torstai 10. tammikuuta 2013

Tiikerimaito

IMG_9637

Mainitsinkin jo, että joulun aikoihin tuli hörpittyä horchata de chufaa, vaikka en ensin tiennytkään, mitä se chufa oikein on. No pikku googletus selvensi nopeasti, että kyseessä on tiikeripähkinöistä eli maamanteleista valmistettu juoma, jota on alunperin nautittu Valencian alueella virkistävänä kesädrinkkinä. Horchataa juodaan muuallakin espanjankielisessä maailmassa, mutta nimi saattaa viitata myös riisistä, seesaminsiemenistä, ohrasta tai pelkästään yrteistä valmistettuun perinnejuomaan. Espanjassa kyse on kuitenkin chufa-drinksusta ja sitä saa ostaa valmiina tölkeissä, jopa veteen sekoitettavana jauheena supermarketista. Ällömakeana!

IMG_9653

Tiikeripähkinöitä saa onneksi jo Suomestakin ja kotona päätin oitis laittaa oman tiikerijuoman tulemaan.  Varsinkin, kun opin, että se tapahtuu aivan samaan tapaan kuin pähkinä- ja siemenmaitojen valmistus. Pikku kikkareet eivät nimestään huolimatta ole pähkinöitä tai siemeniä, vaan kastanjasädekaislan juurimukuloita. Ikivanhoja, vaatimattomia viljelyskasveja, joiden arvostus on kasvamaan päin sekä ravitsemuksellisten että terveyshyötyjen vuoksi. Tiikeripähkinät sisältävät mm. rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia, kaliumia, fosoria sekä erittäin runsaasti hyvänlaatuista tärkkelystä, ravintokuitua ja kohtalaisesti myös proteiinia. Niille ei tiettävästi juurikaan olla allergisia ja niitä voi nauttia sekä raakana että kypsennettynä. Kaiken kaikkiaan siis oivallinen vaihtoehto pähkinöille ja viljoille sekä kasvis- että raakakokkauksissa.

IMG_9603

Chufat voi syödä suoraan pussista, mutta liottamalla ne pehmenevät huomattavasti, mikä on olennaista, kun niistä haluaa lypsää maitoa. Valmistin oman maitoni netistä löytyneitä ohjeita seuraillen ja helppoahan se oli kuin heinän teko. Olen tähän asti vannonut mantelimaidon nimeen, mutta tiikerimaito kaappasi ykkössijan yhdellä murahduksella. Makeaa ja täyteläistä mutta raikasta. Herkullista sellaisenaan ja aivan loistavaa chia-puurossa ja aamumyslin lisukkeena.

IMG_9650

Tiikerimaito (Horchata de chufa)


  • 250 g tiikeripähkinöitä eli maamanteleita
  • runsaasti vettä liotukseen
  • 1,5 l raikasta vettä
  • (1 rkl hunajaa tai agavesiirappia)
  • ripaus kanelia tai 1/2 tl raastettua sitruunan kuorta tai molempia

Liota tiikeripähkinöitä runsaassa vedessä 24 tuntia. Vaihda vesi välillä. Siivilöi ja huuhtele.
Laita tehosekoittimeen liotetut tiikeripähkinät ja n. puolet varsinaiseen maitoon tulevasta vedestä. Tehosekoita hienojakoiseksi soseeksi. Lisää loput vedestä, kaneli ja mahdollisesti sitruunankuori sekä halutessasi vähän hunajaa tai agavesiirappia. Jatka tehosekoittamista maidoksi. Anna seistä blenderin kannussa 1/2 tuntia ennen siivilöintiä. Kaada tämän jälkeen siiviläpussiin tai harsokankaalla vuorattuun lävikköön ja valuta maito suureen kulhoon. Puristele jäljelle jäävä kuitu mahdollisimman kuivaksi. Jäljelle jääneen kuidun käytin gluteenittomaan leipätaikinaan, jossa toimi todella hyvin. Sekoita valmis tiikerimaito ja siirrä suljettavaa lasipulloon (pulloihin). Säilytä jääkaapissa. Omani kului nopeasti, sillä juoma maistui koko perheelle. Säilyy kuitenkin pari vuorokautta kylmässä mutta juoma kannattaa sekoittaa aina ennen tarjoilua.



8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, kiitos! En ole kuullut tiikeripähkinöista aikaisemmin!

    VastaaPoista
  2. Hovkoditorn, olin joskus ostanut pussillisen kokeeksi mutta nyt keksin niille varsinaisesti käyttöä. Täällä on myös kiva herkkupalloresepti maamanteleille: http://ekoloinen.blogspot.fi/2012/05/tiikeripahkina-maamanteli.html

    VastaaPoista
  3. Horchataa olen juonut eri muodoissa sekä Espanjassa että Etelä-Amerikassa.Noihin pähkinöihin olen täällä törmännyt mutten ole oikein tiennyt mitä ne ovat.Pitääkin ensi kerralla ostaa kun taas törmään tuollaisiin:)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, olen aika myyty tiikeripähkinöille. Hieno vaihtoehto oikeille pähkinöille ja manteleille. Täytyy kokeilla muihinkin resepetihin.

    VastaaPoista
  5. olipas mukavan makuista! Harmillisen kallita vaan nuo maamantelit =( löysin sattumalta alennuksesta näitä (ja mieleeni tuli heti tämä ohje :)) 250 g 4 €:lla, osaako joku vinkata saako niitä vaikka jostain nettikaupasta isomman satsin halvemmalla? :)

    VastaaPoista
  6. EijaSofia, olisi itsekin kiitollinen vinkistä, sillä tyyriitähän nuo ovat, jos kaupasta ostaa. Teksin niistä maitoa ja muutakin useammin, jos olisivat edullisempia, sillä pidän itsekin kovasti mausta.

    VastaaPoista
  7. Onnistuukohan juoman teko valmiista maamantelijauhosta? Ravintoarvot eivät vain varmaan ole samaa luokkaa, kuin sinun ohjeen mukan tehtynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kokeillut, mutta yrittänyttä ei laiteta. Liottaisin jauhoja kuitenkin ensin, jotta kaikki "maito" irtoaa. Jos kokeilet, olisi mukavaa kuulla, miten onnistui :)

      Poista