perjantai 30. toukokuuta 2014

Raikas raparperijuge ja Kitul-siirappi testissä


Tänään sumuisenkostea aamu alkoi luottoaamiaisellani, avokadojugella. Olen kuluneen kevään aikana kehittänyt siihen vakavan addiktion, joka taisi alkaa tästä tyrni-herkusta. Vaikka välillä poikkean vihersmoothien tai tuorepuurojen puolelle, alan pian kaivata avokadon samettisena lusikkaan lohkeavaa olomuotoa ja pehmeää makua, joka taltuttaa happamatkin lisukkeet. Lisäksi avokado on omalle vatsalleni juuri sopivan lempeää ja helposti sulavaa.

Koska nyt sesongissa on raparperi, blenderiin päätyi puolikas tuore varsi ja kourallinen pakastemansikoita. Avokadon kermaisuus komppaa täydellisesti raa'an kirpeää raparperia ja tuo esiin hienon kesäisen aromin, jota mansikka täydentää.

Raparperin kanssa sopii mielestäni parhaiten jokin karamellinen makeutus, kuten liotetut taatelit, vaahterasiirappi, kookospalmusokeri tai - siirappi. Tänään kokeilin kuitenkin itselleni täysin uutta tuttavuutta luonnonmukaisten makeuttajien rintamalla: Sain Gaia Trade Finlandilta testattavaksi Kitul siirappia, jota valmistetaan Sri Lankassa Kitul palmun kukinnoista.

Kitul-siirappi


"Taas yksi uusi eksoottinen elintarvike, jota rahdataan meille toiselta puolelta maapalloa?" 
Lähiruokaa suosivan luonnollinen makeuttaja on tietysti kotimainen hunaja. Sokeria välttelevälle hunaja on kuitenkin tymäkkää tavaraa, joka nostaa verensokerin nopeasti korkealle. Makujen näkökulmasta hunajan rinnalle on myös mukavaa saada muitankin terveellisiä vaihtoehtoja, sillä hunajan aromi punkeaa joskus aika voimakkaasti läpi.

Karamellista makua etsiessäni käännyn yleensä kookossokerin ja joskus myös kookospalmunektarin puoleen. Eksoottisia nämäkin. Kitul-siirappi painii niiden kanssa melko lailla samassa sarjassa mitä tulee ravinteisiin ja energiapitoisuuteen. Se nostaa verensokeria huomattavasti ruokosokeria maltillisemmin ja osa makeudesta tulee sokerialkoholeista, jotka eivät varastoidu elimistöön ylimääräiseksi energiaksi tavallisen sokerin tavoin. Kitul-siirappi sisältää myös mm. rautaa, kalsiumia, fosoria, jopa C-vitamiinia sekä vitamiinin kaltaista inostolia, joka tehostaa mm. glukoosiaineenvaihduntaa sekä tiettyjen välittäjäaineiden tuotantoa keskushermostossa. Paikallisessa kulttuurissa Kitul-siirappia onkin käytetty jopa lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Kitul-palmu on osa Sri Lankan alkuperäistä, osittain uhanalaistakin kasvistoa, jota pyritään elvyttämään tukemalla biodiversiteettiä edistäviä projekteja ja paikallisia pientuottajia. Kitul-siirappi on siis myös ekologinen ja reilu valinta.

Tarkempaa tietoa Kitul-siirapista: http://www.slowfoodfoundation.com/ark/details/1371/kitul-treacle#.U4g8O15-FJk



Raparperi-avokadojuge

  • 1/2 varsi tuoretta raparperia  kuorittuna ja paloiteltuna
  • 1/2 kypsä avokado
  • 2 dl pakastemansikoita
  • 1 rkl Kitul-siirappia, kookospalmunektaria tai hunajaa TAI 3 kivetöntä taatelia
  • 2 dl vettä
  • (1 rkl haluamaasi proteinijauhetta, omastani löytyi tänään herneprodea)


Tehosekoita kaikki sileäksi. Tarjoa sellaisenaan tai kuten yläkuvassa mulperin marjojen ja siitepölyrakeiden säestämänä. Kulhon pohjalla oli kätkössä myös reilu lusikallinen tahinia, jonka kalsium neutraloi rapsun sisältämää oksaalihappoa.


Kitul-siirappi saatu testattavaksi maahantuojalta.

6 kommenttia:

  1. Harmi, että mansikat ovat loppuneet meidän pakkasesta jo ajat sitten ja että söin juuri viimeisen avokadon, joka kaapista löytyi. Muuten olisi voinut kokeilla, tuo näyttää hyvältä.

    Oletko muuten tehnyt koskaan itse kaurajogurttia? Kun tuli siitä sinun pähkinäjogurttireseptistä mieleen, että voisiko samaa soveltaa myös kaurahiutaleisiin jossain suhteessa? :)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iina, kaurajogurttia en ole tehnyt, tattaripohjaista kokeilin kerran, mutta ei valitettavasti onnistunut. Olen nähnyt kaurapohjaisia hapatettuja juttuja kyllä muualla netissä ja varmaan jossain vaiheessa kokeilen. Kesäistä viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  2. Ensimmäistä kertaa kuulen Kitul-siirapista. Itse olen viime aikoina käyttänyt paljon kookossokeria,jota onneksi löytyy täältäkin.Namin näköinen annos,ja niin smooth! Avokado on kyllä ihana pohjana;meillä pian loppuu niiden aika joten käytän nyt minkä ehdin niitä.

    VastaaPoista
  3. Tulipa tuosta siirapista mieleen ,että saako Suomesta carob-siirappia? Löysin just jääkaapistani vielä yhden pienen purkillisen siirappia jota tein viime kesän lopussa.Tänä vuonna en kuitenkaan taida sitä tehdä sillä jättimäisestä kattilallisesta tulee lopulta ihan pieni määrä siirappia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Kitul on tosiaan itsellenikin aivan uusi tuttavuus, todella miellyttävä karamellinen maku. Aika tyyristä tosin, joten enemmän erityisherkutteluun. Carob-siirappia olen löytänyt tukusta, jossa on aika hyvä Lähi-idän tuotteiden valikoima. Tavallisista kaupoista en ole löytänyt, ehkä jossain erikoispuodissa saattaisi olla, mutta ei ole osunut silmään. Itse olen siihen todella tykästynyt ja sitä on nykyään aina kaapissa. Säilytätkö muuten siirappiasi jääkaapissa? Itse olen tehnyt niin, kun en ollut varma säilyvyydestä.

      Poista
    2. Juu jääkaapissa kun olen sen siirapin itse tehnyt eikä siinä ole mitään säilyntäaineita.Hyvin on kestänyt. Muutenkin nyt kun lämmin kausi on alkanut niin siirrän kaikki tärkeimmät ja herkimmät kuivatuotteetkin jääkaappiiin.

      Poista