perjantai 1. helmikuuta 2013

Voittaja ja Mandariinipiiras (Raw, Nut-free)

IMG_0116

Ihan pian julkistan Synttäriarvonnan tuloksen. Mutta päivitän sen vasta postauksen loppuun, sillä sormenpääni haluavat myös kunnon reseptin kimppuun. Viime postauksesta on jo liian pitkä tauko ja bloggaus-addiktioni oireilee pahemman kerran. Syy pakkolepoon on kuitenkin ollut deadline-rutistus: Eilen laitoin menemään viimeisen version ruokakirjan manuskasta ja muutaman gigan verran kuvia. Jep, vauva lähetettiin maailmalle ja keittokirja on taas yhden askeleen lähempänä päivänvaloa :) Vähän on sydän sykkyrällä, myönnän, sillä tästä lähtien homma ei enää suoranaisesti ole minun käsissäni.

Entä miten ruokabloggaaja ja tuleva keittokirjailijatar juhlistaa kirjoitus-, kokkaus- ja kuvausprojektin päättymistä? - Tietenkin pyöräyttämällä herkkupiirakan!

Minulta on välillä toivottu raw-kakkua, joka ei sisältäisi pähkinöitä, kookosöljyä tai muita ylimääräisiä rasvoja. Keveää herkuttelua siis. Vaikka raw-jälkkärit rakentuvat yleensä juuri edellä mainittujen varaan, nut-free low-fat versio ei oikeastaan ollut kovin vaikea juttu. Ainakaan sen jälkeen, kun löysin maamantelit. Ne kun eivät ole manteleita ollenkaan ja muutenkin kevyempiä kuin kaimansa. Siitä huolimatta makua ja massaa on juuri sopivasti.

Piiraspohjaa varten jauhoin maamantelit ja makeutin taateleilla. Täyte taas syntyi mandariineista, kuivatuista aprikooseista ja tyrnimarjoista, joita löytyi vielä pakastimen perältä. Huikea makuyhdistelmä ja juuri täydellinen harmaan talvipäivän piristys. Tyrnin tilalla voisin kuvitella käyttäväni myös puolukoita tai jos oikein onnekas olisin, lakkoja.

IMG_0098

Tyrni-mandariinipiiras (Raw, Nut-free)

Pohja:
2,5 dl maamanteleita
16 taatelia
ripaus suolaa
1/2 dl pellavansiemeniä
1 tl vaniljajauhetta
1 rkl vettä

Täyte:
2,5 dl mandariininlohkoja
1 luomumandan kuori raastettuna
1,25 dl tyrnimarjoja
200 g kuivattuja aprikooseja liotettuna (väh. 4 tuntia)
8 tippaa steviaa
1 rkl psylliumjauhetta

Valmista pohja: Jauha maamantelit ja pellavansiemenet jauheeksi tehosekoittimessa. Siirrä monitoimikoneen kulhoon ja lisää taatelit. Sekoita muruisaksi taikinaksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Taikina on hieman murenevaa. Painele 20 - 25 cm halk. piirasvuoan pohjalle ja reunoja kohti.
 
Tigernut base

Valmista täyte: Raasta luomumandariinin kuori talteen. Soseuta mandariinin lohkot tehosekoittimessa. Lisää aprikoosit, tyrnit ja jatka soseuttamista. Lisää loput ainekset ja tehosekoita tasaiseksi. Seos paksunee, kun psylliumjauhe turpoaa.

IMG_00742

Levitä täyte piiraspohjalle. Viimeistele mandariininkuorisuikaleilla ja marjoilla. Siirrä jääkaappiin jähmettymään n. tunniksi.

IMG_00982

- Mie tykkäsin! Varsinkin kera reishi-latten.

IMG_0063

...............................................................
Ja synttäriarvonnan voittaja on valittu! Satunnaislukugeneraattori valitsi 36 osallistuneen joukosta numeron 24, joka on Hanna, kommentilla:

Hanna

Onnea neljävuotiaalle !
Keittiökameleontista olen löytänyt monen monta lempparireseptikseni muodostunutta ohjetta, kuten papaijakastikkeen ohjeen salaatille!

