maanantai 5. toukokuuta 2014

Snapshot Recipe: Helpoin tapa nauttia villivihanneksia

Räntäsade haittaa hieman kevättunelmaa, mutta siitä huolimatta metsät ja pellot puskevat jo sinnikkäästi vihreää. Tai ainakin täällä etelässä. Käväisin viikonloppuna Oulussa kurssikeikalla ja siellä hortakautta vielä odotellaan. 

Tämä on se aika vuodesta, jolloin palaan juoksulenkiltä taskut pullollaan metsän aarteita ja kieltämättä kiirettä saa pitää, että ennättää nauttia tiettyjen kasvien lyhyestä sesongista. Kuten vaikkapa alakuvan peltokanankaalista, joka on yksi hienoimman makuisia villivihanneksia. Luonnon pikku parsakaali, joka on parhaimmillaan juuri ennenkuin nuput puhkeavat keltaisiksi kukiksi. Ja eteläisimmässä Suomessa se aika on NYT.


Ja ehkä maailman yksinkertaisin tapa nauttia mietoja pehmeitä versoja on pikamarinoida ne sitruunan ja oliiviöljyn kanssa. Leivän päälle, lisukkeeksi tai sitten sellaisenaan avokadon, cashew-juuston - jos sitä kaapista löytyy (yleensä ei löydy) tai kreikkalaiseen tyyliin luomufetan kanssa.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että villiyrttien voimakasta makua ja monissa maistuvaa luontaista karvautta tasoittavat rasvaiset ja hieman makeat ruoka-aineet, kuten avokado, jonkin sortin leipä tai pasta, öljy ja hunaja, mantelit, cashew-pähkinät, pinjansiemenet ja macadamia-pähkinät ja eläinkunnan puolelta kananmuna, järvikalat ja luonnollisesti monet maitotuotteet.


Kaikkein nopein villiyrttilisuke

1:lle
  • Kourallinen mietoja villivihanneksia, kuten vuohenputkea, peltokanankaalia, horsman versoja jne.
  • 1 tl sitruunan mehua
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • nokare sinappia
  • 1 tl hunajaa/agavesiirappia
  • hieman mustapippuria
  • (vasta puristettua valkosipulia maun mukaan)

Sekoita kaikki ja vaivaa puhtain käsin, kunnes vihannekset pehmenevät. Kaada ylimääräinen irtoava neste pois. 

Yläkuvassa hortalenkin jälkeinen lounas: Alla kotitekoinen gluteeniton leipäviipale, päällä avokadoa, pari tomaattisiivua, mustapippuria ja kanankaali-vuohenputkihöystö. Lisukkeena lämmin auringonpilkadus.

Tässä vielä muutama hyväksi havaittu villiresepti arkistojen kätköistä: 



English summary:

Spring had an early start in Finland this year and many wild herbs are already on harvest. One of my favorites is the Yellow Rocket (Barbarea vulgaris) which can be eaten both raw and cooked. It is at it's best when the flowers are not quite blossoming, yet and the buds look like mini broccolis. The season is very short, though, but sweet :)

The easiest way to enjoy the milder wild edibles is simply to make a mustardy vinaigrette and soften the herbs by massaging them lightly with your hands. A wonderful side dish or topping is ready in minutes.

Quick and easy Wild Herb Salad

For one
  • Handful of mild wild herbs (that can be eaten raw)
  • 1 t lemon juice
  • dash of sea salt 
  • 2 T olive oil
  • 1/2 t mustard
  • 1 t honey/agave-syrup
  • freshly ground black pepper
  • (1/2 t garlic, minced)

Mix everything in a bowl and massage with clean hands until the herbs start to soften. Throw away possible extra liquid. Serve immediately.
   

11 kommenttia:

  1. Peltokanankaali on mulle vielä vieras kaveri, kovasti yritän sitä aina bongailla mutta en vaan löydä kun en kuitenkaan osaa Oikeasti katsoa kun en ole sitä koskaan kädessä pitänyt. Se kyllä kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ei ole kyllä yhtä yleinen kuin joku nokkonen tai vuohenputki ja harmillisesti täällä kaupungissa kasvaa usein paikoissa, joista ei viitsi keräillä, tien vierellä jne. Ja helpotenhan sen bongaa, kun kukat ovat auki ja silloin on maku jo aika kitkerä.

      Poista
  2. Kiitos Outi, luit ajatukseni, kun juuri kaipailin muistinvirkistystä yksikertaisten hortaherkkujen valmistukseen! :D Viikonlopun mökkireisuulta on tuliaisina reilu satsi peltokanankaalia ja vuohenputkea, jotka saletisti päätyvät hortapediksi tai -hunnuksi myöhäiselle päivälliselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, nuo reilut satsit kuulostavat ihanilta. Mukavaa herkuttelua!

      Poista
  3. Minä olen tänä talvena ollut tosi pettynyt,kun tosi vähäsateinen talvi pilasi villiyrttikauden täällä eteläisessä Israelissa(pohjoisessa tilanne oli parempi) .Hyvin vähän sitten ehdinkin niitä käyttää . Toivottavasti takatalvi ei jää pitkäksi aikaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin että kerroit blogissasi kehnosta yrttikaudesta. Harmillista! Täällä on tänään tullut räntää tämän tästä, mutta toivottavasti pian muuttuu taas keväisemmäksi. No, onneksi kasvit eivät tunnu paljoa välittävän pikkupakkasistakaan.

      Poista
  4. Voi! Rauhaniemessä on runsas sato tulossa: nokkosta ja etenkin vuohenputkea, jonka koko sadon luovuttaisin mielelläni kokonaan pois. Ei kai mene pitkään, kun horsmakin alkaa nostaa päätään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisen riesa on toisen herkku tässä tapauksessa :) Kaikki mainioita mietoja villivihanneksia.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  5. Söhläsin vähän. Piti sanoa, että on kerrankin resepti, jonka ainesosat kaikki tunnen. Varsinkin kun opetit mitä on 'laadukas suola'!

    VastaaPoista