sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Roosa Nauha -pasta (Raw)


Andalusian auringon alla emännöi lokakuun ruokahaastetta, joka komppaa pinkillä teemallaan rintasyövän vastaista Roosa nauha - kampanjaa. Tiesin heti, että haluan osallistua ja ruokalajikin olisi selvä: Roosaa nauhapastaa, tietenkin ja raw food -meiningillä valmistettu annos, sillä tunnen henkilöitä, jotka ovat menestyksekkäästi ottaneet niskalenkin sairaudestaan mm. elävän- ja raakaravinnon avulla.

Punajuurella pinkiksi värjätyn kesäkurrepastan lisukkeita mietin hetken, mutta lopulta ne ilmaantuivat lautaselle kuin itsestään: Immuniteettia vahvistavaa punasipulia balsamico-marinadissa, naisellisia tuoreita viikunoita, hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja superfoodien kunkkuja, tomaatteja ja parsakaalia. Mainitaanhan ne yleisesti syöpää ehkäisevänä ruoka-aineina.


Mutta ennen kaikkea pinkki zucchini-pasta cashew-soosilla, punasipuli-viikunamarinadilla ja pistaasi-parsakaalipestolla on pökerryttävän hyvää. Ensimmäisen haarukallisen jälkeen kielen makusilmuista leviävä hyrinä täytti koko kehon sellaisella onnella elämän täyteläisyydestä ja maukkaudesta, että  väitän sen vahvistavan vähintään yhtä paljon kehon korjaavia ja eheyttäviä prosesseja, kuin terveellisimmän ruoka-aineen, yrtin tai superravinteen.


Ohje saattaa äkkiä vilkaistuna vaikuttaa monivaiheiselta, mutta käytännössä ruoka valmistuu n. 1/2 tunnissa, cashewien liotusta lukuunottamatta. Ja sen liotuksenkin voi hätäpäissään skipata.

Roosa Nauha -pasta, Cashew-kastiketta, Balsamico-marinoitua punasipulia ja viikunoita (Raw), Pistaasi-parsakaalipestoa (Semi-raw)

(4:lle)

Pasta:
  • 2 isoa luomukesäkurpitsaa
  • 1 rkl punajuurimehua
  • 1/2 tl laadukasta merisuolaa (esim. Celtic Sea Salt)
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Kuori kesäkurpitsat. Leikkaa perunankuorimaveitsellä pitkittäin ohuiksi nauhoiksi. Laita kulhoon ja lisää punajuurimehu (Itse puristin suoraan raastetusta punajuuresta) sekä loput ainekset. Sekoita ja jätä marinoitumaan. 

Sipuli-viikunamarinadi:
  • 2 punasipulia
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1/4 tl laadukasta merisuolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • 2 tuoretta viikunaa

Viipaloi sipulit ohuenohuiksi, mieluiten mandolini-leikkurilla. Sekoita joukkoon loput ainekset viikuinoita lukuunottamatta. Jätä marinoitumaan pariksi tunniksi TAI pikametodi: Möyhi kunnolla käsin, kunnes sipulit rentoutuvat. Viipaloi viikunat ja pyöräytä joukkoon. Jätä maustumaan siksi aikaa, kun valmistat cashew-soosin:

Tomaattinen cashew-kastike:
  • 125 g cashew-pähkinöitä, liota väh. 1/2 tuntia
  • 1 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl stiruunan mehua
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • n. 1 dl vettä
  • 2 tl kuivattua rakuunaa
  • 2 tomaattia raastettuna

Siivilöi ja huuhtele cashewit. Laita kaikki tomaattia lukuunottamatta tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää vettä sen verran, että saat tuorejuustoa muistuttavan paksuhkon koostumuksen. Raasta tomaatit raastiraudalla siten, että vain nahkamainen kuori jää jäljelle. Käytä se johonkin muuhun. Sekoita näin saatu tomaattimurska käsin cashew-kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisäile mausteita tarvittaessa.


Parsakaalipesto:

  • 1/2 parsakaali
  • n. 2 dl vettä + 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 dl pistaasipähkinöitä tai manteleita jauheeksi jauhettuna
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 dl parsakaalien keitinlientä
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä

Parsakaalipesto sisältää raakaa ja kevyesti kypsenneettyä parsakaalia. Tällä menetelmällä sekä maku että ravintoaineet saadaan kohdalleen, sillä vaikkakin superterveellistä, raakana blendattu parsakaali on omaan suuhuni liian pistävän makuista. Jaa parsakaali kukinnoiksi. Leikkaa terävällä veitsellä vain kukintojen vihreä osa murumaiseksi seokseksi. Siirrä isoon kulhoon odottamaan. Kypsennä jäljelle jääneet parsakaalin varsiosat suolalla maustetussa vesitilkassa. Siirrä tehosekoittimeen mutta anna jäähtyä. Säästä myös vesi. Sekoita kulhossa olevaan parsakaalimuruun sitruunan mehu ja suola. Puristele seosta käsin niin, että parsakaali pehmenee. Surauta tehosekoittimessa kypsennetty parsakaali, pistaasi/mantelijauhe, hiivahiutaleet, parsakaalin keitinliemi ja oliiviöljy sekä valkosipuli sileäksi seokseksi. Mausta hunajalla ja sitruunan mehulla. Lusikoi parsakaalimurun päälle kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa/ sitruunaa/ makeutusta tarvittaessa.

Kokoa pasta-annos: Valuta ylimääräinen neste kesäkurpitsasuikaleista. Sekoita joukkoon cashew-kastike ja pyöräytä sipuliseos kevyesti joukkoon. Annostele lautasille ja viimeistele viikunoilla ja halutessasi myös tuoreella basilikalla. Tarjoa lisänä parsakaalipestoa.





13 kommenttia:

  1. Outi, tämä näyttää mielettömän herkulliselta :) Pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on! Pitkästä aikaa herkuinta, mitä on tässä keittiössä kokkailtu :)

      Poista
  2. Aivan mahtavat värit! Ihanan näköistä, täytyykin tehdä kurrepastaa taas pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulia, kiitos! Kurrepasta on niin basic asia, että sen parhauden vain tahtoo välillä unohtaa.

      Poista
  3. Täälläkin syödään usein kurrepastaa:) Tosi kiva idea värjätä kesäkurpitsanoodelit punajuurimehulla;ihanan kaunis lopputulos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kiitos inspiraatiosta tähän pinkkiin ruokaan. Bongasin blogistasi ensimmäisen kerran koko ruokahaasteen :)

      Poista
  4. Pari kysymystä vielä; millainen on mandolini-leikkuri ja mistä saa ostaa ravintohiivahiutaleita? Löytyykö Perus-Prismasta vai onko erikoiskauppatavaraa?

    VastaaPoista
  5. Tätä täytyy kokeilla! Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  6. Vau mikä annos, todella kaunis ja varmasti herkullinen. Olen jotenkin aivan pökerryksissä lautasella olevista upeista väreistä :)

    VastaaPoista