torstai 17. lokakuuta 2013

Törkeän hyvät gluteenittomat leipäset (hiivaton)


Joskus sitä vain käy niin, että ennakoimatta ja aivan yhtä-äkkiä huomaa luoneensa huippureseptin.

Ajattelin, että hyödynnän nyt tuonkin keitetyn hirssinjämän ennenkuin happanee. Sekoitin summittain rieskataikinaksi ja tuikkasin uuniin. Ei kohottelua eikä odottelua. Odotin saavani pellillisen känttyjä, mutta uunista tulikin ulos kuohkeita, keveitä, pinnala rapeita mutta sisältä meheviä leipäsiä. Aivan järkyttävän hyviä! Estin vaivoin itseäni ahmaisemasta kaikkea kerralla (ja sittenkin tuli nautittua liikaa) ja säästi osan pakastimeen. Sulatin parin päivän kuluttua uunin lämmössä ja ai hitsit että olivat vieläkin parempia. Mustapippuri pinnalla on ihan must!


Pippuriset hirssirieskat 


  • 1 rkl psylliumsiemeniä (EI jauhetta, vaan  kuorittuja siemeniä)
  • 1 dl pellavansiemeniä 
  • 11/2 kp kaura- tai vastaavaa maitoa
Vatkaa sekaisin kulhossa ja anna turvota 10 min välillä sekoittaen. Kaada tehosekoittimeen. Lisää:

  • reilu 1/2 l keitettyä hirssiä (tiiviisti pakattu mitta)  
  • 1 tl hunajaa 
  • n. 2 tl omenaviinietikkaa 
  • 1 tl laadukasta suolaa 
...blendaa paksuksi tasaiseksi seokseksi. Jos tehosekoittimessa ei ole riittävästi vääntöä (kuten tehoblendereissä), käytä sauvasekoitinta. Lisää:

  • 1 rkl neitsytkookosöljyä (ei tarvitse sulattaa)
...ja blendaa sekin sekaisin. Kaada taikina kulhoon. Lisää:

  • 1/2 dl lupiinijauhoa (soijajauho kävisi myös)
  • 1/2 dl kutakin: auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kuorittuja hampunsiemeniä (osan siemenistä voinee jättää poiskin)
  • 1 dl kurpitsansiemeniä 
...sekoita tasaiseksi. Muotoile 5 pyöreää rieskaa leivinpaperin päälle. Ripottel päälle:

  • haluamiasi siemeniä
  • rouhittua mustapippuria
Paista 180 asteisessa uunissa n. 1/2 t



19 kommenttia:

  1. Mä en erityisesti välttele gluteenia, mutta olen ollut ihan mielenkiinnosta aikeissa testata jotain gluteenittomia leipiä. Nämä näyttävät kyllä sen verran hyviltä, että joutuu ehkä testaamaan :) Hirssiä lukuun ottamatta kaikkea taitaa löytyä kaappistakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas joudun välttelemään ja siksi olin iloisen yllättynyt, että nämä eivät maistuneet niiltä tyypillisiltä gluteenittomilta käntyiltä. Psyllium ja pellava tuovat vähän sitkeyttä taikinaan, mikä huijaa melkein luulemaan vehnäleiväksi. Tai voi olla, että olen jo niin vieraantunut tavallisesta leivästä... :)

      Poista
  2. Näyttävät kyllä tosi hyviltä, meinaan minäkin kokeilla, kaikki ainekset tosiaan löytyvät kaapista. Onko tuo lupiinijauho minkälaista? Soijajauhoja tietenkin löytyy mutta lupiinijauho kuulostaa jotenkin paljon herkullisemmalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, lupiini houkuttaa minuakin enemmän. Tämä on Govindan ja aika saman tyyppinen tuntuma kuin soijajauhossa, hyvin proteiinipitoinen ja hienojakoinen siis. Maku on mieto eli kyllä ne protskut luultavasti on tässä reseptissä se salaisuus.

      Poista
  3. Mä mietin noita pellavansiemeniä ykkösvaiheessa. Niitä ei nääs löydy, voisiko tilalle täräyttä jotain muuta tai onnaiskohan vaan jättämällä ne pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... en ehkä jättäisi, sillä se niiden lima on luultavasti tässä aika tärkeä rakennusaine. Tämä resepti syntyi kertalaakista, joten en ole testannut variaatioita. Mutta ainahan voi kokeilla ja katsoa. Kuulen mielelläni, miten kävi!

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksestasi! Menen siis ostaaan pellavansiemeniä ja lupiinijauhoja.

      Mä välttelen myös gluteenia, joten kiitos kovasti tästä reseptistä.

      Poista
    3. Ole hyvä! Toivottavasti onnistuu :)

      Poista
  4. Nää menee testiin! RIeskatyyppiset leivät on kyllä mukavan helppoja, kun ne ei vaadi vaivaamista ja kohottelua. Ja maistuvatkin vielä niin hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne sun joskus postaamat tattarisämpylät on ihan suosikkejani, mutta aina en jaksa alkaa kohotella. Nää on todella pikaiset lukuunottamatta sitä hirssin keittämistä. Tosin sitä voi keitellä ihan muutenkin lisukkeeksi ja säästää osan leipäsiin.

      Poista
  5. Nam! Kiitos Outi, tämä menee testiin pikimmiten, pitää vain käydä hirssi- ja psylliumostoksilla! Ostin maanantaina Akateemisessa haahuillessani paksun intialaisen keittokirjan, jonka reseptejä olen kokannut innoissani. Intialaisen ruoan kanssa leipä olisi ihanaa, mutta ei kiitos vehnäleivälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinäpä sen sanoit. Tässä on potentiaalia lääkkeeksi myös naanin kaipuuseen. Yleisesti ottaen rieska ei ihan vastaa mielestäni käsitettä flatbread ja näissä oli ehdottomasti enemmän sellainen draivi kuin mummon ohrarieskassa.

      Poista
  6. Tosi houkuttelevan näköiset! Mä olen viime aikoina tehnyt usein sitä vegaanista ja gluteenitonta vuokaleipääni,mutta tämä ohjekin on aika helppo joten nyt tekee mieli kokeilla näitä! Ja kun aineksiakin on aika hyvin kaapissa vielä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vuokaleipä onkin herkullinen. Nää on tällainen helposti hyvää -vaihtoehto. Lähdenkin tästä lämmittämään yhden iltapalalle :)

      Poista
  7. "11/2 kp kaura- tai vastaavaa maitoa"

    Mitä tarkoittaa kp? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Tanyah, tarkoittaa kuppimittaa, eli käytännössä 2,5 dl, ja tuo 11/2 kp on 3,35 dl :)

      Poista

  8. Nämä kuulostaa hyviltä ja haluaisin kokeilla niiden leipomista! Etsinnöissä on täyttävä gluteeniton ja hiivaton leipä :) Luuletko että lupiinijauhot/soijajauhot voisi korvata kikhernejauhoilla kun mulla sattuisi olemaan niitä kotona? :)

    VastaaPoista

  9. Nämä kuulostaa hyviltä ja haluaisin kokeilla niiden leipomista! Etsinnöissä on täyttävä gluteeniton ja hiivaton leipä :) Luuletko että lupiinijauhot/soijajauhot voisi korvata kikhernejauhoilla kun mulla sattuisi olemaan niitä kotona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla, nämä ovat loppujen lopuksi aika keveitä, erittäin hyviä kylläkin :) Kokeile ihmeessä kikjauhoilla. Oletan itse, että proteiinipitoisuus on tässä se juttu, ja sitä on aika mukavast myös kikherneissä.

      Poista