torstai 22. marraskuuta 2012

Tuoksuva hirssikulho

IMG_8663

Musteneva marraskuinen ilta ja tekee mieli syödä kulhollinen jotain lämmintä ja tyydyttävää. Ehkä jotain piparin makuista intialaista, mutta kuitenkin yksinkertaista ja maanläheistä ruokaa?

Olen elellyt varsin raa'alla kasvisruoalla useamman vuoden. Se on tapahtunut sen kummemmin miettimättä tai suunnittelematta tavalla, joka on tuntunut luonnolliselta. Viime aikoina mieli on tehnyt pitkästä aikaa kypsennettyä ruokaa enemmän kuin aiemmin. Ja jos jotain olen opetellut ja oppinutkin vuosien aikana, se on kehon tuntemusten ja viestien kunnioittaminen. Siispä hop, hellan ja uunin ääreen. Tosin eniten pidän edelleen aterioista, joilla on yhdistetty sekä kypsää että kuumentamatonta ruokaa, kuten tässä kulhollisessa tuoksuvaa hirssiä ja mausteista kukkakaalia. Ja kun lohturuoan kaipuuseen syöty annos saa käyntiin sisäisen hyrinän ja onnentunteen, tietää että kehoa ja mieltä on ruokittu solutasolla.


Tuoksuva hirssikulho


  • 200 g hirssiä
  • kourallinen auringonkukansiemeniä
  • kourallinen kuivattuja aprikooseja
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 2 tl seosta, jossa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, kardemummaa, jeeraa ja laventelia TAI valmista mietoa curry-jauhetta + jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 8 dl vettä
  • mietoa kylmäpuristettua öljyä


  • 1 iso kukkakaali
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua sesam-öljyä tms.
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl seosta, jossa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, kardemummaa, jeeraa ja laventelia TAI valmista mietoa curry-jauhetta + jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl raastettua appelsiininkuorta
  • mustapippuria myllystä


  • 1/2 avokado pieninä kuutioina
  • 3 vartta kevätsipulia
  • 1 rasia ananaskirsikoita


Aloitin jauhamalla itse mausteseoksen fenkolinsiemenistä, jeerasta, kademumman siemenistä ja laventelista. Tässä kohtaa voi myös oikaista käyttämällä jotain valmista intialaista mausteseosta tai curry-jauhetta.

Kypsennä hirssi:
Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa kookosöjy ja lisää mausteseos. Anna lämmetä sekoitellen, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää hirssi ja kuullota mausteöljyssä hetki miedolla lämmöllä. Huom. huuhtele hirssi pakkauksen ohjeen mukaan ennen käyttöä. Lisää suola ja 5 dl (kuumaa) vettä. Paloittele aprikoosit kuutioiksi ja lisää hirssin joukkoon, samoin auringonkukansiemenet. Kypsennä hirssiä n. 20 min., kunnes se on kypsää mutta ei vielä puuroudu. Lisäile (kuumaa) vettä tarpeen mukaan niin, ettei hirssi pääse kuivahtamaan kypsentämisen aikana. Veden on tarkoitus imeytyä hirssiin. Ota kattila liedeltä, lorauta joukkoon jotain mietoa kylmäpuristettua öljyä (käytin safflor-ölyä) ja pyöräytä hirssi kuohkeaksi.

Valmista kukkakaali:
Pieni kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Laita suureen kulhoon ja lisää muut aineet avokadoa, sipulia ja ananaskirsikoita lukuunottamatta. Vaivaa käsin kunnolla puristellen, kunnes kukkakaali pehmenee ja imee itseensä mausteet.

Sekoita keskenään hirssi ja kukkakaali. Viipaloi joukkoon kevätsipuli ja lisää avokado pieninä kuutioina. Puolita ananaskirsikat ja sekoita muihin aineksiin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Tarjoa heti.

IMG_8655

8 kommenttia:

  1. Kypsennetyn ja raa'an kombot ovat olleet myös omassa keittiössäni hittejä. Eilen illala kypsensin ensimmäistä kertaa hirssiä eväsrasiaan, kun viimeaikojen ruokaisan lämmittävän salaatin lempparilisukkeeni kvinoa oli päässyt loppumaan. Jos kypsennetyn hirssin maku miellyttää, tämä resepti menee kokeiluun ensi viikolla. Ihanalta, herkulliselta ja lämmittävältä eli juuri sopivalta tähän vuodenaikaan kuulostaa ja näyttää tuo arkiruokaherkku!

    VastaaPoista
  2. Hanna, hirssi on quinoan ohjella omia suosikkejani tai pidän siitä jopa enemmän, kunhan sen(kin) huuhtelee kunnolla ennen käyttöä.

    VastaaPoista
  3. Pehmeän kypsennetyn ja rouskuvan raa'an yhdistelmä toimii minustakin. Ja intialaiset mausteet sopivat täydellisesti pimeään vuodenaikaan.

    Testasin kauranjyviä tähän tapaan ja toimi ennakkoluulostani huolimatta yllättävän hyvin. Jopa Vekara tykkäsi kun esittelin sen "kaurariisinä". Yritin vetaista hyvät mielleyhtymät esiin heti alkuun, kun tykkää kovasti riisistä esim. kiinalaisessa. Aika ovelaa vai mitä ;)

    VastaaPoista
  4. Hirssihiutaleet tökkii mulla tosi pahasti, mutta hirssipuuroa olen onnistunut tekemään kokonaisista suurimoista: ensin paahtamalla suurimot kuivalla pannulla ja sitten laittamalla vesikulhoon ja "hieromalla" suurimoita käsien välissä. Onkohan hirssissä jotain samanlaista katkeraa ainetta siinä suurimon pinnalla kuin kvinoassa...?

    Riitta

    VastaaPoista
  5. Paula, tykkään itsekin kovasti kaurasta, mutta meillä tuo riisihuijaus ei enää oikein mene läpi. Jostain syystä kauralisuke ei oikein nappaa junnuosastossa.

    Anonyymi, olen todennut, että hirssihiutaleet maistuvat usein eltaantuneille, joten suosin kyllä itsekin kokonaisia suurimoita. Oletko kokeillut kuorittuja vai kuorimattomia? Tähän ohjeeseen hirssit olivat jo valmiiksi kuorittu. Quinoan pinnalla on tosiaan saponiinia, mutta en ole varma onko hirssin pinnallakin sitä. Kunnon puhdistus kuitenkin tuntuu olevan tarpeen.

    VastaaPoista
  6. Juuri eilen ostin pussillisen hirssiä.En ole sitä kauheasti käyttänyt ,etupäässä jauhanut gluteenittomiin leipomuksiin,mutta sitä voisi käyttää näinkin välillä.

    VastaaPoista
  7. Yaelian, hirssi on yllättävän hyvää myös näin lisukkeena.

    VastaaPoista
  8. AIVAN IHANAA! Erilaisia rakenteita ja makuja samalla lautasella, meillä kyllä tykättiin kovasti! Ja tuo ananaskirsikka (jonka meinasin piheyksissäni jättää pois) kruunasi kyllä maullaan koko komeuden, onneksi en jättänyt sitä pois! =)

    VastaaPoista