotka ovat täyttäneet jääkaapit ja hillokellarit houkuttelevilla purnukoilla ja hankkineet kolmannen pakastimen tallettamaan kesän marja- ja sienisatoa. Itse olen elänyt tänä kesänä vain kädestä suuhun ja marjasato on jäänyt muiden huoleksi. - No, saahan niitä talvella kaupan pakastealtaasta. Ja samalla saan hyvän mielen tukemalla kotimaista marjataloutta... :)

Vaikka hillokattila ei olekaan meillä porissut, kuivuri on pauhannut sitäkin ahkerammin. Puraisi nimittäin sipsi-kärpänen. Porkkanat, punajuuret ja lehtikaalit ovat muuntuneet rouskuvaan muotoon ja päätyneet sitä kautta myös lasten välipapapusseihin. Ja onko hauskempaa tapaa tarjoilla juureksia ja vihreitä herkkäsuiden vatsoihin. 

Oma sipsi-suosikkini löytyi yllättäen porkkanamaalta, mutta ei mullan uumenista, vaan maan päältä. Säästän yleensä itse kasvatettujen luomuporkkanoiden vihreät varret smoothieihin tai vokkiin. Nyt keksin heittää kourallisen naatteja kevyen maustamisen jälkeen kuivuriin. Jotenkin naattien voimallinen maku jalostui kerrassaan herkulliseksi ja lopputulos oli ihanan rapsakkaa pitsiä. Eipä ole meikäläistä kovin usein yllätetty telkkarin äärestä sipsipussi kourassa, mutta eilinen Top Chefin avausjakso sai sohvalla rapeaa seuraa. Vapiskaa Taffel ja Estrella!Naatti-sipsit 

 • reilu nippu freesejä luomuporkkanoiden naatteja
 • 1 rkl tahinia
 • 1 tl sitruunan mehua
 • 1 tl hunajaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 1 tl tamaria
 • 1/2 tl valkosipulijauhetta
 • 1/2 tl sipulijauhetta

Riivi naattien lehdet varsista suureen kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset käsin kunnolla möyhien. Levittele naatit kuivurin tasolle tai uunin alaosaan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kuivattele 40 asteessa, kunnes naatit ovat täysin kuivia (uunissa alimmalla lämmöllä uunin luukku raollaan). Itselläni tämä vei n. 12 tuntia, mutta aika riippuu kuivurin tehosta tai uunista. Kääntele naatteja ainakin kerran kuivumisen aikana, niin kuivuvat tasaisemmin. Siirrä valmiit sipsit kannelliseen astiaan.4 kommenttia:

 1. Nuo näyttävät kivan rapsakoilta:) Itselläni on kuivurissa juuri nyt punajuurisipsejä kuivumassa...;D

  VastaaPoista
 2. Yaelian, sipsiaika ;) Punajuurista tulee myös todella herkullisia lastuja.

  VastaaPoista
 3. Ihana idea! Nyt onkin sopiva tilaisuus kertoa omista sipsikommelluksistani. Kuivatin maustettuja kesäkurpitsan siivuja ritilöiden päällä. JA hyvin ja nopeasti kuivuivatkin. Muutaman tunnin päästä olivat jämähtäneet kuivaksi kerrokseksi KIINNI ritilöihin. Ne lähtivät vain liotamalla irti. Kenkutus!
  Ensi kerralla muistan sitten leivinpaperin :D

  VastaaPoista
 4. Paula, pakko hymyillä salaisesti, sillä olen itsekin hinkkaillut sipsin jämiä kuivurin ritilöistä... Nämäkin naatit tarttuivat aika ärhäkästi jopa leivinpaperiin, kun en ihan heti ennättänyt kuivuroinnin aikana sekotella, joten alusta on todella tarpeen!

  VastaaPoista