sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Konetiskiaine testissä: Uusi Finish Power & Pure - hajusteeton ja vähemmän kemikaaleja (video)

Kuten ruoanlaitossa, myös kodin puhdistusaineissa pyrin suosimaan luonnonmukaisuutta, ympäristöystävällisyyttä ja "terveellisyyttä" (jos nyt niin voi kemikaaleista sanoa). Siksi oli mielenkiintoista saada asiantuntijan arvio päivittäisistä käyttökemikaaleistani. Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta saapui tupatarkastukselle kotiimme harmaana keskiviikkopäivänä. Sain samalla testattavakseni Finishin uusia hajusteettomia Power & Pure konetiskiaineita, jotka sisältävät myös kevyemmän kemikaalicocktailin.

Olin ehkä etukäteen ajatellut, että kodin putsareiden suhteen olisin melko puhdas pulmunen. Mutta miten kameleontin keittiö ja kylppäri läpäisivät testin? Se selviää seuraavasta videosta. Muutama ylläri oli Nikillä takataskussa ja opin muutenkin uutta ja mielenkiintoista kemikaalien maailmasta.

Allergia-asiantuntijan arvio keittiön ja siivouskomeron kemikaalikätköistä:
Eli ehkä suuri oivallus itselleni oli se, että ympäristöystävällinen ei automaattisesti tarkoita matalaa allergiariskiä tai herkistävyyttä. Itselläni esim. hajusteettomuus on jäänyt melko vähäiselle huomiolle ympäristö- tai luomumerkkejä metsästäessä. Toisaalta sain kehuja siitä, että kemikaalikimara oli siivouskaapissani kaikenkaikkiaan vähäinen. Laiskuuttani kun en jaksa ostella monia tuotteita - mikä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi.

Mielenkiintoinen oli myös keskustelu pesulämpötiloista ja -ajoista. Hektinen perhe-elämä houkuttaa pikaohjelmiin myös pyykinpesussa ja tiskarin käytössä. Toisaalta EU on ohjeistanut mahdollisimman matalien pesulämpötilojen käyttöön energiankulutuksen vähentämiseksi. Toisaalta jo maalaisjärkikin sanoo, etteivät esim. rasvajäämät irtoa kylmällä vedellä ja silloin tarvittaisiin avuksi jälleen lisää kemikaaleja, varsinkin jos pesut haluaisi vielä hoitaa nopeasti. Joten jos minulta kysytte, mielummin valitsen sen kuuman veden, pidemmän jynssäyksen ja ehdottomati vähemmän kemikaaleja. Mutta voisi se kevyt laventelin tuoksu lakanoissa kuitenkin olla kiva...

Testissä: Finish Power & Pure


Finish Power & Puren tiedotteesta lainattua: "...sisältää aktiivisia entsyymejä ja puhdistavaa happea, ei sisällä hajusteita, keinotekoisia väriaineita eikä fosfaatteja. Pakkauksessa on käytetty entistä vähemmän pakkausmateriaalia. Joutsen-ympäristömerkki takaa sen, että konetiskiaineen kemikaalit rikkoutuvat helposti eivätkä vahingoita vesistöjä. Tuotteen pakkaus on suunniteltu siten, että CO2-päästöt on minimoitu."

Vaikuttaa hyvältä, mutta miten vakuutti itse tuote.


Hajusteettomuuden merkityksen konetiskiaineessa olin jo aiemmin oppinut kantapään kautta tuhottuani yhden raakasuklaaerän laittamalla sen haisutiskiaineella pestyihin muotteihin. Herkät raaka-aineet, kuten suklaa ja raakakakkujen täytteet imaisevat erityisen helposti astioihin piintyneet aromit. Huuhtelukirkasteita tai muita "lisäaineita" en ole tiskeissäni käyttänyt, mutta nyt täytyy myöntää, että pesutulos oli selvästi parempi vanhaan pesuaineeseeni verrattuna. Astiat tuntuivat todella puhtailta, jopa kattilan pohjaan jämähtänyt edellisillan soosi oli hävinnyt jälkiä jättämättä. Ja ehkä lasitkin olivat tavallista kirkkaampia tai sitten pakkauksen lupaus "hohtavasta puhtaudesta" saivat ne säihkymään silmissäni.

Videolla kokeilin "Quantum" -nimikkeellä varustettua tuotetta. Pakkauksen perusteella ero "All in one" -tuotteeseen jäi epäselväksi, sillä molemmat sisältävät pesuaineen lisäksi myös huuhtelukirkasteen. Molempien pakkausteksteissä oli lueteltu tehotoimintoja (Power Actions), kuten "suolatoiminto", "teetahrojen poisto" ja "rasvanpoisto". Quantumissa näitä oli kaksi enemmän, peräti yhdeksän kappaletta. Lisä-powerit olivat "Hämmästyttävä kiilto" ja "Suodattimen suojaus" (oletan, että selosteessa ollut "soujaus" oli vain typo). Ainakin tuo hämmästyttävä kiilto saa lähinnä aikaan vaikutelman myyntilauseesta, eikä suoranaisesti auta valinnan tekemisessä.

Vaikka ympäristöystävällisyys on noussut myös myyntivaltiksi ja markkinointikeinoksi, mielestäni on mahtavaa, että isotkin valmistajat ovat alkaneet kehittää tuotteitaan yhä ympäristö- ja ihmisystävällisempään suuntaan. Niillä, jos kellä on siihen myös erinomaiset taloudelliset resurssit.


