tiistai 27. marraskuuta 2012

Mantelivoita jouluisilla mausteilla (Raw)

IMG_8790

Jos järjestäisin tänä vuonna pikkujoulut, voisin tarjota niissä alkupalana esimerkiksi mausteisella mantelivoilla täytettyjä selleritankoja. Mutta sattuneista syistä olen ennen joulua (ja vielä joulun jälkeenkin) hieman kiireinen ja liesuan vain toisten järjestämissä pippaloissa.

Niinpä tarjoankin tätä namitahnaa vain teille ja vähän itsellenikin joko sellerin kanssa tai ilman, sillä ainakin oma lusikkani livahti mantelivoipurkkiin kerran jos toisenkin ihan omia aikojaan. Sen verran maistuvaa settiä syntyi taas tehosekoittimessa.

Ennen varsinaista ohjetta kuitenkin vähän kuulumisia, sillä kaikenlaista jännittävää on meneillään. Parasta aikaa toivun vielä hieman viikonlopun mahtirypistyksestä, sillä olin taas kokkina Villa Mandalan Detox-retriitissä. Viikonloppu oli täyteen buukattu, mikä tarkoitti kolmea kolmen ruokalajin kattausta päivässä 24 nälkäiselle. Sain vähän tiskausapua, mutta pääosin hoidin keittiön yksin.

Myönnän, että ruokittavien määrän kuullessani nielaisin ensin pari kertaa tyhjää. Mutta koska olin luvannut hoitaa homman, ei muuta kuin hihat rullalle, essu eteen ja töihin. Kieltämättä siinä vaiheessa, kun edellisen aterian tiskit olivat vielä puolitiessä, seuraavaan kattaukseen oli enää hetki ja merkittävä osa pääruokalajin raaka-aineista paljastui pilallisiksi ajattelin, että nyt saattoi tulla kapasiteettiraja vastaan. Mutta kun on oikein kiire, aikaa ei kannata käyttää ajatteluun saatika murehtimiseen, vaan sitten vain tehdään ja mennään vaistolla. Ja lopulta sunnuntaina, viimeistenkin suupalojen kadotessa lautasilta, saatoin vain hämmästellä, miten sittenkin kaikki sujui varsin mallikkaasti ellei jopa hyvin.

Mutta parasta olivat tietenkin tyytyväiset asiakkaat ja keittiön puolelle jätetty palaute. Jos kokkaukseni inspiroivat jotakuta kokeilemaan uusia makuja ja tapoja valmistaa terveellistä mutta herkullista ruokaa, niin se on todellakin ylävitosen paikka. Ja sitä paitsi tästä lähtien voin vielä vakaammalla rintaäänellä sanoa, että jos yhdeltä ihmiseltä onnistuu kahdessa tunnissa alku- pää- ja jälkiruoka 24:lle, nelihenkisen perheen raakaruokinta ei todellakaan ole ongelma yhtään kenellekään. Mutta tästä aiheesta varmasti lisää myöhemmin. Nyt takaisin hurmaavan hyvään mantelivoireseptiin. (Kuten huomaatte, edes 48 tunnin kokkausmaratoni ei saanut minua pysymään poissa keittiöstä.)

Joulumausteinen cashew-mantelivoi


  • 11/2 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 dl (kuorellisia) manteleita
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1/2 tl laatusuolaa
  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl mietoa kylmäpuristettua öljyä (jokin pähkinäöljy on parasta)  


Laita kaikki tehosekoittimeen öljyä lukuunottamatta ja blendaa niin kauan, että cashewit ja mantelit alkavat muodostaa takertuvaa seosta. Lisää öljy ja tehosekoita voiksi. Kaavi tarvittaessa tahna välillä kulhon reunoilta ja jatka sekoittamista. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa pikkuherkkuna sellerinvarsien, omenalohkojen tms. kanssa tai levitteenä kräkkereiden tai suolaisten keksien kanssa

IMG_8793

7 kommenttia:

  1. Hienoa Outi että hoidit noin suuren joukon syöttämisen ihan yksin ja varmaankin olivat tyytyväisiä raakaherkkuihisi:)
    Ja mantelivoi noilla lisukkeilla on varmaankin tosi herkullista:)

    VastaaPoista
  2. Olisi minulla "vähän" jänskättänyt tuollaisen joukon ruokkiminen, ihan millä metodilla vain. Hieno suoritus, josta selvittyään voi onnitella itseään ja luottaa taas vähän enemmän selviytymiseensä jatkossakin.
    Voin kuvitella miten herkkua tuo mantelivoi olisi omenalohkojen kanssa :)

    VastaaPoista
  3. Vau, kunnioitettava kokkausmaraton! Herkun oloinen mantelivoi :)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, juu olihan siinä tekemistä, mutta kaikesta näköjään voi selvitä :)

    Paula, juuri maistelin omppuviipaleiden kanssa. Ja oikeassa olet, herkkua.

    Anni Minerva, :)

    VastaaPoista
  5. Lisää joulureseptejä! On ilo, että kasvis- ja raakaravinnossakin on niin paljon hyviä tahnoja, dippejä, kermoja ja kastikkeita. Mutta jälkiruokien kanssa minulla on pikku pulma. En tykkää cashew- ja pinjansiemenkerman mausta ja koostumuksesta. En uskalla käyttää soijavaniljakastiketta, koska soijan terveysvaikutuksista on niin paljon ristiriitaista tietoa. Enkä niinikään kaurakermaa, koska siinä on (ehkä) gluteenia, jota haluan välttää. Vaikka varmaan suotta pelkään.. Ennen kuin haen apua syömishäiriööni, haluaisin vielä kysyä kokeneelta kasviskokilta, että löytyykö näin nirsolle vielä joku vaihtoehto? :D(ei tarvitse olla raw, mutta sellainen, mitä uskaltaa käyttää vaikka joka päivä ilman pelkoa terveyshaitoista)

    VastaaPoista
  6. Kasvisfriikki, lisää jouluista tulossa :) Kysymykseesi vaihtoehdoista kermoille ym: Oletko testannut manteleista tehty kermaa joko itse valmistettuna tai ostokermoja? Valmistuotteista tulee mieleen myös riisipohjaiset kerman tapaiset valmisteet ja tietenkin kookoskerma. Maito-osastolta löytyy myös muista siemenistä itse tehdyt maidot ja valmiina quinoa- hirssi-, manteli ja hasselpähkinä. Noin niinkuin alkuun ainakin. Terveyskysymyksiin en suoraan ota kantaa, sillä niiden suhteen suosituksia ja mielipiteitä riittää eri suuntiin. Oman kehon kuuntelu järkevien peruslinjojen ohjella on varmaankin paras suositus kenelle tahansa.

    VastaaPoista
  7. Oli herkkua sellaisenaan jälkkärinä ja muun ruoan lisäkkeenä. Käytin tuoreen appelsiinin kuoren asemesta 1 tl:n kuivattua ja makadamiapähkinäöljyä.
    t: Pipari

    VastaaPoista