perjantai 2. toukokuuta 2014

Gluteenittomat Sahramimunkit



Tiedän, että sesonki on jo ohi, mutta tuli eilen vappupäivänä pyöräytettyä niin mainiot munkit, että taltioin reseptin kuitenkin saman tien tänne. Gluteenittomia donitsireseptejä ei liene koskaan liikaa ja sahrami tekee näistä kelvollisia mihin tahansa juhlapöytään. - Vaikka jouluksi, kuten ehdottaa Kinuskikissa Sini piparimunkeista uudessa leivontakirjassaan Kinuskikissan helpot suosikit (Tammi 2014). Tästä suloisesta kirjauutukaisesta kuulette vielä lisää, sillä sieltä löytyy iloinen yllätys myös raakaleipurille!

Munkkitaikinasta syntyy myös kelvollisia gluteenittomia pullia. Sahrami ei suinkaan ole olennainen aines, vaan pullan makuun riittää kardemumma ja kaneli. Sahrami sopii mielestäni kuitenkin mainiosti myös munkkeihin keväisen juhlan kunniaksi. Sokerointiin käytin kookossokeria ravinteikkaampana vaihtoehtona valkoiselle sokerille. 



Gluteenittomat sahramimunkit

  • 5 dl mantelimaitoa (tai muuta mielestänsi kasvismaitoa)
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 rkl jauhettuja vaaleita pellavansiemeniä + 2 rkl vettä TAI 1 luomukananmuna
  • 2 dl hunajaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl mietoa kasvisöljyä (käytin Neito-rypsiöljyä)
  • 1 annospussi sahramia
  • 11/2 tl laadukasta suolaa
  • 150 g perunajauhoja
  • 250 g teff-jauhoa tai kokojyväriisijauhoja tai sekoitusta
  • 100 g kookosjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Vatkaa keskenään pellavansiemenet ja vesi ja anna saostua n. 10 min. Jos käytät kananmunaa, vatkaa rakenne rikki. Vispilöi taikinanesteen joukkoon. Lisää hunaja ja kardemumma. Lämmitä öljy liedellä pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon sahrami. Tämä siksi, että sahramin aromi muodostuu parhaiten n. 75 asteessa. Jätä jäähtymään. Sekoita taikinan joukkoon loput ainekset öljyä lukuunottamatta ja vaivaa tasaiseksi. Lisää lopuksi jäähtynyt öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jätä kohoamaan peitettynä lämpimään paikkaan n. 2 tunniksi. Riittävän pitkä kohoamisaika vähentää hiivan makua valmiissa munkissa/pullassa.

Jaa taikina n. 20 osaan ja muotoile pyöreiksi pulliksi. Litistä niitä hieman ja jätä kohoamaan n. tunniksi.

Laita sillä aikaa kookossokeri valmiiksi laakeaan kulhoon munkkien sokerointia varten. Kuumenna paistoöljy korkeareunaisessa paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Jos käytettävissäsi ei ole lämpömittaria, oikean lämpötilan tietää siitä että pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Ensimmäinen kannattaa siis uhrata tarvittaessa kypsyyden tarkistamiseen :) Paista munkkeja muutama kerrallaan kuumassa öljyssä n. minuutin ajan. Käännä puolessa välissä paistamista niin, että munkit paistuvat molemmin puolin. Nostele reikäkauhalla sokerikulhoon ja pyörittele kauttaaltaan sokerissa. Siirrä talouspaperin päälle niin, että ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Parhaita vasta paistettuna.



2 kommenttia:

  1. En ole munkkien ystävä mitenkään erikoisesti,mutta tällaisesn voisin syödä:)

    VastaaPoista
  2. Itsekään en munkeista erityisesti piittaa, mutta kerran vuodessa niitä teen. Nämä osoittautuivat juuri sopiviksi anti-munkki-ihmisille :) Amerikkalaisen ystäväni mukaan muistuttivat vähän porkkanakakkua :D

    VastaaPoista