torstai 13. helmikuuta 2014

Puolukka-valkosuklaa Browniet (Raw + Video)


Viikko sitten blogini täytti viisi vuotta. Varsinainen dinosaurus siis! Mutta täytyy myöntää, että unohdin koko asian ja taisi päivä kulua työn merkeissä, valmistaen mm. tätä kakkua HIMA Happinessin järjestämään ravitsemusseminaariin.

Seminaarissa tarkasteltiin ravitsemusasioita hieman vaihtoehtoisemmasta näkökulmasta,  ruokaympyrän ulkopuolelta. Päivän puhujina olivat mm. Jaakko Halmetoja, Annika Havaste, Ossi Viljakainen ja Olli Sovijärvi. Itsekin sain kunnian pitää tietoiskun raakaleivonnasta. Kahvipaussilla kakuteltiin sitten näillä Puolukka Valkosuklaa Brownieilla.

Kakku on yhdistelmä omista suosikeistani, Raaka-brownieista ja Herukkakakun täytteestä pienin tuunauksin (ohjeet löytyvät kirjastani). Ajattelin ensin, että saa jäädä ainutkertaiseksi pläjäykseksi, mutta koska kovin moni tuli jälkikäteen kyselemään ohjetta päätin sittenkin jakaa ohjeen tässä. Ja blogisynttäreiden kunniaksi tein aiheesta myös pienen videon. Kakku sopii erinomaisesti myös huomisen Ystävänpäivän herkuksi.

Puolukka Valkosuklaa Browniet

16 kpl 4 x 4 cm:n paloja

Brownie-pohja:
  • 2 dl liotettuja manteleita 
  • 2 dl liotettuja hasselpähkinöitä
  • 2 dl cashew-pähkinöitä (kuivia)
  • 20 taatelia (kivet poistettuna)
  • 1/2 tl tamaria TAI 1/8 tl jauhettua laatusuolaa
  • 3 rkl luomuhunajaa 
  • 2 tl vaniljauutetta 
  • 2 rkl kaakaovoita
  • ½ tl kanelia 
  • 1 tl psylliuminsiemenjauhetta
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • 1/2 dl carob-jauhetta
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta

Liota mantelit ja pähkinät yön yli (8 - 12t). Kaada vesi pois ja huuhtele. Jauha cashew-pähkinät jauheeksi. Siirrä suureen kulhoon. Jauha monitoimikoneessa liotetut pähkinät mahdollisimman hienojakoiseksi. Lisää cashew-jauheen joukkoon.

Blendaa monitoimikoneessa taatelit kinuskimaiseksi massaksi. Lisää hunaja, tamari/suola sekä vanilja ja pyöräytä vielä tasaiseksi massaksi. Yhdistä mantelipähkinäseokseen. Sekoita pienemmässä kulhossa kaakao, carob ja lucuma sekä psylliumjauhe. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita jauheet taikinan joukkoon ja lisää lopuksi kaakaovoi. Painele taikina tasaisesti kerrokseksi 20 x 20 neliskulmaiseen vuokaan. Jos käytät muuta kuin silikonivuokaa, vuoraa se leivinpaperilla. 

Täyte:
  • 4 dl cashew-pähkinöitä, liotettuna väh. 1/2 tuntia
  • 2 dl vettä
  • 1 dl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa tai vaniljauutetta
  • 1/8 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl lesitiinijauhetta
  • 11/2 dl sulatettua kaakaovoita

Tehosekoita liotetut cashew-pähkinät veden kanssa kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset kaakaovoita lukuunottamatta ja tehosekoita. Lisää lopuksi sula kaakaovoi ohuena nauhana joko koneen pyöriessä tai pienissä erissä samalla kun pysäytät koneen välillä. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi ja kaada täyte pohjan päälle. Valmista puolukkasiirappi.

Puolukkasiirappi:
  • 2 dl puolukoita (sulatettuna, jos käytät pakastettuja)
  • 10 taatelia
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta
  • n. 2 dl vettä

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa siirappimaiseksi kastikkeeksi. 
Pudottele siirappia lusikalla kakun pinnalle tai käytä pursotinpulloa. Piirrä puutikulla siirapilla marmorointikuvioita kakun pintaan. Vie valmis kakku kylmään. Kakku jähmettyy pakastimessa n. tunnissa tai jääkaapissa n. 4 tunnissa. Leikkaa täysin jähmettynyt kakku annospaloiksi ja viimeistele esim. kaakaorouheella tai tuoreilla marjoilla. Tarjoa jäljelle jäänyt puolukkasiirappi kastikkeena kakun kanssa.

