perjantai 17. huhtikuuta 2009

Rukiiset välipalapatukat



Elämme snäksikulttuurin kukoistusta. Kauppojen välipalahyllyt pursuavat valmiita, mukana kannettavia patukoita, keksejä ja smoothieita. Kiusallinen pikku nälkä nujertuu kieltämättä mukavasti terveysvaikutteisella energiapatukalla ja itsekin sorrun niihin silloin tällöin. On tietysti kyseenalaista korvata oikeita aterioita korvikkeilla, mutta loppujen lopuksi vielä hölmömpää on ostaa yksittäispakattuja, usein lisäainebuustattuja patukoita, koska niiden valmistaminen omassa keittiössä on melkein naurettavan helppoa ja lopputulos palkitseva. 

Kaura on välipalamarkkinoilla kova sana, ja ravitsemuksellisesti se onkin kotimaisten viljojen kunkku. Omassa koekeittiössäni kaura löysi kuitenkin haastajansa rukiista, osittain siksi, että olen yrittänyt kehitellä tapoja lisätä olematonta rukiinkulutustamme. Jos kaurahiutaleista saa klassisen myslipatukan, onnistuisiko se myös rukiista?

Valmistin ruispatukat melko samaan tapaan, kuin kauraiset serkkunsa ja lopputulos oli erittäinkin toimiva. Ruispatukat maistuvat terveellisiltä, mitä ne epäilemättä ovatkin, mutta eivät oikeastaan rukiilta. Patukoiden makeus tulee lähinnä kuivatuista hedelmistä ja marjoista, joten jos haluat nujertaa oman pikkunälkäsi makeammin, lisää taikinaan intiaani-/ tai muuta tummaa sokeria. Samoin rasvan määrä on melko alhainen, koska osa rasvasta on korvattu viikunasoseella.* Näillä patukoilla nälkä talttui vähän pidemmäksikin aikaa ja jääkaapissa, ilmatiiviisti pakattuna patukat säilyvät n. viikon verran.

Rukiiset välipalapatukat (1o patukkaa)
  • 5 viikunaa silputtuna ja liotettuna mieluiten yön yli 3 dl:ssa vettä
  • 75 g kasvimargariinia
  • 2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 6 rkl viikunoiden liotusvettä
  • 3 dl ruis (-puuro)hiutaleita, jauhettuina
  • 3 dl ruishiutaleita sellaisenaan
  • 1/2 tl soodaa
  • 1/2 dl intiaanisokeria
  • 1/2 tl jauhettua kaardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 2 dl kuivattuja marjoja (esim. mustikoita, karpaloita tms.)
  • viikunoiden liotusvettä tarvittaessa
25 cm x 25 cm neliövuoka + kasvismargariinia vuoan voiteluun

Liota silputtuja viikunoita vedessä. Kaada liotusvesi talteen. Laita pellavansiemenjauhe turpoamaan veteen, kunnes saat hiukan hyytelömäisen seoksen. Vatkaa siihen ilmaa vispilällä tai sähkövatkaimella. Soseuta viikunat ja vatkaa ne margariinin kanssa kuohkeaksi seokseksi. Tämä onnistuu kätevästi esim. sauvasekoittimella. Vatkaa joukkoon pellavansiemenseos sekä perunajauho.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Jauha tehosekoittimessa 3 dl ruishiutaleita jauhoksi. Yhdistä muihin kuiviin aineisiin leivinkulhossa. Lisää joukkoon margariiniseos ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää viikunavettä. Painele taikina voideltuun neliövuokaan. Sivele pinta rypsiöljyllä ja ripottele pinnalle ruishiutaleita. Paista 180 asteisen uunin alaosassa n. 1/2 tuntia. Kytke uuni pois päältä ja anna kypsyä jälkilämmmössä vielä 15 min. tai kunnes taikinalevy on kauniin ruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa levy jäähtyneenä n. 10 patukaksi. 


...................................
* Viikunoiden sijaan voit käyttää myös kuivattuja luumuja. Niitä kannattaa laittaa suhteessa n. 11/2 kertainen määrä, eli 8 luumua.

** Miksi jauhettuja ruishiutaleita? Ruisjauhot vaatiivat kunnolla kypsyäkseen melko pitkän ajan. Tästä syystä ohjeessa on käytetty ruishiutaleita ja niistä jauhettua jauhoa, koska puurohiutaleet on jo esikypsennetty höryttämällä. Tällöin kypsyminen nopeutuu ja patukoista tulee helpommin sulavia.


7 kommenttia:

  1. Hieno idea! Täytyypä kokeilla ja tehdä samalla vähän pakastimeen tulevien kesä(pyörä)retkien varalle.

    VastaaPoista
  2. Hieno idea käyttää patukoihin ruista.Mä olen vuosia tehnyt tuon tapaisia itse, kun ne kaupan on yleensä niin makeitakin ja helppo tehdä itse,poikani oli niiden suurkuluttaja Suomessa. Ruista en olekaan niihin koskaan kokeillut; täällä saa tosin vain ruisjauhoa, ei hiutaleita, toimiskohan se.....

    VastaaPoista
  3. Ruista ja mustikoita! Niin tietenkin. Olen suunnitellut tommoisten kokeilemista, mutta miksi tehdä kaikki samoin kuin jenkit. Ja komppaan Yaeliania, ne yleisimmät kauppojen patukat ovat vähän turhan äklöjä.

    VastaaPoista
  4. Jep, samaa mieltä äklöydestä :) Ja ruis ja marjat on kyllä makoisa yhdistelmä.
    Yaelian, epäilen vähän ruisjauhoa, koska se vaatii aika pitkää kypsytystä, lopputulos saattaa olla aika tiivis ja raskan. Jos sieltä ei löydy ruishiutaleita, yhdistäisi ruista jostain muusta viljasta tehtyihin hiutaleisiin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ruishan onkin mahtava lisä tämäntyyppisiin patukoihin, pitää ottaa huomioon tulevaisuudessa selvästi.

    VastaaPoista
  7. Jams, ruis on kyllä yllättävän hyvä. Sitäpaitsi ei maistunut näissä ollenkaan sellaiselle perinteiselle rukiille.

    VastaaPoista