perjantai 11. huhtikuuta 2014

Keittiökameleontin uusi alku - Miso-banaanikastike ja avokadopesät

Note: Englsih summary at the end.


Ensin pieni blogihistoriikki pähkinän- (tai pitäisikö sanoa avokadon- ;) kuoressa ja sitten pääsiäistä ennakoivaan reseptiosuuteen, tällä kertaa raakameiningillä. Jos haluat lukea vain reseptin, siirry suoraan postauksen loppuosaan.

Keittiökameleontti-blogin lyhyt historia


Tästä postauksesta alkaa virallisesti neljäs aikakausi Keittiökameleontin ajanlaskussa. Blogini näki päivänvalon ensimmäistä kertaa reilut viisi vuotta sitten nimellä Kahvila Vegaani mutta sujahti aika pian Kameleontin nahkoihin siirtyäkseen sitten Bonnierin lehtitaloon Evitan nettisivuille. Blogin alkutaival sisälsi vegaanihenkistä kasvisruokaa mutta meno muuttui pian raaemmaksi, kun "hurahdin" iloisesti raakaruokaan. Raw Food -rattailla mentiin noin 11/2 vuotta, kunnes palasin takaisin itsenäiseksi bloggariksi ja jatkoin vanhassa blogissani siitä, mihin jäätiin (tosin omalla domainilla www.kitchenchameleon.com). Resepteissä oli edelleen raaka painotus ja sivutuotoksena syntyi myös ensimmäinen ruokakirjani Raakaruoka-aika!

Nyt blogi on muuttanut taas uuteen osoitteeseen, tosin tällä kertaa muutto tuli vähän lyhyellä varoitusajalla johtuen pulmista hosting palvelun kanssa. Ja vaikka sisällön sain siirrettyä vanhasta uuteen, teitä lukijoita en tietenkään saanut pakattua mukaan, mikä on kurjista kurjinta. Joten toivottavasti mahdollisimman moni löytää taas tiensä tänne uuteen blogikotiin. - Muutenhan maisemanvaihdos on aina mahdollisuus ja hyvä tilaisuus vähän putsata pöytää. 

Blogin linjasta


Aiemman blogihistorian ja varsinkin ruokakirjani myötä olen saanut harteilleni jonkinlaisen raakaruoka-asiantuntijan viitan. Toki asiasta tiedänkin paljon ja olen yhä innoissani raakaresepteistä, sillä monet niistä ovat parasta ruokaa, mitä tiedän. Mutta syön paljon muutakin, enkä ole mikään ravitsemusekspertti, sillä minua kiinnostaa enemmän kokkaus ja hauskanpito keittiössä, kuin ravintoaineiden laskeminen. 


Tähän asti blogini reseptiikka on perustunut muutamia poikkeuksia lukuunottamatta täysin kasvisperäiseen ruokaan. Mutta koska olen itse hiippaillut vähitellen uusille urille, se tulee näkymään enemmän myös blogin puolella. (Kameleontin luonteeseenhan kuuluu silloin tällöin vaihtaa väriä.) - Ja kyllä, kirjoitan parhaillani myös toista ruokakirjaa, joka ei tule olemaan raakaruokaa (pelkästään), vaan teemat liittyvät ruokaan, joka tekee hyvää myös mielelle. Niinpä blogi tulee heijastelemaan myös tähän projektiin liittyviä reseptioivalluksia. Linja tulee edelleen olemaan aidoista ruoka-aineista valmistettua kasvis- ja raakapainotteista ruokaa mutta ei ole poissuljettua, että joskus reseptiin pyörähtää luomumuna tai nokare kuttumamman antimia. Niille on keittiössäni kuitenkin varattu sivurooli, sillä vegekokkaus on mielenkiintoisempaa.  Mutta sitten reseptiin.

Avokadopesät pääsiäsitipulle




Olen paljon enemmän wanna-be viherpeukalo kuin todellinen multasormi, ja jaksan harvoin itse versotella mitään. Siksi poimin ituni ja versoni mieluusti kaupan kylmätiskiltä. Tämä pikku resepti syntyi testaillessani Silmusalaatin uutuusmakua "Vau miten tulinen". Siinä on luonteikasta retiisiä, joka on suosikki-versojani mutta jota ei Suomesta ole toistaiseksi saanut valmiiksi idätettynä. Silmusalaatilta löytyy myös toinen superherkku, parsakaalin verso, joka on todellinen ravintopommi mutta myös mukavan makuinen.


Oma kevyt pikalounaani syntyy usein läjästä ituja tai versoja, avokadosta, ehkä kourallisesta hapankaalia ja jostain proteiinista. Nyt halusin tuunata itukimaraa vähän ja surautin nille misokastikkeen. Mutta en mitä tahansa soosia, vaan misoa ja banaania. Yllättävältä tuntuva yhdistelmä toimii, ja laukaisi välittömästi lautasennuolemis -reaktion.

