keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Raparperisämpylät (Gluten-free, vegan)


Tiedättehän sen hyrisevän tunteen, kun on vahingossa keksinyt jonkun oiken hyvän reseptin. Niinkuin vaikka raparperisämpylät. (Huom. leipäset etsivät kuvaussession aikoihin vielä identiteettiään ja luulivat itseään skonsseiksi. Postauksen lopusta löytyy jo kuva täysikasvuisista sämpylöistä.)


Koska raparperia on nyt yllin kyllin, kokeilin sitä vaihteeksi suolaisessa leivonnassa. Piilotin hapanta herkkua ohueksi viipaloituna gluteenittomiin leipäsiin. Pelasin varman päälle ja leivoin siis ensin teeleivän tyyppisiä, koska en ollut varma, miten taikina kypsyisi ja littaleivät onnistuvat yleensä aina. Uunissa aromikkaaksi muuttuva raparperi toi mehevyyttä ja makua, kuten arvelinkin, eikä rakenne vaikuttanut liian kostealta. Tuli myös todistettua, että raparperi toimii ilman sokeria ja pellillinen hupeni saman tien.

Tänä aamuna leivoin jo uuden satsin ja muotoilin taikinan nyt kunnon sämpylöiksi. Taikinan merkittävä elementti on kuumassa vedessä turvotettu psylliumin ja pellavansiementen seos, joka tekee rakenteesta erityisen kuohkean ja sitkoisen. Ja vaikka kohotuksessa työn tekee leivinjauhe ja sooda, lopputulos muistuttaa hämmästyttävän paljon "oikeita" hiivalla kohotettuja sämpylöitä.


Leipäset ovat todella herkullisia jo ihan sellaisenaankin, mutta tämän päälle sipaisin hieman kookosöljyä ja höyläsin tuoretta retiisiä. Kesä on ainakin keittiössä, vaikka taivaalta sataisi kissoja ja koiria.


Hikiä, lämpötila +1℃. Kuva: Simo Rinne

Raparperisämpylät

5 - 7 kpl

  • 1/4 kp pellavasiemeniä
  • 1/4 kp psylliumin siemeniä
  • 2 tl laadukasta suolaa
  • 2,5 dl kiehuvaa vettä
  • 2,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 reilua vartta raparperia
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2,5 dl kokojyväriisijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl sooda
  • 3 rkl kookossokeri
  • 1/4 tl kanelia
  • 2,5 dl vähärasvaista kookosmaitoa

Lämmitä uuni 200℃ (kiertoilmauuni, tavallinen 220℃). Kuori raparperinvarret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita suuressa kulhossa pellavansiemenet, psyllium ja suola. Kiehauta vesi ja kaada siementen päälle samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää auringonkukansiemenet ja omenaviinietikka ja anna seoksen turvota hetki. Lisää raparperiviipaleet ja sekoita. Sekoita keskenään riisijauhot, leivinjauhe ja sooda, sekä kookossokeri ja kaneli. Sekoita taikinaan vuorotellen kookosmaidon kanssa. Vaivaa tasaiseksi. Muotoile kostutetuin käsin leivinpaperoidulle pellille haluamasi kokoisia sämpylöitä. Laita uuniin ja vähennä samalla lämpö 180 asteeseen (tavallinen 200℃). Paista 30 - 40 min. riippuen sämpylöiden koosta. Jos teet ohuempia leipäsiä, paistoaika on n. 20 min. Sämpylät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet väriä ja muuttuneet kevyemmän tuntuisiksi.




6 kommenttia:

  1. Ihania sämpylöitä! Ei olisi tullut mieleenkään yhdistää raparperia niihin. Mulla onkin ollut projektina tässä jo tovin käydä niittämässä kasvimaan raparperit talteen nyt kun ovat parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi :) Sinullahan on huippuhyvä tattarisämpylöiden resepti, jota olenkin tehnyt useasti. Nämä toivat kivan lisän repertuaariin.

      Poista
  2. Mm,näyttävät ihanilta! Jäikö noihin lainkaan raparperin kirpeyttä? ja tuo maisemakuva,upea.ja onko siinä muutama lumihiutale;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on itse asiassa aika mukavasti hapokkuutta ja säilyvät poikkeuksellisen hyvin gluteenittomiksi.
      Jep, pikku kesäpyryhän se siinä täplittää maisemaa. Vähän on sellaiset katovuoden tunnelmat olleet täällä.

      Poista
  3. Voi nam, pitääpä laittaa kokeiluun! Meillä ei onneksi lunta tullut juhannuksena, vaikka pirkuleen kylmä olikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmyys senkun jatkuu, mutta onneksi uunit, grillit ja muut tulisijat on keksitty :)

      Poista