keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Timjamilla maustettu Raparperi-oliiviöljykakku (gluteeniton)



Osallistun Pauligin makupari-haasteeseen, jossa pyydettiin kehittelemään sopiva makupari Pauligin uudelle Presidentti Special Blend -kahville. Tätä vuosikertakahvia on saatavilla vain rajoitettu erä.

Olen kahvinirso ja panostan mieluummin laatuun kuin määrään. Omaan kuppiini kahvia lorottaa yleensä espressokone, mies tykkää tippakahvista. Viime aikoina on kuitenkin tullut flirttailtua taas suodatinkahvin kanssa.

Presidentti Special Blend on selvästi päivitetty tähän päivään, sillä maussa aistii marjaisia ja hedelmäisiä sävyjä. Lukuisten erikoiskahvien joukossa Presidentti edustaa kuitenkin minulle vankasti perinteistä suomalaista kahvia. Sellaista, jota mummo olisi tarjonnut paremmilla päiväkahveilla.  Siksi halusin kehittää rinnalle myös jonkin perinteisen leivonnaisen.


Kuppikakkujen, brownieiden ja raakakakkujen maailmassa vanha kunnon kuivakakku on suotta jäänyt syrjään, sillä se on mitä parhain makupari suomalaiselle, vaaleapaahtoiselle kahville. Sitäpaitsi myös kuivakakun voi tehdä tavallista fiksummin. Itse asiassa nyt, kun raakakakut tekevät vauhdilla tuloaan jopa tavallisten kahviloiden vitriineihin, soisi sinne ilmestyvän myös muita hyvää tekeviä mutta herkullisia kakkuja, joista voivat nauttia nekin, jota eivät kaipaa valkoista vehnää, sokeria, voita tai kananmunia.


Tässä päivitetyssä versiossa mummon maustekakku lähti etelänmatkalle ja sekoittelin taikinaan välimerellisiä aineksia: oliiviöljyä, timjamia ja hunajaa. Aineksia, jotka yhdistetään yleensä suolaisiin ruokiin, mutta toimivat erinomaisesti myös makeissa leivonnaisissa. Kakuissa oliiviöljyä komppaa yleensä sitruuna, mutta korvasin sen sesongin mukaisesti raparperilla. Raparperisose tuo myös mehevyyttä glutenittomaan ja  kananmunattomaan taikinaan. Timjami taas tuli esiin hienostuneena vivahteena, joka sai maistelijat arvailemaan, mitä leipuri olikaan kakkuunsa kätkenyt. - Vaihtoehtoisesti voisin kokeilla tilalla myös voimakkaampaa rosmariinia. Kakku on täysin vege hunajaa lukuun ottamatta.

Herkkua tarjottiin äitienpäivän kakkukahveilla ja koin samalla jatkavani perinnettä mummon piimäkakusta ja äitini banaani-maustekakusta tähän päivään. Huom. Pauligin haasteessa ohjeena oli valmistaa korkeintaan kahden suupalan maisteluleivonnainen, joten ensimmäinen ohje on minikakulle. Todellisuudessa kakku on niin hyvää, että siitä kannattaa leipoa suosiolla suurempi annos, joten laitan tähän myös normikakun kokoisen reseptin. Se löytyy loppuosasta. Ja jos kakku inspiroi, käy antamassa sille äänesi Makupari-kilpailusivustolla 21.5 - 1.6.2014.




Timjamilla maustettu raparperi-oliiviöljykakku

16 pientä viipaletta

Kakkutaikina:

  • 3 dl raparperikuutioita
  • 1 rkl vettä
  • 1 dl + 1 rkl hunajaa

  • 3 dl teff- tai riisijauhoja
  • 1,25 dl mantelijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 3 rkl timjamin lehtiä (tuoreita)
  • 0,75 dl oliiviöljyä

  • Karkeita riisijauhoja vuoan jauhottamiseen


Kuorrute:

  • 1 dl kookossokeria TAI muscovado-sokeria
  • n. 3 tl vettä
  • paahdettuja mantelilastuja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Öljyä ja jauhota 18 cm halk  oleva perinteinen pyöreä kuivakakkuvuoka TAI minikakkuvuoka. Huom. iso vuoka tuolee puolilleen taikinaa.

Laita raparperikuutiot kannelliseen pieneen kattilaan ja keitä soseeksi. Ota kattila liedeltä ja lisää hunaja. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat jauhoseoksen kakkutaikinaa varten.



Sekoita kaikki kakun kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa.



Lisää myös timjamin lehdet jauhoseokseen.



Lisää jauhoihin vuorotellen raparperisose ja oliiviöljy.



Sekoita nopeasti tasaiseksi. Lusikoi taikina kakkuvuokaan ja laita uuniin.



Peitä vuoka foliolla ja  paista n.  40 min. Ota folio pois ja paista vielä 10 min. Kokeile kypsyyttä työntämällä tulitikku kakun keskelle. Kakku on valmis, kun taikinaa ei enää tartu kiinni. Anna kakun jäähtyä pari minuuttia ja kumoa vuoasta leivinritilälle. Anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista ja valmista sillä aikaa kuorrute.



Jauha kookossokeri (tai muscovado) tehosekoittimessa tomusokeriksi. Siirrä pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes saat notkean kuorrutteen. Valuta kuorrutetta kakun päälle.



Viimeistele ripottelemalla pinnalle paahdettuja mantelilastuja tai –rouhetta.