 
 Yhteistyössä: Finish Power & Pure

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista oli näitäkin videoita katsella:) Teen osan puhdistusaineistani itse (ja osan ihovoiteista) ja tykkään,kun on jonkinlaista tuoksua,eli lisään eteeristä öljyä. Millä muuten kuvaat näitä videoitasi`?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin ihaillut puhdistusaineen valmistutaitojasi :) Kuvaan joko kamerallani tai iPhonella, minkä kyllä laadusta näkee... Mutta tähän riitti "amatööritasoinen video" :D

   Poista
  2. Musta nämä videosi ovat tosi hyviä:) En varmaan itse osaisi tehdä videota....

   Poista
  3. Kiitos! Nykyajan edistynyt tekniikka tekee kyllä suurimman osan valmiiksi :)

   Poista
 2. Kiitos hyvästä ja tärkeästä videohaastattelusta! Jos alat videoimaan enemmän, niin kevytkin kamerajalka olisi varmasti hyvä työväline. Niitä saa hyvin pieneen tilaan varastoituvina, sateenvarjomaiseen suppuun menevinä tai teleskooppivarrella. Voit seistä kamerasi takana ja kuva ei heilu.

  Oma kokemus pesuaineista: kaverin suosittelemana aloimme käyttää Erisanin hajusteetonta ja fosfaatitonta pesuainetta kun uusimme pyykinpesukoneemme. Se tympeä haju pesukoneisiin tulee kuulema fosfaatin jäämistä ja niiden käymisestä tms. Ja toden totta, kone on nyt 2,5v vanha eikä haise yhtään. Samaten haistan nykyään muualla pestyssä pyykissämme hassun "tunkkaisen hajun", minkä epäilen olevan jokin kemikaali mikä pesuaineestamme puuttuu.

  Herkyyksistä "kärsivälle" voin lämpimästi suositella Elaine Aaronin -myös juuri suomennettua- Highly Sensitive Person -kirjallisuutta sekä aineistoa hänen nettisivuillaan. Voi tuoda merkittävästi itseymmärrystä ja sitä myötä -kunnioitusta.

  Kiitos upeasta työstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kiitos palautteestasi! Minulla on kyllä kamerajalusta, mutta en sitä tietoisesti tässä nyt käyttänyt. Halusin tehdä käsivarameiningillä :) Ja mielenkiintoinen tuo fosfaatti-juttu. Jäin miettimään, että häviäisivätkö jäämät, jos välillä suorittaa sen pelkän pesukonepesun + 90 asteessa. Ja tuo Elaine Aaron oli todella hyvä vinkki. Tiedän aistiyliherkkyyksistä jne. kyllä jonkin verran, mutta Aaroniin en ollut aiemmin tutustunut. Kiitos!

   Poista
 3. (siis olen sama nimetön kuin edellisessä) Käsivarakuvaamisesta: sehän on ns. Tosi seksikästä nykyään, jostain syystä mieleeni tulee Docventures. Mutta se tulee mieleen varmaan samasta syystä kuin videotasi katsellessa.

  Käsivarakuvaus "jättää kuvaajan jäljen" koko materiaaliin. Ja kun haastatteluvodeossasi kuin myös Dv:n etko ja jatko löpinöissä on mielestäni kuitenkin keskeisesti kyse h a a s t a t e l t a v a n tiedollisesta annista, niin mielestäni tärisevä ja heittelehtivä kuvaus on huonoa emännyyttä blogin pitäjältä. Eikö vieraan, arvokasta tietoa ja näkemystä, ammattitaitoaan jakavaa vierasta voisi kohdella häntä kunnioittaen, antaen vieraalle parhaat olosuhteet ja vakaa, selkeä "lähetysaika", koska onhan vieraskin uhrannut aikaansa haastateltavaksi tullessaan? Vai pitääkö sekin alistaa "sinun kätesi kautta kuvaamiselle"? Sama "hiertäen merkkailu" (Vrt.eläinmaailma ja kissaeläimet) häiritsi myös siinä Dv:ssä.Minua todella harmitti että A&A-liiton asiantuntija heilahtelee ja tärisee ruudussa eikä oikein mahdu aina edes kuvaan ??? Asiantuntija?

  Jossain Tove Jansson pätkässä -tai Boel Westinin kirjoittamassa elämäkerrassa- kerrottiin kuinka Tuulikki Pietilä hankki heidän maailmanympärimatkansa alussa Japanista kaitafilmikameran, jolla sitten kuvasi vuosikymmeniä uskomattoman arkistonsa. Tuulikki etsi aluksi sopivaa kuvaustapaa ja totesi, että parasta syntyi kun antaa kameran olla rauhallisesti paikallaan riittävän laajaan kuvakulmaan asennettuna, ja kuvattava synnyttää äksöniä yleensä itsestään. Ja tässä on mielestäni paljon viisautta ajatellen materiaalin katsottavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi ja ikävää, että kuvan laatu häiritsi sinua. Kyse on kuitenkin ns. tavallisen kuluttajan, eli minun henkilökohtaisesta blogistani, joka on vertaistiedon ja kokemusten jakamista. Näin ollen myös mahdollisuudet käytettävissä olevan tekniikan/ teknisten toteutusten suhteen ovat ns. tavistasoa, mistä oli selkeästi sovittu myös yhteistyökumppanini kanssa.

   Poista