 

- Huom! Havaitsin videossa pienen virheen. Neuvon käyttämään 9 x 9 cm vuokaa, mutta todellinen koko on siis 20 x 20 cm. Mittavirhe tuli alunperin omasta tuumakokoisesta vuoastani. Korjasin asian kuvamateriaaliin, mutta ääniraidassa höpötän vielä omiani. Pahoittelen kovasti!


......................................

Ja vielä vähän seminaaritunnelmia:

Yläkuvassa Olli Sovijärvi puhuu paleosta. Seminaarin näytteilleasettajana oli mm. sympaattinen Raakatori, uusi luomuun ja aitoon ruokaan keskittynyt verkkokauppa, joka toimittaa myös tuoretavaraa noutopisteisiin pk-seudulle ja joihinkin ympäryskuntiin. Alimmassa pikku poseeraus On The Go -blogin Heidin kanssa. Kakut läpäisivät hymytestin.

Lopuksi vastaan vielä erään anonyymiksi jättäytyneen lukijan kommenttiin. Kysymys kuului, miksi "vedätän" lukijoitani ostamaan kirjaani Atenan verkkokaupasta, vaikka kirjaa on myynnissä muualla edullisempaan hintaan. No jaa, lienee luonnollista, että minulla on kirjan myyntiin liittyen yhteistyösopimus oman kustantajani kanssa. Kirjaa on useissa eri paikoissa myynnissä, enkä voi olla tietoinen kaikista mahdollisista tarjouksista tai ale-hinnoista. Siksi olen päättänyt luottaa siihen, että tässä kohtaa jokainen käyttää omaa harkintaansa ja valitsee itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

19 kommenttia:

  1. Oi nam,nam, miten herkullisen näköistä.
    Ja jokainen ostakoon oman harkintansa mukaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, oli kyllä aika hyvää, vaikka itse sanonkin :)

      Poista
  2. Browniet kuulostavat tosi houkuttelevaisilta. Puolukka ja vanilja ovat hyvä pari. Taas iski raakakakku-inspis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raakisten leipominen on kyllä inspiroivaa, eikä lopputuloksessakaan ole valittamista :)

      Poista
  3. Ihana leivos! Ja onnea Keittiödinolle synttäreistä. :)
    Täällä on tattarit itämässä ja kuningatarmarjat sulamassa ystävänpäiväkakkusta varten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuleehan kakkusen ohje blogiin, kuulostaa sen verran houkuttelevalta?

      Poista
    2. Eiköhän se jossain vaiheessa, mut ei varmaankaan ihan hetkeen. :)

      Poista
    3. Juu, tunnistan postausjonon, joka itselläni on aika pitkä tällä hetkellä, kun muutakin elämää tuppaa tapahtumaan kaiken aikaa :)

      Poista
  4. OIh mitä ihanuuksia:) Ihana täytepinta. Tulin just suklaafestareilta,ja siellä oli myös täkäläisen raakasuklaatekijän koju.
    Jokaisen oma asia mistä haluaa,ja hyvän vastauksen annoit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinnasta tuli kyllä aika suloinen :) Voi, suklaafestarit! Seuraako tarkempaa raporttia blogiin?

      Poista
    2. Juu kunhan jaksan ottaa kuvat kamerasta ja pienentää ne;D Varmaan viikonlopun aikana...

      Poista
  5. Onpa hyvän näköistä :) Minulla on tarvikkeet raakasuklaata varten ja ajattelin viikonloppuna testailla miten onnistuu. Tämä näyttää myös herkulta, voisi kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika suklaista on tämäkin ja pitkälti samoilla aineksilla valmistuu. Mukavaa suklaaherkuttelua!

      Poista
  6. Kommentoin vain huomiostani että muualla kirjaa myydään halvemmalla :)
    Jokatapauksessa myös kustantajasi on nyt laskenut hintaa, joten ehkäpä kommenttini oli täysin paikallaan. Kiitos.

    VastaaPoista
  7. Voi kun nuo browniet näyttää herkullisilta! :) Itse ajattelin tehdä tänään lomanalkajaisiksi jotain puolukkatäytteistä raakakakkua. Lainasin muuten Raakaruoka-aika! -kirjasi kirjastosta viime viikolla ja olen saanut jo paljon inspiraatiota tuleviin raakaruoka-kokeiluihini. Cashew-''juustoa'' olisi ainakin tarkoitus kokeilla tulevan lomaviikon aikana.

    Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iina, ihanaa kuulla, että kirjasta on löytynyt inspiraatiota! Cashew-juusto on todella helppo valmistaa, kun vaan ryhtyy hommiin. Mukavaa lomaa :)

      Poista
  8. Noita ois kiva päästä maistamaan!

    VastaaPoista