maanantai 10. syyskuuta 2012

Chick Blondies


Päätin pitkästä aikaa uskaltautua kuukauden ruokahaasteeseen, jota emännöi Chocochillin Elina. Lähtökohta on poikkeuksellisen jännittävä, sillä tehtävänä on keksiä tarjottavaa vegaanivieraalle. Itse tehtävä ei tosin minua jännitä, vaan se, millaisia reseptejä haasteeseen mahtaakaan ilmestyä.

On totta, että olisin voinut valita tähän melkein minkä tahansa omista kokkailuistani, sillä laitan ruokaa yleensä vain kasvikunnan tuotteista, hunajaa lukuunottamatta. Kohdallani haasteen voisikin muotoilla vähän toisin: Mitä (melkein) vegaani tarjoaa vieraille? 

Päätin tarttua makeaan reseptiin, sillä olen jo pitkään suunnitellut kokeilevani blondeja, brownieiden vaaleampia serkkuja siis. Mutta koska minua ei tavanomainen kokkailu kiinnosta tässäkin herkussa on jotain jäynää.  Sain ohjeeseen inspiraation Chocolate-Covered Katie -blogista ja eri versioita on nyt testattu useampaan kertaan. Toistaiseksi kukaan ei ole keksinyt, mitä nämä suussa sulavat (kirjaimellisesti) leivonnaiset pitävät sisällään, paitsi että jotain hyvää :)


Niitä voisi melkein pitää jopa terveellisinä, vaikka eivät tippaakaan maistu siltä.


Lapset pyysivät heti tekemään lisää ja tänään äiti pyöräytti illalla taas uuden satsin, sillä ovat luvattoman helppotekoisia.


Nämä pienet herkkupalat käyvät melkein kaikille, sillä ne sattuvat olemaan myös gluteenittomia.


Eivät tosin raakoja, kuten useimmat leivonnaiset keittiössäni, mutta se ei olisi mahdollistakaan, sillä taikina syntyy...


... kikherneistä. Kiireinen kokki poimii ne suoraan purkista, mutta parempaa tulee, jos jaksaa keitellä pavut itse.

Chick Blondiet (16 pientä herkkupalaa)

  • 5 1/2 dl keitettyjä kikherneitä tai säilyke-
  • 1 1/4 dl cashew-pähkinöitä jauheeksi jauhettuna
  • 2 dl intiaanisokeria tai 2 1/4 dl palmusokeria
  • 1/2 dl sulatettua kaakaovoita TAI kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 2 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1/4 + 1/8 tl laadukasta suolaa (jos käytät tölkkipapuja jätä pois)
  • 0,5 dl vettä, jos käytät itse keittämiäsi, hyvin valutettuja papuja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl psylliumjauhetta (sidosaineena) TAI 1 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä
  • 1 dl mulperinmarjoja tai silputtuja taateleita tai sekoitus molempia

Laita kaikki ainekset kolmea viimeistä lukuunottamatta suureen kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Tässä voi käyttää myös monitoimikonetta. Kaakaovoi antaa ihanan valkosuklaisen maun, mutta kookosöljy toimii myös.

Lisää reippaasti käsin sekoittaen leivinjauhe ja psyllium sekä halutessasi mulperinmarjat ja/tai taatelit.

Levitä taikina 20 x 20 cm:n neliskulmaiseen vuokaan, joka on vuorattu leivipaperilla (silikoninen menee ilman).

Paista 175 asteisessa uunissa 1/2 tuntia, tai kunnes pinta saa hieman väriä. Leivonnainen saa kuitenkin jäädä sisältä meheväksi.

Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.

Älä syö kaikkea kerralla.




14 kommenttia:

  1. Erittäin mielenkiintoinen resepti!! Viimeaikoina olen minäkin huomannut tuon kikherneen monikäyttöisyyden. Käy niin suolaiseen kuin makeaankin ja varsinkin jauhoina on helppo sujauttaa moneen mukaan.
    Tätä voisin kokeilla, sillä ainekset ovat sellaisia mitä minulta aina löytyy.

