torstai 8. toukokuuta 2014

Kotitekoiset aamaishiutaleet - Homemade morning cereal (raw, gluten-free)Mikä onkaan parempaa aamiaisautuutta kuin itse tehty granola? - Itse tehdyt murot tietenkin. Täytyy tunnustaa tosin, että ajatus ei ollut juolahtanut mieleenikään, ennenkuin näin ohjeen The Noveau Raw -blogissa. Loistava idea päivittää länsimaisen ruokavalion epäterveellisyyttä symboloiva rappioruoka osaksi fiksua aamiaisnautiskelua.

Alkuperäisessä ohjeessa hiutaleet on tehty kaurasta. Raakameiningillä. Itse poimin vain idean enkä sen enempää seurannut ohjetta, vaan siirryiin vakkariryyniin, tattariin ja vedin fiiliksellä.  Itse asiassa seos oli melkolailla normi tuorepuuroni, tavallista vellimäisempänä tosin. Jälkikäteen tsekkaus alkuperäiseen reseptiin paljasti, että aika samoilla linjoilla oltiin Amie Suen kanssa.

Oma ohjeeni sisältää myös mansikkaa, mutta jokin muu marja voisi toimia yhtä hyvin. Tai ehkäpä marjan voisi unohtaa kokonaan ja lisätä vai hiukan makeutusta. Varmaa on kuitenkin, että näitä hiutaleita tullaan meillä tekemään jatkossa lukemattomin variaatioin, sillä vahnhana K-special -addiktina tunnustan, että muro ja raksu ne meitsin tiellä pitävät.


Paremmat aamiaismurot (Raw)

 • 2,5 dl tattarisuurimoita + vettä liotukseen
 • 1/2 l vettä
 • 1 rkl hamppu- tai jotain haluamaasi proteiinijauheetta
 • 2 rkl (vaalteita) pellanvansiemeniä tai chiasiemeniä
 • 1 rkl banaanijauhetta TAI jotain muuta makeutusta (ks. ohje alla)
 • 1/2 tl jauhettua vaniljaa
 • 1/4 tl laadukasta suolaa
 • 2 dl (pakaste-)mansikoita

Huuhtele tattarisuurimot useammassa vedessä, joista yksi on kuumaa. Jätä runsaaseen veteen likoamaan esim. yön yli tai n. 8 tunniksi.

Kaada lionneista suurimoista vesi ja huuhtaise vielä kerran. Siirrä tehosekoittimeen ja lisää kaikki loput ainekset. *Käytin itse makeutukseen CocoVi:n banaanijauhetta, mutta sen voi korvata esim. teelusikallisella hunajaa, agavesiirappia tai kookossokeria. Myös pari pehmeää taatelia ajaa saman asian. Tehosekoita kaikki tasaiseksi velliksi.


Kaada leivinpaperilla/ teflex-arkilla päällystetylle kuivurin tasolle tai uunipellille, jos käytät kuivurointiin uunia. Kuivaa 40 asteessa noin 8 tuntia tai kunnes levy vaikuttaa melko kuivalta. Käännä ympäri ja kuori varovasti leivinpaperi irti. Jatka kuivattelua täysin kuivaksi ja rapeaksi. Murentele käsin hiutaleiksi ja säilytä kannellisessa purkissa, viileässä ja valolta suojattuna.Itse sekoitin joukkoon samalla kertaa kuivattelemiani mustaherukoita ja vain mielikuvitus on rajana näiden fleiksien maustamisessa. Todellisuudessa melkein parhaita sellaisenaan, kuten tämän aamuisessa murokulhossa, parapähkinämaidon saattelemana.**************************
English summary:

I, the former cereal addict, was more than happy to find a recipe for raw oat cereal in the Nouveau Raw -blog. I love homemade granola, but this was something else and I knew I had to give it a try. The recipe is very simple but I think you definitely need a dehydrator as the dough takes quite a long time to dry. After some 12 hours, however, you have a jar filled with luxurious homemade, gluten-free, healthy and raw morning cereal!

Homemade morning cereal (Raw)

 • 2,5 dl buckwheat groats + water for soaking
 • 1/2 l fresh water
 • 1 T hemp- or some other protein powder of your liking 
 • 2 T (golden) flax seeds or chia-seeds
 • 1 T banana powder or some other mild sweetener (if replacing with honey/agave syrup, use 1 teaspoon instead
 • 1/4 t sea salt
 • 2 dl (frozen-)strawberries
 • 1/2 t vanilla powder (optional but goes nicely with strawberries)

Wash and rince the buckwheat thoroughly a few times. Let soak overnight or 8 hours.  Rinse the buckwheat and mix in a blender with the other ingredients. Blend until creamy.

Spread the batter on the dehdyrator tray, fitted with the teflex sheet. Repeat on a second tray if necessary, until the batter is used up.

Dehydrate at 40 degrees (C)/ 115 degrees (F) until dry enough to flip the cereal over and peel the teflex sheet off (mine took about 8 hours to dehydrate). Continue drying for 4 more hours or until it is compeletly dry. Break into small flakes and store in an airtight container.

10 kommenttia:

 1. Minäkin ihailin niitä aamiaismuroja Nouveau Raw-blogissa,ja nyt tässäkin,vaikken ole koskaan ollut minkäänlaisten aamiaismurojen ystävä.Mutta nämä kyllä kuulostavat hyviltä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kyllä parantumaton muro, sipsi, raksu ja naksu-ihminen, vaikkei ole tullut viime aikoina enää syötyä kuin lähinnä lehtikaalisipsejä. Siksi olikin ihan pakko pistää heti toimeksi ja testata ideaa. Hämmästyttävää kyllä toimii aivan loistavasti!

   Poista
 2. Minä myös olen himoinnut tällaisia muroja! Pitäisi vain pistää toimeksi ennen kuin kesän kuumuus alkaa estää kuivurin käyttöä. Siis kun se kuivuri vähän turhan paljon lämmittää myös taloa tuon aurinkoenergian lisäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös perheessä muutama herkkäkorva, joita kuivurin humina käy pidemmän päälle nyppimään... Ja totta, lämmittäähän se myös.

   Poista
 3. Huomasin vasta, että olet saanut blogitoiminnan taas käyntiin täällä uudessa osoitteessa. Mahtavaa! Tulin etsimään jotain hyvää herkkua äitienpäiväksi mutta täältähän löytyi heti myös aamiaisinnovaatioita. Tavalliset murot ovat kyllä kaivanneetkin ravinteikkaampaa vaihtoehtoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, kiva että löysit tänne :) Nämä ovat kyllä kiva vaihtoehto tavismuroilla. Omatkin äitienpäiväherkut ovat vielä suunnitteluasteella...

   Poista
 4. Aika mielenkiintoista että muroja voi tehdä itse. Mysliä tehnyt jo kauan itse, en vaihtaisi enää kaupan pussiin omaani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, kun on päässyt itse tehdyn makuun, ei halua enää vaihtaa kaupan valmisteisiin. Taitaa sama olla murojen suhteen :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Nyt on testattu myös hirssillä ja hitto vie, toimii!

   Poista