keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Pienet Sateenkaari-pizzat - Semiraw Rainbow Pizzas



Törmäsin houkutteleviin sateenkaaripizzoihin Pinterestissä ja löysin ohjeenkin Gimme Some Oven -blogista. Sitä ei tosin tarvittu, sillä toteutukseen riitti pelkkä verkkokalvolle syöpynyt kuva kuolattavan herkullisesta väri-ilottelusta. Originaali lienee normipohjalle rakennettu kasvispizza. Omastani syntyi semiraaka, gluteeniton versio. Maistui taivaalliselle lumitöiden, salilla rehkimisen ja viikonloppusiivouksen jälkeen.


Pohjaan käytin tätä hyväksi havaittua ohjetta. Tosin jauhokaapista löytyi valmista Teff fibra -seosta, jota jatkoin lupiinijauhoilla. Myös jokin raaka-pizzapohja kävisi hyvin, mutta en jaksanut odotella. Tomaattisoosin ja juuston korvasi pähkinä-siemen-aurinkotomaattitahna. Punajuuret paahdoin uunissa, koska ovat miellyttävämpiä näin, muut kasvikset pääsivät raakamarinadiin.

Ihan pikaruokaa eivät nämä pizzetit ole, sillä kasvisten pilkkomisessa ja maustamisessa menee aikansa. Mutta kun on vähän enenmmän aikaa, hyvä musa, seura ja terävä veitsi antavat vauhtia.  


Pienet Sateenkaari-pizzat (gluteeniton, semiraaka)


4 pikkupizzaa
valmistusaika n. 2 tuntia + liotusajat

Tomaattitäyte:

  • 6 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyssä)
  • 6 parapähkinää
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • vettä liotukseen

Laita nämä likoon edellisenä iltana tai aamulla, jos valmistat pizzat illalla. Siivilöi ja huuhtele. Laita tehosekoittimeen ja lisää:
  • 2 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1/2 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
  • rouhittua mustapippuria
  • vettä sen verran, että saat paksuhkon tahnan (n. 11/2 dl)

Blendaa kaikki tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää mausteita, suolaa tai makeutta tarvittaessa.


Kasvikset:


  • 4 punajuurta + 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä kuivattua tai tuoretta rosmariinia

Kuori ja kuutioi punajuuret pieniksi. Sekoita mausteet ja levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paahda 250 asteessa n. 15 min.

  • 1 punasipuli + ripaus suolaa, 1 rkl balsamiviinietikkaa, 1 rkl vaahterasiirappia, 1 rkl oliiviöljyä ja mustapippuria. 

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Mausta ja jätä marinoitumaan. Jos viitsit/ennätät, laita kuivuriin/ uunin alaosaan 40 asteeseen ja kuivattele 2 tuntia.

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja + kuivattua basilikaa ja oreganoa, ripaus mustapippuria, 1 rkl oliiviöljyä. 

Leikkaa tomaatit neljään osaan ja sekoita joukkoon mausteet. Anna tekeytyä jonkin aikaa.

  • 1 keltainen paprika + ripaus suolaa,  1 tl balsamiviinietikkaa, mustapippuria ja hieman oliiviöljyä

Poista paprikasta kanta ja siemenet. Höylää mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. Sekoita joukkoon mausteet ja anna marinoitua hetki.

  • 1/2 parsakaali + 1 tl luomusitruunan raastettua kuorta, 1/2 sitruunan mehu, ripaus suolaa, 1 tl dijon-sinappia, 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia, 1 valkosipulinkynsi murskattuna, 1 rkl oliiviöljyä, rouhittua mustapippuria

Leikkaa parsakaalin kukinnot mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. Sekoita joukkoon suuressa kulhossa mausteet ja vaivaa käsin niin kauan, että kaalit pehmenevät hieman.

  • Kalamata-oliiveja

Näille ei tarvitse tehdä mitään :)

Pohja:


  • 3 dl vettä
  • 1/2 pss kuivahiivaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2 tl kookossokeria tai vastaavaa makeutusta
  • 2 dl Teff fibra -jauhoja (tai muuta gluteenitonta jauhoseosta, jossa on psylliumia)
  • 1/2 dl lupiini- tai soijajauhoja
  • 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Kuumenna vesi n. 40 asteiseksi. Sekoita suuressa kulhossa vesi ja kuivahiiva ja anna seistä hetki. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään. Vatkaa taikinanesteen joukkoon ensin lankavispilällä ja lopuksi puukapustalla. Taikinan tulisi olla paksuhkoa puuroa. Lisää tarvittaessa nestettä. Kaada lopuksi päälle öljy mutta älä enää sekoita. Jätä kohoamaan peitettynä n. 1/2 tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Muotoile pohjataikinasta 4 soikeaa pikku-pizzaa. Käytä apuna öljyä taikinan pinnalla ja vältä jauhojen lisäämistä. Paista pohjat uunissa n. 20 min. tai kunnes ovat saaneet väriä ja muuttuneet rapeiksi.

Levitä valmiille pohjille kerros tomaatti-pähkinäsoosia. Ohje on sen verran iso, että tahnaa jää jäljelle esim. levitteeksi tai dipiksi.

Asettele päälle kasvikset raidoittain haluamaasi järjestykseen. Myös sektori-malli on aika kiva. Tarjoa heti ja syö saman tien. Gluteenittomasta pohjasta johtuen ovat parhaimmillaan tuoreena.













7 kommenttia:

  1. Ihanan värikäs pizza:) Minun täytyy kyllä kokeilla tuota teff-jauhoa,etenkin kun sitä saa täällä aika helposti.

    VastaaPoista
  2. Jael, teff on oma suosikki-gluteeniton jauhoni ehdottomasti. Hyvä maku ja rakenne toimii leivonnassa tosi hyvin.

    VastaaPoista
  3. Ihanan värikästä pizzaa, herkullisilla täytteillä!

    VastaaPoista
  4. Palasin tänne hakemaan marinoidun parsakaalin ohjeen. Löytyihän se vihdoin! Pehmeneekö nuo parsat hyvin tuossa marinadissa vai olisiko jokin viinietikka parempi kuin sitruuna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi, oma kokemukseni on, ettei pehmenemien kannalta ole väliä, käyttääkö sitruunaa vai viinietikkaa. Molemmat ovat riittävän happoisia. Pehmenemistä edesauttaa parsakaalin puristelu/ vaivaaminen käsin, kunnes rakenne tuntuu sopivan pehmeältä. Parsakaali on tarkoitus olla al dente.

      Poista
    2. Parsakaali on hyvää, mietinkin juuri sitä että tuleeko siitä al dente marinadissa vai onko se pääosin vain soosi sille. :)

      Poista