Arkilounaalle riittää kulhollinen ituja, avokadoa ja hapankaalia, muutama lusikallinen miso-banaanikastiketta ja esim. reilu kourallinen marinoituja auringonkukansiemeniä. Fiinimmän annoksen saa tekemällä avokadoista pikku pesät, jotka täytetään avokado-ituseoksella ja misokastikkeella. Kuvan annokseen käytin sitruunaa, mutta lime osoittautui vielä paremmaksi. 


Miso-banaanikastike

  • 1/2 banaani
  • 2 reilua ruokalusikallista vaaleaa riisimisoa
  • 1/2 limen (tai sitruunan) mehu (n. 1 rkl)

Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimellla. Käytä heti.


Avokadopesät

  • 1/2 avokado/ annos
  • 1/2 limen (sitruunan) mehu ja raastettu kuori
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • n. 1 dl ituja/ annos (retiisin- tai muut aromaattiset idut sopivat parhaiten)
  • miso-banaanikastiketta (ohje yllä)

Halkaise avokadot ja poista kivi. Tee hedelmälihaan viiltoja pituus ja vaakasuunnassa kuoreen asti ja pyöräytä kuutioitu avokado kuorestaan. Sekoita avokadokuutioihin suola, limen mehu ja raastettu kuori sekä mustapippuri. Lusikoi kuutioita takaisin avokadon kuoriin, lisää kerros ituja, miso-banaanikastiketta ja viimeistele hyppysellisellä ituja. Tarjoa heti vaikkapa alkupalana pääsiäispöydässä. 



Versot saatu ilmaiseksi tuottajalta.

.......................................
English summary:

Wellcome to my new blog home! Keittiökameleontti (means Kitchenchameleon) is now running in a new blogspot -address.

This recipe was inspired by the radish sprouts which I wanted to serve more like a center piece than a condiment of a dish. Sweet and salty sauce of miso and banana made up a perfect dressing for peppery sprouts. I stuffed the whole thing into avocado halves which look almost like eastern eggs to me.

Sprouted Avocado Nests with Miso Banana Dressing

Miso Banana dressing

  • 1/2 of banana
  • 2 heaping T of light rice miso 
  • 1/2 lime or lemon juiced
Blend with an immersion blender until nice and smooth.

Sprouted Avocado Nests

  • 1/2 avocado/ portion
  • 1/2 lime or lemon juiced and zest grated
  • 1/2 t high quality salt
  • dash of black pepper
  • 1 dl radish sprouts (or other of your liking)
  • Miso Banana dressing (see recipe above)

Cut the avocado(s) lengthwise around the seed. Remove the pit. With a sharp knife gently make cuts in the avocado flesh in a cross-hatch pattern, careful not to break through the avocado peel. Scoop out the avocado pieces with a spoon. In a bowl add salt, lime juice & zest and pepper into the avocado cubes. Mix gently. Scoop the cubes back into the avocado halves. Add a layer of sprouts, some miso-dressing and top with more sprouts. Serve immediatelly.


9 kommenttia:

  1. Herkulliset kuvat ja kivan oloinen resepti :) Oon yleensä idätellyt itse kaikenlaisia ituja ja versoja, mutta kerran sain mummolta rasiallisen juuri Silmusalaatin ituja ja ne oli kyllä tosi hyviä salaatin seassa. Oon käynyt lukemattomia kertoja ihastelemassa sun kirjaa kirjakaupassa, varmaan pakko käydä ostamassa se kotiin ennen kuin seuraava kirja jo ilmestyy :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Minka kiitos :) Itse jaksan idätellä kausittain, mutta välillä on olevinaan sen verran kiire, ettei oikein ehdi, vaikka usein kyse on vain ryhtymisestä. Onneksi kuitenkin valmiinakin saa kaikenlaista. Ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Söpöt avokadopesät ja tervetuloa vain uuteen blogiaikakauteen! Jännittävää kuulla, että uusi kirjakin on valmisteilla. Mielenkiinnolla odotan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, itse olen todella innoissani uudesta kirjaprojektista, vaikka työmäärä vähän hirvittääkin. Aihe on kuitenkin enemmän kuin inspiroiva :D

      Poista
  4. Laitoinkin heti uuden osoitteesi listalleni, ettet vain pääse eksyttämään ja karistamaan minua kannoltasi :D Ihanaisen oloiset avokadopesät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Enkä halua itsekään eksyä minnekään blogosfäärin syövereihin :)

      Poista
  5. Kivat avokadopesät:) Ja tuota banskukastiketta pitääkin kokeilla;aineksetkin löytyvät kotoa. Ja mahtavaa ,uusi kirja tulossa:)

    VastaaPoista
  6. Unohtui sanoa,että kiva että nyt Suomestakin saa kaikenlaisia versoja:) Itse idätän enimmäkseen mung-papuja,muut kyllä ostan valmiina yleensä...

    VastaaPoista
  7. Versovalikoimat ovat kyllä kasvaneet ihan huikeasti meilläkin. Ja itsekin idätän enimmäkseen juuri mungpapuja. Muut melkeinpä ostan kaupasta.

    VastaaPoista