sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Puolukka-inkiväärisuklaa (Raw)


Puolukkapakkomielle jatkuu. Nyt marjaa löytyi suklaasta, jota valmistin synkeäksi kääntyneen pyhäinpäivän iloksi. Kesällä en juurikaan hämmentele raakasuklaata, mutta viimeistään marraskuussa löydän itseni taas suklaapatojen ääreltä. Laadukas raakasuklaa on välttämätön herkku ainakin tälle kaamoksessa kulkijalle.


Sinikka Piippo kirjoittaa kirjassaan Puhdasta Ravintoa (Minerva 2013): "Stressaantuneet, tylsistyneet, järkyttyneet ja masentuneet tarvitsevat kaakaota ja suklaata." Miten ihana tapa kiteyttää suklaan moninaiset terveysvaikutukset (joita Piippo tosin luettelee kirjassaan tarkasti useamman sivullisen).

Itselleni raakasuklaa tosin aiheutti jossain vaiheessa ikäviä sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, huonoa oloa ja ärtyisyyttä. Olinkin pitkään kokonaan ilman mitään kaakaotuotteita. Kaakaossa on valtavasti kehoon että mieleen vaikuttavia ainesosia. Koska se on kahvin tapaan stimulantti, kofeiinijohdannaisille herkät henkilöt (kuten allekirjoittanut) saattavat saada oireita. Joskus raakasuklaan aiheuttamat ikävät reaktiot voivat selittyä myös epäpuhtailla tai heikkolaatuisilla tuotteilla.

Katkaisin oman suklaapaastoni valitsemalla mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita ja nauttimalla suklaasta maltillisesti (ehdottomasti se vaikeampi osuus!). Raakasuklaa, vaikka onkin terveellistä, on kuitenkin herkutteluasia, joten kohtuukäyttö auttaa nauttimaan sen hyvää tekevistä vaikutuksista.


Minulla oli ilo tavata Sinikka Helsingin kirjamessuilla, jossa Noora Shingler haastatteli meitä molempia. Oli aika hienoa tavata kirjailija, jonka teokset, ovat jatkuvasti ahkerassa käytössä, kun etsin jotain perustietoa tai muuten vain fiilistelen kasvien salaisia voimia

Kaakaon tapaan lämmitävä, virkistävä ja tulehduksia torjuva inkivääri on kylmänkostean ajan voimakasvi, jota lisäilen tällä hetkellä vähän joka paikkaan. Vatkasin sitä reilusti myös suklaamassan joukkoon. Samoin lisäsin ripauksen tulsia, marraskuista aivokoomaa torjuva yrtti sekin. Muuten ohje on oma perusreseptini, joka onnistuu yleensä pommin varmasti. Jos viitsin, temperoin suklaaseoksen, koska tykkään suussasulavasta mutta puraistessa raksahtavasta rakenteesta sekä siitä, ettei suklaa sula sormiin. Temperoitu suklaa säilyy kiinteänä huoneen lämmössäkin. Hyvää kotisuklaata syntyy kuitenkin myös simppelisti vain sulattamalla ja sekoittamalla ainekset yhteen. Suklaan makeutukseen suosittelen lämpimästi kokeilemaan kookosnektaria, vaikka se vähän tyyristä ja vaikeasti saatavaa onkin. Maku on huippua. Sen voi kuitenkin korvata esim.  agavesiirapilla tai hunajalla. • 125 g kaakaovoita
 • 50 g kaakaomassaa
 • 2 rkl neitsytkookosöljyä
 • 2 rkl kookosnektaria TAI agavesiirappia
 • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
 • 1 rkl carob-jauhetta
 • 1 rkl raakakaakaojauhetta
 • 11/2 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl jauhettua tulsia
 • 1/8 tl laadukasta suolaa
 • (1 rkl macaa)
 • kuivattuja puolukoita (tai karpaloita)
- Annoksesta tulee 20 reilua tai 40 pientä suklaakonvehtia.

Laita suklaamuottien pohjalle muutama kuivattu puolukka. Sulata kuumavesihauteessa kaakavoi, -massa ja kookosöljy. Vatkaa joukkoon kookosnektari tai agavesiirappi. Jos temperoit suklaan, mittaa lämpötila, jonka pitäisi nousta 40 asteeseen, mutta ei yli. Nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa joukkoon loput ainekset luetellussa järjestyksessä. Temperoidessa jäähdytä suklaaseos nopeasti, jatkuvasti vatkaten, mieluiten upottamalla kulho jääveteen. Varo kuitenkin, ettei suklaan joukoon pääse vettä. Seoksen alkaessa jäähtyä ja hieman saeta mittaa lämpötilaa ja sen laskettua 27 asteeseen siirrä kulho taas hetkeksi kuumavesihauteeseen. Sekoita seosta, jotta se lämpenee tasaisesti, kunnes lämpötila nousee 32 asteeseen. Kaada suklaa muotteihin. Viimeistele halutessasi kookoslastuilla. Siirrä jääkaappiin tai pakastimeen ja anna suklaan jähmettyä ennenkuin kumota suklaat muoteista. Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Suklaan voi myös pakastaa.

Potentiaalia myös joulukonvehtien joukkoon.

4 kommenttia:

 1. Nami, ihana ohje! :) Epäilemättä sopisi joulun suklaasesonkiin. Puolukkapakkomiellettä podetaan täälläkin, onhan se kertakaikkisen mahtava marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania nämä pakkomielteet :) Tässä on tosiaan jo joulufiiliksiä ilmassa.

   Poista
 2. Upeat kuvat taas Outi:) Tulen helposti pahoinvoitiseksi suklaasta,ellei se ole tosi tummaa suklaata ihan pienissä määrissä nautittuna. Raakasuklaata ei ole vähään aikaan tullut tehtyä,vaikka ainekset löytyyki kaapista.
  Kuvasi ovat tosi kauniit,minkä kokoisina laitat ne tänne? Itse pienennnän niitä aika paljon,koska pelkään tilan loppuvan,mutta suurina kuvat ovat tosi upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pidän myös vain aivan tummasta suklaasta. Luulenpa, että ne ylimääräiset ainekset suklaassa aiheuttavat ainakin itselläni usein ällöoloa, jota tumman tai raakasuklaan kohdalla ei koskaan tule. Tosin niitä tulee harvemmin syötyä liikaa ;) Laitan kuvani kyllä suurina, koska tiedostokoon pienentäminen tahtoo heikentää laatua. Ihmeesti tila on riittänyt. Käytän myös Flickriä juuri siitä syystä, että sieltäkin voi linkittää, jos tila sattuisi loppumaan.

   Poista