Ja sama uudestaan:

Timjamilla maustettu raparperi-oliiviöljykakku 


16 reilua viipaletta (18 cm. halk kakkuvuoka)

Kakkutaikina:


  • 5 dl raparperikuutioita
  • 1 rkl vettä
  • 1,75 dl hunajaa


  • 4,5 dl teff- tai riisijauhoja
  • 1,75 dl mantelijauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 3/4 tl soodaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 2 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 2 rkl timjamin lehtiä (tuoreita)
  • 1 dl 2 rkl oliiviöljyä


  • Karkeita riisijauhoja vuoan jauhottamiseen

Kuorrute:


  • 1 dl kookossokeria TAI muscovado-sokeria
  • n. 3 tl vettä
  • paahdettuja mantelilastuja


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Öljyä ja jauhota 18 cm halk  oleva perinteinen pyöreä kuivakakkuvuoka TAI minikakkuvuoka. Huom. iso vuoka tuolee puolilleen taikinaa.
Öljyä ja jauhota 18 cm halk  oleva perinteinen pyöreä kuivakakkuvuoka.

Laita raparperikuutiot kannelliseen pieneen kattilaan ja keitä soseeksi. Ota kattila liedeltä ja lisää hunaja. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat jauhoseoksen kakkutaikinaa varten.

Sekoita kaikki kakun kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Lisää myös timjamin lehdet jauhoseokseen. Lisää jauhoihin vuorotellen raparperisose ja oliiviöljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Lusikoi taikina kakkuvuokaan ja laita uuniin. Peitä vuoka foliolla ja  paista n.  50 min. Ota folio pois ja paista vielä 20 min. Kokeile kypsyyttä työntämällä tulitikku kakun keskelle. Kakku on valmis, kun taikinaa ei enää tartu kiinni. Anna kakun jäähtyä pari minuuttia ja kumoa vuoasta leivinritilälle. Anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista ja valmista sillä aikaa kuorrute.

Jauha kookossokeri (tai muscovado) tehosekoittimessa tomusokeriksi. Siirrä pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes saat notkean kuorrutteen. Valuta kuorrutetta kakun päälle. Viimeistele ripottelemalla pinnalle paahdettuja mantelilastuja tai –rouhetta.



Yhteistyössä Blogirinki ja Paulig

.............................................
Ps. Kookos- ja pähkinänviilin ohjetta luvassa vasta ensi kerralla.

13 kommenttia:

  1. Jälleen valtavan kauniita kuvia ja mielenkiintoinen resepti! En muista mummon tehneen juuri koskaan kuivakakkuja, mutta äitini tekemänä niitä on tullut herkuteltua, kunnes sitten innostuin itsekin niitä leipomaan. Äänestin ja laitan hyvän kiertämään. ;)

    Terveisin, toinen kahvinirso

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin ollut herkullisia kakkureseptejä blogin puolella. Meillä kuivakakku oli niin vakkari kahvipöydän koristus, että tuli jo lapsena kiintiö täyteen. Nyt uusi tuleminen :)

      Poista
  2. Mukavan näköinen kakku. Huomioni kiinnittyi tuohon kuorrutteeseen. Onpa ihanaa enkä sitä ole hoksannutkaan, että tummista sokereista saisi noin jauhamalla tuollaisen houkuttelevan kuorrutuksen. Raparperin kasvua vielä täällä odottelen, että pääsen siitä leipomaan. Hopi hopi raparperini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomusokeri on monissa kuorrutuksissa aika lailla must ja ilahduin itsekin, kun tajusin, että sen voi tehdä itse laadukkaammista sokereista. Kookossokerista syntyy kyllä maailman helpoin karamellikuorrutus. Ja täältä etelän kollegat lähettävät kasvuvoimaa sinne teidän raparperipenkkiin :)

      Poista
  3. Mmm,herkullisen kuuloinen kakku ja ihanan välimerellisesti maustettu.

    VastaaPoista
  4. Ihanan kuuloinen kakku - minä olen näin vanhemmiten palannut enemmän ja enemmän kuivakakkujen suuntaan, vaikka lapsena niitä piti ihan tylsinä ja "vanhojen juttuna".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja vielä - timjami on ihanaa myös vadelmapiirakassa!

      Poista
    2. Kieltämättä, ehkä kuivakakut ovat tietyn "kypsymisen" merkki :D Timjami sopii kyllä moneen paikkaan. Täytyykin kokeilla vadelman kanssa.

      Poista
  5. Ei voi olla totta! Mulla on ollut monta viikkoa mielen pohjalla ajatus jostain hyvästä kuivakakusta, ja nyt kun raparperit puskee maasta, tulin toisaalta kurkkaamaan blogiisi, josko täältä löytyisi jotain kivaa raparperista. Olitkin yhdistänyt molemmat aikeeni samaan reseptiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei nyt alkaa tuntua, että elämme kuivakakkujen uuden tulemisen kynnyksellä :D Ja raparperi <3

      Poista
  6. Heippa, törmäsin tähän kiinnostavaan ohjeeseesi näin vuotta myöhässä - parempi kai myöhään kuin...luuletko, että tämän voisi tehdä myös vehnäjauhoilla? Eli gluteenillisen version :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. M, voi ilman muuta. Tosin jauhomäärät ovat luultavasti vähän eri ja psylliuminkin jättäisin pois, kun vehnän gluteeni sitoo itsessään taikinaa.

      Poista