torstai 5. kesäkuuta 2014

Ananas-gazpacho



Tämä resepti sai inspiraationsa jo talvella, kun sain käsiini Marc Aulenin Sopat! -kirjan. Testailu sai kuitenkin odottaa vuoroaan pitkään, sillä ensin oli liian kylmää. Sitten tuli toukokuun ensimmäinen lämpöaalto ja hankin jo aineksetkin valmiiksi. Kiirehässäkkä esti kuitenkin surauttamasta testiannosta, mikä on oikeastaan aivan naurettava tekosyy, sillä tämä soppa syntyy minuutissa. Vielä piti elää yhden arkitsen purkauksen läpi, kunnes ollaan taas hellelukemissa ja kylmä keitto lounaaksi tuntuu maailman parhaalta ajatukselta.

Minulla on hyllyssäni useita keittokirjoja, sillä keitto on hieno ja monimuotoinen ruoka. Lämmittävä ja lohduttava tai raikas ja viilentävä. Kevyt tai tuhti, samettia tai sattumia täynnä. Keitto muuntuu moneksi ja moneen tilanteeseen, siitä on oiva osoitus myös Qulma-ravintolaa isännöivän Aulenin kirja, josta löytyy sekä arkeen sujahtavia särpimiä että kutsupöydän keskipisteeksi sopivaa tarjottavaa. Ehkä jotain kertoo se, että Qulman palveluja suurkuluttaa meillä mies eli mistään heppoisista liemistä ei ole Sopat! -kirjassakaan kysymys.



Itse pidän eniten Aulenin ruokafilosofiasta, joka perustuun yksinkertaisuuteen, intohimoon ja raaka-aineiden kunnioitukseen. Sekä mielikuvitukseen, joka on yleensä paljon tärkeämpi ainesosa kuin kalliit raaka-aineet tai hifistelyvälineet. Sellaisenaan kirjan ohjeet sopivat parhaiten sekasyöjän keittiöön, mutta myös vegekokki poimii joukosta monta ideaa, kuten valkosipulisaaren tai appelsiinin ja lantun pikantin yhteenliittymän. Myös keittojen kanssa tarjottavat lisukkeet ovat saaneet kirjassa hyvin ansaitsemansa lukunsa, sillä usein juuri ne nostavat soppakokemuksen arjen yläpuolelle.

Kirjan lopusta löytyy julkkisten kertomuksia suhteestaan Qulma-ravintoaan sekä keittoresepti kultakin. Sinänsä hauska kurkistus, jonka suurin anti ovat mielestäni kuitenkin Jaeseong Parkin huikeat kuvat.


Oma ananas-gazpachoni sai innoitusta kirjan (ainoasta) raakakeitosta: Qulman hot n' sweet and cool.  Nappasin sieltä ananaksen. Juuri muuta yhteistä keitoilla ei kuitenkaan ole, sillä omani on hyvin simppeli oodi kesänraikkaalle kurkulle, sekä ananaksen ja tuoreen tillin liitolle. Keitto oli - kun sitä lopulta pääsin testaamaan - kerralla nappisuoritus ja tämän kesän takuuvarma hitti. Ainakin, jos kelit jatkuvat yhtä lämpiminä. Parasta puutarhassa, pihalla tai parvekkeella nautittuna.

Ananas-gazpacho


Yhteen annokseen tarvitset:

  • 165 g kurkkua (= n. 1/2 keskikokoisesta kurkusta)
  • 200 g tuoretta ananasta (kuorittuna) (= reilu viipale)
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1 sellerin varsi
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/3 tl suolaa
  • 3 rkl mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 3 oksaa tuoretta tilliä
  • (1 tl ravintohiivahiutaleita)
  • reilusti rouhittua mustapippuria

Paloittele ainekset tehosekoittimeen. Tehosekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja tarjoa heti tai jäähdytä tarvittaessa jääkaapissa. Voit myös lisätä keittoon jääpaloja, jos haluat todella viilentävän keiton.




Kirjan arvostelukappale saatu kustantajalta.

12 kommenttia:

  1. Tämähän houkuttelee! Ja olisi aivan paikallaan juuri näillä painostavilla helteillä. Hellaa ei uskalla päälle laittaakaan, lääh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla niin, että teillä on ollut jopa lämpimämmät kelit kuin täällä etelässä. Kylmät keitot ovat kyllä parasta kuuman kesäpäivän ruokaa.

      Poista
  2. Kuulostaa kivan raikkaalta ja tuo olisi maistunut eilen,kun oli 40 astetta (ei kyllä kukaan muista selalista kesäkuussa täällä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin Instagramin puolella aika moisia lukemia vielä illalla! Eipä varmaan paljoa huvita kokkailla ainakaan mitään lämmintä.

      Poista
  3. Tänä iltana on onneksi normaalit 23 astetta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoisia säävaihteluita siis sielläkin kuin täällä myös. Mitähän kaikkea on vielä luvassa!

      Poista
  4. Ihanan raikkaan näköinen. Jotain tuollaista pitäisi tehdä meilläkin, kun kokkausinspiraatio ainakin minulla kummasti vaimenee samaa tahtia kuin ilma lämpenee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varsinkaan mikään arkikokkaus ei inspiroi ollenkaan. Kaikenlaista muuta mukavaa puuhaa olisi kyllä riittämiin. Siispä pikakeitot kunniaan!

      Poista
  5. Selailin samaista kirjaa äskettäin, mutta minua inspiroivat keitot vaativat asteen verran viileämpää säätä. Tätä sinun esittelemää keittoa en muista laisinkaan, mutta sehän olisi just passeli kuumuuteen. Täytynee hakea kirja mökille mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki muut keitot tosiaan ovat vähän toisen vuodenajan ruokaa, mutta yksi kylmä - vaikkakin muuten 'hot' keitto sieltä löytyi :)

      Poista
  6. Jee, jo toisen kerran resepti, jonka ainesosat ovat tuttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertainen on kaunista! - Alan minäkin oppia ;)

      Poista