Onnea Lempi-pyyhkeen uudelle omistajalle!  Otahan Hanna yhteyttä ja kerro samalla, kumpi väri keittiötäsi koristaisi paremmin.

Ja lämmin kiitos vielä kaikille kommenteista ja tervetuloa uusille lukijoille. Ihania olette! Toiveitanne otan ehdottomasti huomioon tulevissa jutuissani. Jatkan blogin kanssa samoilla linjoilla kuin aiemmin mutta uusia tuuliakin haistellen ...tai ehkä pikemminkin maistellen. Stay tuned!  

9 kommenttia:

  1. Onnittelut kirjarutistuksesta, malttamattomana odotan jo sitä ;)

    Ihana piiras, varmasti piristää helmikuista iltapäivää. Kauniit väritkin! Tarviiko maamanteleita muuten liottaa ennen käyttöä?

    VastaaPoista
  2. Anni Minerva, tähän en liottanut, joihinkin muihin juttuihin olen kyllä, kun ovat vähän kovia. Ymmärtääkseni niitä voi kyllä ihan huoletta pistellä menemään liottamattakin, eivät sisällä fytaatteja tms, kun ovat juurimukuloita.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa että kirja on jo melkein ulos uunista:)
    Ihanan aurinkoisen näköinen torttu;varmaankin hyvää:)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, kiitos! Vähän jännittää, millainen siitä lopulta tulee, mutta se selviää sitten loppukeväästä.

    VastaaPoista
  5. kuulostaa niin ihanalta että mieli tekee, on pantav atää resepti korvan tääkese muhimaan kun tulee taas vegaani vieras syömään, olen aika laiska näiden raakaruokien suhteen kun ei ole toistaiseksi vielä ollut pakko niihin perehtyä kunnolla.;)

    VastaaPoista
  6. Hekkusuun lautasella, tää on kyllä helpoimmasta päästä raw-kakkuja. Ei tarvii, kun blendailla pohja ja päällystön ainekset sekaisin ja homma on siinä :)

    VastaaPoista
  7. Voi pahus, luin vain raaka-ainelistan ja raahauduin erikseen Stockalle etsimään luomu aprikooseja, nyt vasta tsekkasin että täytteeseen ilmeisesti tuli kuivattuja aprikooseja eikä tuoreita? Äh. Saas nähdä jääkö poropeukalo juhannuspiirakatta vai pysyykö mössöni kasassa epämääräisellä täytteellä.

    (muuten kiitos ihanasta ohjeesta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kafi, jos et vielä ehtinyt tehdä piirasta, niin muuttaisin täytteen suhteita siten, että soseuta tuoreet aprikoosit ja vain vähän mandariinia tai appelsiinikin käy, sen sijaan mandariinin kuori kokonaan mukaan tuomaan sitrusaromia. Ja pahoittelen kovasti epämääräistä ohjette. Lisään aprioosien kohdalle, että kyse on kuivatuista!

      Poista
    2. Ei se mitään, tekevälle sattuu! Täyte on vielä lisäämättä, joten teen vinkkisi mukaan. :) Olin muistamattani onni onnettomuudessa ostanut pohjaan kuivattuja aprikooseja taateleiden sijasta, ne turposivat liottaessa niin hirveästi että eiköhän jokunen riitä täytteeseenkin.

      Surrauttellessani mieleeni tuli että ohjeissasi myös siemenet on usein aktivoituja (paitsi hamppu koska ei tarvitse), mutta onkohan esim pellavassa samanlaisia entsyyminestäjiä kuin muissa pähkinöissä? Geeliytymisen takia niitä ei tietty varmaan saa samalla lailla jauheeksi liottaessa. Ymmärtääkseni liotettuna pellava menee aika lailla suolistosta läpi, varmaan näin murskaamalla saa eniten hyvistä rasvoista irti?

      (ps. selasin uutta kirjaasi ERY:n tapahtumassa, se oli aivan mielettömän herkullisen näköinen (enkä tarkoita vain reseptejä!). Nostan kyllä hattua kaikesta vaivannäöstä ja silmiä hivelevistä kuvistasi. En malta odottaa että saan itselleni kopion käsiin.)

      Poista