    VastaaPoista
  2. Paula, aduki- ja mustapapuja olen käyttänyt myös makeissa, samoin kikhernejauhoa mutta itse herneitä testasin vasta nyt. Käsittämättömän hyviä ja tosiaan omassakin kaapissani on melkein aina ainekset odottamassa näihin, joten hyvä resepti myös yllätysvieraiden suhteen.

    VastaaPoista
  3. Huomasin hieman samanlaisen ohjeen eräässä toisessa blogissa ja kiinnosti tehdä ja nyt vielä enemmmänkin.Olen kerran käyttänyt kosteita kikherneitä kakussa,muuten kikherneet ovat olleet kuivista jauhettuja.Onnea kisaan Outi!

    VastaaPoista
  4. Yaelian, muistelinkin jotain sinun muffini-ohjettasi, johon tuli kikhernejauhoa ja olivat hyviä! Papu-browniet tuntuvat nyt olevan in :) Ja kiitos, ihan periaatteesta piti osallistua...

    VastaaPoista
  5. Namm, varmasti herkullisia! Kikherneet ja muut pavut ovat jänniä leivonnassa. Tuovat mukavaa rakennetta ja ravinteikkuutta maun ollessa kuitenkin moneen taipuva tai huomaamaton.

    VastaaPoista
  6. Anni Minerva, totta. Pavut ovat paljon monikäyttöisempiä, kuin tulisi ajatelleeksikaan ja muutenkin ihan parhautta :)

    VastaaPoista
  7. Moi, sattuisiko sinulta löytymään jokin vegaaninen herkku/leivonnainen joka olisi myöskin täysin rasvaton? Olisi kiva myöskin jos kaikissa raakaresepteissä ei olisi aina käytetty kookosöljyä ja/tai pähkinöitä/siemeniä. Eli sellaisia kevyitä, helposti sulaavia reseptejä kaipailisin :).

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, minulta itse asiassa löytyy iso nippu vegaanisia fat free -reseptejä, joista en kuitenkaan ole koskaan blogannut :) Lähinnä siksi, että niistä monet on sovellettu Fat Free Vegan Kitchen -blogista. Toisekseen tykkään nykyisin käyttää aika reilusti hyviä rasvoja. Raakaleivonnaisia (jos niitä tarkoitit) on melko vaikeaa tehdä täysin ilman mitään siemeniä tai pähkinöitä, mutta otan toki mielelläni haasteen vastaan :D

    VastaaPoista
  9. Mahtava ohje, raaka taikinakin oli niiiin hyvää! t Anu

    VastaaPoista
  10. Anu, totta! Kulho tuli kyllä nuoltua aika tarkkaan :)

    VastaaPoista
  11. Oi, miten herkullisen näköisiä ja kuuloisia! Kokeilen ehdottomasti! En ole hoksannut käyttää kikherneitä leivonnassa, mahtava idea!

    VastaaPoista
  12. Hiidenuhma, kiitos :) Meillä pavut ovat päässeet jo muihinkin makeisiin herkkuihin. Ihan mahtavia!

    VastaaPoista
  13. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja ihanalta reseptiltä! (: Minun pitäisi tehdä viikonlopuksi synttärikakku ja mietin, mahtaisiko tämä toimia kakkupohjana? Ja jos, niin minkämoia täytteitä suosittelisit? En osaa oikein arvailla, miltä tämä maistuu :)

    VastaaPoista
  14. Anonyymi, maku on jotenkin toffeinen sillä tavalla, kuin kakku tai muffini voisi olla... (Ota tästä nyt selvää :) Eli maun puolesta toimisi erittäin hyvin kakkupohjana esim. kinuskikakulle mutta myös jonkin kirpeän marjan, kuten puolukan, tyrnin tai jopa lakan kaverina (näihin kyllä kinuskikuorrutus sopisi myös). Leivonnaisen rakenne on on kuitenkin melko hauras ja mureneva, jos kakkupohjaksi tekisin, niin paistaisin pohjan jokaiseen kerrokseen erikseen.

    VastaaPoista