keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Herkullinen arki: Lehtikaalia, karamelloitua porkkanaa, taatelibalsamicoa


Uhosin vähän aikaa sitten, että nyt loppuu rouske ja raastaminen, tervetuloa keväisen keveät salaatit! Koska luonto kuitenkin vitkuttelee kevään kanssa, on hyvä hetki tyhjentää kellarin perukoita ja hyödyntää viimeiset juurekset vähän tuhdimpaan salaattiin.

Kotimaisten juurikkaiden maku on jo vähän laimea, joten olen hakenut niihin uutta ulottuvuutta mm. paahtamalla. Kookosöljyssä pyöräytetyt porkkanat karamelloituvat uunissa uudelleen makeiksi ja sopivat täydellisesti ruokaisaan arkisalaattiini, joka syntyy yleensä parsa- tai lehtikaalista.

Tällä kertaa jaksoin myös nähdä hieman vaivaa soosin kanssa sillä aikaa, kun porkkanat paahtuivat uunissa. Valmistin helpon balsamico-siirapin taateleista mutta maustoin sitä Pu-Erh -teellä. Tee on hyvä aines marinadeissa ja kastikkeissa. Käytän usein myös Lapsang Souchong -teetä tuomaa kevyttä savuaromia.


Soosi

Lehtikaalisalaatti, karamelloitua porkkanaa ja taatelibalsamicoa

Karamelloidut porkkanat:


  • 4 reilua porkkanaa
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria

Kuori ja viipaloi porkkanat. Sekoita öljy, suola ja pippuri. Paahda 225 asteisessa uunissa, kunnes porkkanat saavat väriä ja muuttuvat pinnalta rapeiksi. Sekoittele paahtamisen aikana muutaman kerran. Ota uunista ja anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat salaatin.

  • reilu nippu lehtikaalia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl sitruunan mehua

Revi lehtikaali ruodeista ja leikkele karkeasti suikaleiksi. Sekoita suuressa kulhossa joukkoon suola ja sitruuna. Vaivaa käsin puristellen, kunnes kaali pehmenee hieman. Lisää

  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 - 2 rkl oliivi- tai hamppuöljyä
  • muutama ruokalusikallinen taatelibalsamicoa (ohje alla) TAI reilu teelusikallinen hunajaa/agavesiirappia ja 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • mustapippuria

Hiero seos kaalin joukkoon. Lisää

  • 1/2 punasipuli hienoksi suikaloituna
  • paahdetut porkkanat
  • vielä muutama lusikallinen taatelibalsamicoa

Sekoita kunnolla. Ripottele pinnalle jotain vege-parmesaania tai aitoa, jos käytät juustoa. Oma parme-versioni sisältää yleensä kuorittuja hampunsiemeniä, hiivahiutaleita ja mausteita.



Teellä maustettu taateli-balsamico


  • 3 - 4 tuoretta taatelia (poista kivet)
  • 3/4 dl vahvaa mustaa teetä tai Pu-Erh tai Lapsang Souchong teetä
  • 1 1/4 dl balsamiviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl mietoa oliiviöljyä

Soseuta pehmeät taatelit ja tee siirappimaiseksi seokseksi sauva- tai tehosekoittimella. Siirrä kulhoon. Lisää balsamiviinietikka, mausteet ja öljy ja vispilöi käsin tasaiseksi kastikkeeksi. Säilytä kannellisessa purkissa jääkaapissa.

Tämän illan setistä löytyi vaihteeksi pussinpohjapunajuuria ja kardemummamarinoituja kikherneitä. Että voi arki maistua hyvälle!




10 kommenttia:

  1. Ihana salaatti ja porkkanoiden makeus korostuukin lämmittäessä.Kiva taatelibalsamico;itsekin käytän paljon taateleita salaattikastikkeissa,mutten ole tainnut kokeilla tuollaisen teen kanssa,jolla on hyvin "earthy"maku.Teillä vielä talvista ja täällä helmikuu ja maaliskuu kuivimmat 50 vuoteen.....

    VastaaPoista
  2. Jael, itse rakastan balsamico-kastikkeitaja siirappeja. Taatelilla tulee kiva makeus ja rakenne, eikä tarvitse keitellä kokoon. Ja lehtikaali nyt vain on aina hyvää. Tuo kuivuus ei ole kyllä hyvä juttu. Ilmasto muuttuu valitettavasti. Mutta se onkin tärekä motiivi omalle vegekokkaukselleni.

    VastaaPoista
  3. Nayttaapa taas hyvalta; to-be-cooked lista sen kun vain kasvaa :) Osaatko sanoa kuinka kauan taatelibalsamico sailyy jaakaapissa? Enta miten valmistetaan kardemummamarinoituja kik-herneita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, balsamico säilyy jääkaapissa hyvinkin viikon, itse olen säilytellyt parikin viikkoa. Tosin tahtoo huveta nopeammin. Kardemumma kikherneet olivat ihan pikaimprovisaatio, mutta sen verran hitti, että postaan niistä erikseen :)

      Poista
  4. Herkullisen näköinen annos jälleen. Itse odotan kovasti kesää sekä laajempaa valikoimaa kasviksiin. Kaipaan etenkin mm. noita parsa- ja lehtikaaleja, joita meiltä päin ei löydy kuin espanjalaisia.. (niitä en halua käyttää). Oletko löytänyt talvella espanjalaisille vaihtoehtoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsi, kiitos :) Vaihtoehtoni perus-espanjalaisille on luomu. Ilmankaan en osaa olla. Lehtikaalia on tooodella harvoin tarjolla, joten heti kun löysin oli pakko hamstrata. Onneksi kesää kohti ollaan mehossa ja pian puskee maasta nokkosta, vuohenputkea ja parsakaalin ystävälle peltokanankaalia :)

      Poista
  5. Mikä mieletön salaatti! Olin myyty viimeistään karamelloitujen porkkanoiden kohdalla. Täytyy kokeilla, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terttu, tein tätä viime viikolla monta kertaa ja nyt parin päivän jälkeen on taas vajetta :)

      Poista
  6. vou,onpa huippu salaatti respa! Tätä pitää kokeilla kyllä. Jatkanpa sun respojen penkomista,täällä näyttää olevan kaikkee kivaa juttua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chef Jones, kiva kun löysit paikalle. Tätä saldea voi varioida melkein loputtomiin :)

      Poista