maanantai 4. toukokuuta 2009

Pienet herkkupalat



Vapun jälkimainingeissa syntyi tämä simppeli pikkuherkku. Täytetyistä kasviksista herkkusienet ovat helpoimmasta päästä, mutta silti näyttävää tarjottavaa noutopöytään tai muuten vaan lisukkeeksi vaikkapa papupihveille, couscousille tai muulle viljalle. Ostan herkkusienet aina irtotavarana ja useimmiten tarjouksesta, jolloin sienet ovat usein vähän kypsempää tavaraa. Se ei kuitenkaan tässä ohjeessa haittaa, päin vastoin iäkkäästä sienestä lakki irtoaa helpommin. Ohjeen juju on fenkoli, joka on myötäilee herkkusienten hiukan imelää makua. Tarjosin sienet pastasalaatin kanssa, jossa oli mansikoita ja runsaasti rucolaa (- ei ole mansikka aika, I know). Myös rucolan kirpeä  maku toimii sienten kanssa hyvin. 

Herkkusienet fenkolijuustotäytteellä
  • Keskikokoisia tuoreita herkkusienen lakkeja (n. 25 kpl)
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä
  • hienoa merisuolaa
  • mustapippuria
  • 2 - 3 tl fenkolin siemeniä
  • 1/2 prk maustamatonta soijatuorejuustoa
  • 3 rkl soijamajoneesia
  • nippu tuoretta kirveliä
  • valkosipulin kynsi murskattuna
  • mustapippuria myllystä
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sulata uunipannulla kookosöljy. Lisää herkkusienet ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Anna paahtua uunissa molemmilta puolilta, kunnes sienistä valuva neste on lähes haihtunut ja sienet ovat kypsiä mutta vielä meheviä.

Paahda sillä aikaa fenkolinsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Ota n. 1/2 - 1 tl siemenistä sivuun ja siirrä loput huhmareeseen tai maustemyllyyn. Jauha siemenet jäähtyneenä hienoksi. Sekoita kulhossa fenkolijauhe ja silputtu tuore kirveli soijatuorejuustoon. Lisää majoneesi, murskattu 
valkosipuli ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Tuore kirveli on mietoa, joten sitä saa olla runsaasti. 

Ota paahtuneet sienet uunista ja täytä lakit n. teelusikallisella fenkolijuustoa. Ripottele pinnalle kokonaisia fenkolin siemeniä. Grillaa sienet uunissa grillivastuksen alla tai 250 asteessa, kunnes pinta saa väriä. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.



............................................
Aivan toiseen, mutta vähintään yhtä herkulliseen makumaailmaan pääsee korvaamalla fenkolin silputulla sitruunaruoholla ja kirvelin tuoreella korianterilla. Freesaa sitruunaruohoa hetki kookosöljyssä ennen sekoittamista tuorejuustoon. Korianteria riittää vähän pienempikin nippu.

3 kommenttia:

  1. musta on kiva kun juusto paistaan samalla sienien kanssa, tulee sinne sisään hyvä sienimehujuustokeitto :)
    ihmiset aina väkisin kierittää pekonin tollasten sienien ympärille vaikka ne ei musta tosiaan mitään sellasta tarvitse, parempi ilman

    VastaaPoista
  2. Jahaps, tämä blogi menikin heti seurattavien listalle, nyt kun olen siirtymässä vegaani(mpaan) ruokavalioon :)

    VastaaPoista
  3. aleksi, samaa mieltä, että jätetään pekonit possuille ja nautitaan me vaan mehukkaista sienistä.

    Daily Eko, kiva kun löysit Kahvila Vegaanin :)

    VastaaPoista