perjantai 20. maaliskuuta 2009

Levitettä leivälle: Osa II


Sitten viimeisen levite-postauksen tehoseikoitin ei ole lakannut laulamasta Kahvila Vegaanissa, vaan tahnatalkoot jatkuvat.  Sinänsä pähkinävoin reseptit ovat sen verran simppeleitä, ettei niissä ole paljoa raportoitavaa. Seuraavan hasselpähkinä-caroblevitteen kanssa oli kuitenkin sen verran sähläystä, että päätin laittaa sen onnistuneen reseptin tänne. Tein levitteestä useita eri versioita, joista yksi mm. muuttui mystisesti taikinaksi. No, ei siinä mitään, paistoin siitä cookiet ja niistä tuli mielettömiä! Resepti kaipaa kuitenkin vielä hieman kehittelyä, joten siitä lisää myöhemmin.
Hasselpähkinä ei ravitsemuksellisesti ole mikään pähkinöiden kunkku, mutta pidän niistä,  koska ne ovat melkein lähiruokaa. Hassel- eli 
Euroopanpähkinäpensasta kasvaa Etelä-Suomessakin, tosin kaupasta saatavat pähkinät tulevat jostain ihan muualta. Maapallon toiselta puolelta niitä ei kuitenkaan tarvitse raahata.
Kaupan hasselpähkinälevitteet ovat useimmiten makeita, tai suklaisia, eivätkä välttämättä vegaanisia. Itse haluan pähkinätahnani suolaisina, eikä sellaisia levitteitä löydä helposti järkevään hintaan (jos ollenkaan).
Viheliäisintä hasselpähkinöissä on niiden kuoriminen. Kuoret lähtevät auttavasti, kun pähkinöitä paahtaa 200 asteisessa uunissa vähän väliä sekoitellen n. 10-15 min. Mitä tuoreempi ja suurempi pähkinä, sen varmemmin kuoret lähtevät. Eli nyt ei kannata hankkia halpiksia. Kokeiluissani parhaiksi osoittautuivat Ruohonjuuresta ostamani irtopähkinät (luomu), jotka tuodaan Turkista. (Bulkkikama on tietysti  muutenkin jees.) Toiseen erään ostamani Santa Marian pussipähkinät olivat surkeita: Pieniä, kuivia ja kitkeriä, eikä niitä saanut kuorittua kunnolla.*

Pähkinöiden kuorimiseen kannattaa käyttää esim. innokasta lapsityövoimaa. Pähkinäpalkalla, tietysti.

Hasselpähkinä-carobtahna:
 • 300 g (luomu) hasselpähkinöitä
 • 1/4 tl hienoa merisuolaa
 • 1 tl vaahterasiirappia (tai enemmän, jos haluat makeampaa tahnaa)
 • 2 rkl carob-jauhetta
 • tehokas monitoimikone/tehosekoitin**
Paahda ja kuori pähkinät (ks. edellä). Kuoret ovat jonkin verran karvaita, eli mitä paremmin saat ne pois, sitä hienomman makuista tahnaa saat. Laita pähkinät ja suola tehosekoittimeen/monitoimikoneeseen ja anna koneen jauhaa täydellä teholla parin minuutin ajan.

Pähkinät muuttuvat ensin jauheeksi ja jos maltat odottaa, vähitellen tahnaksi. Tämä vie koneen tehosta riippuen muutamia minuutteja. Sammuta kone välillä ja kaavi lastalla pähkinäjauhe reunoilta takaisin sekoittimen pohjalle. Jatka jauhamista. Kun pähkinät ovat muodostaneet tahnan, lisää vaahterasiirappia.


Edellä mainitulla ohjeella syntyy vain hiukan makea leivänpäällyslevite. Jos kaipaat makeampaa, lisää vaahterasiirappia. Tahnasta tulee tällöin myös löysempää. Jatka vielä sekoittamista hetken. Lisää lopuksi carob-jauhe lastalla sekoittaen. Älä enää käynnistä konetta. Säilytä pähkinätahna suljettavassa tölkissä jääkaapissa.

- Huom. Hasseltahna on voimakkaan makuista. Jos haluat miedomman tahnan, vaihda puolet pähkinöistä (kuorittuihin) manteleihin.

Let's go hazelnuts! Hasselpähkinätahnaa hasselpähkinä-cookiella, hasselpähkinä-mantelimaitoa. 


................................
* Monet pähkinät muuttuvat karvaiksi, kun niiden sisältämä rasva härskiintyy. Tästä on hyvä esimerkki saksanpähkinä, josta en ole erityisemmin pitänyt. Kun sitten onnistuin maistamaan tuoreita pähkinöitä, käsitykseni muuttui. Kaiken kaikkiaan pähkinät ovat siis jääkaappikamaa.

** En periaatteessa kannata keittiövarustelua, mutta riittävän tehokas tehosekoitin tai monitoimikone on tahnan valmistajan paras ystävä.  Monissa tehosekoittimissa on liian kapea pohja ja lyhyet leikkuuterät, jolloin pähkinät eivät jauhaudu tasaisesti. Oman koneeni (Braun Multisystem 3-in-1 K 3000) hankinta oli pitkällisen harkinnan tulos, mutta se on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä työvälineistäni keittiössä.

2 kommenttia:

 1. Jännä yhdistelmä;tuo tahna ja idut.Mulle tulee tuosta mieleen enemmän kotitekoinen Nutella, jota olen joskus kokeillut, mutta kaakaojauheen kanssa,jossa sekaisin hieman carobia, tykkään sekoittaa niitä keskenään.Muuten, mä laitan hasselpähkinät puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen uunin jälkeen ja kierritän niitä, silloin lähtee kuoret aika hyvin.

  Varmaan tosi hyvä tuo Braunin Multisystem. Mulla on jo vuosia ollut Braunin CombiMax, tehoja siinä ei tietenkään ole niinkuin tuossa sinun koneessasi,mutta edelleenkin olen siihen tyytyväinen.Sen lisäksi mulla on pikkuapuri Magic Bullet, jolla saa hyvin jauhettua kaikenlaista.

  VastaaPoista
 2. Joo, tota Magic Bulletia olen joskus katsellut sillä silmällä. Siinä olis varmaan enemmän tehoja, kuin jossain sauvasekoittimessa, jota käytän joihinkin pikkujuttuihin.

  Kaakao on tietysti tosihyvää myös, kun tekee makean tahnan. Vois olla kyllä aika extreemeä itujen kanssa :D

  VastaaPoista