keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Levitettä leivälle

Olen koukussa erilaisiin pähkinä- ja siementahnoihin. Ne ovat hyviä leipien ja keksien päällä, kastikkeissa, kasvisten kanssa ja erityisen hyviä lusikalla suoraan purkista. Valitettavasti ainoa tahna, jonka hinta on jotenkin järkevässä suhteessa päivittäiseen kulutukseeni on maapähkinävoi. Ja sehän on tahnoista tylsimpiä. Jossain vaiheessa kehitin addiktion auringonkukan siemenistä valmistettuun "voihin" (Sun Flower Seed Butter), jota ei saa Suomesta lainkaan. Kun se viimeinenkin matkalaukullinen Ameriikantuliaisia oli syöty, oli aika ryhtyä kehittelemään korviketta. Joidenkin ei-niin-onnistuneiden kokeilujen jälkeen olen päässyt melko lähelle alkuperäistä. Samalla ohjeella syntyy nykyään tahnoja muistakin siemenistä ja pähkinöistä sekä niiden sekoituksista. Pähkinöiden lisäksi tarvitaan yleensä vain jotain mietoa öljyä, mahdollisesti hiukan makeutusta ja hippu suolaa. Hinta, laatu ja maku päihittävät kaupan tuotteet mennen tullen. Oma lukunsa ovat sitten esim. kanelilla tai chilillä maustetut tahnat, mutta seuraavassa on perusresepti toteutettuna auringonkukan siemenillä.

Aurinkotahna:
 • 400 g kuorittuja auringonkukan siemeniä. Jos pidät karkeasta tahnasta, voit korvata osan (n. 1 dl) esim. hampun tai pellavan siemenillä.
 • n. 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä tai muuta mietoa öljyä
 • 2 tl agavesiirappia
 • 1/4 - 1/2 tl hienoa merisuolaa

Paahda auringonkukan siemeniä pannulla tai uunissa, kunnes ne saavat vähän väriä ja alkavat tuoksua. Poista mahdolliset huonot siemenet.


Siirrä monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Lisää makeutusaine ja öljy, jatka sekoittamista. Öljyn määrä vaihtelee riippuen siementen (tai pähkinöiden) öljypitoisuudesta, joten lisää vähitellen, jotta saat sopivan kermamaisen koostumuksen. Lisää lopuksi suolaa maun mukaan.

Säilytä valmis tahna jääkaapissa, tiiviisti suljettavassa purkissa. Myös kotitekoiset pähkinätahnat säilyvät kokemukseni mukaan varsin hyvin.


..............................
Laiskan kokin vinkki: 
Tahnoihin voi käyttää myös valmiiksi paahdettuja siemeniä/pähkinöitä, jolloin o
man pähkinävoin valmistus on todella nopeaa. Useimmissa tuotteissa on kuitenkin mukana myös suolaa, joten älä lisää sitä enää omaan tahnaasi.

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, noihin siemen-ja pähkinätahnoihin todellakin tulee himo!

  VastaaPoista
 2. Jep, ja kun itse tekee, niin tietää, mitä saa...

  VastaaPoista
 3. Täytyy kokeilla tällä ohjeella. Oon tehnyt aiemmin sellaisia siementahnoja, joihin tulee vettä, mutta ne on huonoja, kun ei säily viikkoakaan jääkaapissa. Oonkin jo kauan miettinyt että pitäis kokeilla pelkällä öljyllä. Nyt varmaan saan sun innoittamana aikaiseksi.

  Kiva blogi sulla muutenkin. Hyviä kuvia!

  VastaaPoista
 4. Suvi, kiitos :) Samat huomiot ton veden suhteen. Yritin itsekin jotain low-fat -tahnoja, mutta eihän ne oikein toimi. Osa pähkinöistä siis tahnautuu ilman mitään lisä öljyjäkin (kuten hasselpähkinä).

  VastaaPoista