perjantai 8. huhtikuuta 2011

Irish Moss


Englanninkielisissä kirjoissa ja blogeissa törmää ennemmin tai myöhemmin mystiseen ainesosaan nimeltä: Irish Moss. Monissa makuhermoja kutkuttavissa kakuissa ja muissa herkuissa se tuntuu olevan vakioaines. Kannattaa esim. käydä vilkaisemassa Heather Pagen (Sweetly Raw) sivuja.

Irish Moss eli irlanninsammal on itse asiassa Chondrus crispus-levää, josta saadaan karrageenia. Se taas on tuttu stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöintiaineena mm. monissa tavallisissa elintarvikkeissa, mutta sitä käytetään myös hammastahnoissa ja kosmetiikkavalmisteissa. Lisäainekoodi E407 ilmaisee, että tuote sisältää karrageenia.

Haeskellessani tietoa irlanninsammalesta ja karrageenista törmäsin vähän ristiriitaisiin tietohin. Useassa lähteessä mainittiin lisäaine-karrageenin aiheuttamista allergia- tai yliherkkyysreaktioista. Sen on jopa todettu lisäävän syöpäriskiä koe-eläimillä (viiteitä esim. täältä). Kyseessä on kuitenkin ollut pilkottu karrageeni, ei sen luonnollinen kokonainen muoto eli levä. Monissa raw food -lähteissä Irlanninsammal taas on mainittu terveellisenä, jopa superruokana, jolla olisi pikemminkin syöpää ehkäiseviä ja immuunipuolustusta vahvistavia ominaisuuksia (viiteitä täältä).

Niin että ota siitä nyt sitten selvää...

Irlanninsammal on joka tapauksessa hyytelöintiaineena erityisesi raakailijoiden suosiossa siksi, että sitä ei tarvitse kuumentaa, toisin kuin toista leväperäistä hyytelöintiainetta agar agaria. Irlanninsammalen avulla saa tehtyä lohkeavia hyytelöitä ja kauniisti leikkautuvia kakkuja, jotka viimeistään haastavat käsityksiä raakaruokamössöstä.

Olin jotenkin käsityksessä, että irlanninsammalta ei täältä Suomesta saa. Eikä kai saakaan, mutta onhan meillä netti. Ristiriitaisista taustatiedoista huolimatta päätin lähestyä asiaa reippaasti ja tilasin pussukan levää suoraan Irlannista. - Täytyy tässä samalla kehua, että Irish Seaweeds tarjoaa levien ystävälle paljon muutakin mielenkiintoista. Suosittelen esim. kokeilemaan hiukan rajun väristä Sea Spaghettia.

Ohjeita irlanninsammalen käytöstä löytyy netistän useampia, esimerkiksi täällä. Tässä kuitenkin vielä oma kokeiluni, jolla sain aikaiseksi kupillisen (2,5 dl) valmista geeliä.


Otin ensi reilun kourallisen kuivaa levää ja huuhtelin sitä perusteellisesti kylmässä vedessä. Levän kätköissä piileskeli kaikenlaista ryönää, mm. tiukasti kiinni takertuneita simpukankuoria. Onneksi käytössäni oli tarkkasilmäistä lapsityövoimaa.


Laiton puhdistetun levän kylmällä vedellä täytettyyn lasikulhoon ja jätin peitettynä huoneenlämpöön 6 tunniksi. Vaihtoehtoisesti levää voi liottaa myös jääkaapissa, jolloin liotusaika on 12 - 24 t (eri ohjeissa on mainittu eri aikoja).

Laitoin liotetun levän hieman pilkottuna blenderiin ja lisäsin 1/2 kp (1,25 dl) kylmää vettä. Sitten vaan hurruuteltiin täydellä teholla. Välillä jouduin kaapimaan kannun reunoille siirtynyttä levää takaisin keskelle. Blendasin levää kunnes seos alkoi lämmetä ja se muuttui selvästi geelimäiseksi. Tuoksu oli tässä vaiheessa... merellinen. Eikä värissäkään ollut niin kehumista. Voin kuitenkin vakuuttaa, ihmeellistä kyllä, että mitään sivumakua tai -hajua ei enää tuntunut valmiissa tuotteessa.



En käyttänyt levää heti, joten siirsin geelin kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin odottamaan. Geelin pitäisi säilyä ainakin viikon verran.

Mihin sitten tätä ihmeainetta käytin? Siitä myöhemmin... ;)



.

12 kommenttia:

  1. Postauksesi tulikin tarpeen,sillä tilasin juuri myös Irish Mossia,jota saa täältä pohjoisesta Israelista tilattua yhdestä vegekylästä,ja nyt se odottelee postissa sunnuntaihin asti,kun en ehtinyt sitä tällä viikolla hakea.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, sattuipa sopivasti! Kiva kuulla sitten sinun kokemuksiasi.

    VastaaPoista
  3. On kyllä huippua tavaraa, tuo juuri sitä rakennetta ja näyttävyyttä mitä monesti jää kaipaamaan raakaleipomuksista! Kivaa nähdä mitä olet tehnyt :)

    Ps! suomalaisesta Fitnessfirst -nettikaupasta saa Irish Mossia
    http://www.fitnessfirst.fi/superfoodit/levatuotteet/irish-moss-125g-luomu.html

    VastaaPoista
  4. Itsekin olen joskus ajatellut hankkivani Irish Mossia, mutta jostakin luin ristiriitaista tietoa siitä, niin jäi sitten hankkimatta. Itse olen tähän asti pärjännyt loistavasti kookosöljyllä, lesitiinillä ja fiber huskilla. Juustokakkumainen rakenne ainakin syntyy näin loistavasti, niin kuin varmaan tiedätkin:)

    VastaaPoista
  5. Mulla kun on se Cafe Gratituden kirja jossa niin monessa reseptissä on tuota Irish mossia,niin pakko oli tilata kun näin että täällä sitä saa.Tuosta Maijan kommentista tulikin mieleen,että olin nähnyt sitä myytävän tuolla sivustolla.

    VastaaPoista
  6. Maija T, hei en tiennytkään. Kiitos vinkistä!

    Kaisu, joo noilla aineksilla syntyy kyllä kakku jos toinenkin. Itseäni kiinnostaa kuitenkin kokeilla juuri mm. noita Yaelianin mainitsemia Cafe Gratituden ohjeita. Lisäksi kaipaan välillä vähän kevyempää koostumusta kakkutäytteisiin ja sitä tällä IM:lla saa.

    VastaaPoista
  7. Anteeksi, kysymys ei liity tämän postauksen aiheeseen, mutta ajattelin sen tähän pistää, koska tämä on uusin postauksesi kuitenkin. (:
    Osaatko sanoa, mitä eroa on luomu kookosrasvalla ja -öljyllä? Olen vain kiinnittänyt huomiota, että hinta; kookosöljy on yli tuplasti kalliimpaa samanlaisessa lasipurkissa olevaan ja samanlaiselta ulkoisesti näyttävään luomu-kookosrasvaan verrattuna. Onko tuotteiden terveysvaikutukset erilaiset, entä maku ja kelpoisuus esim. raakasuklaan tekoon?

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen! (:

    VastaaPoista
  8. Jeeeee, tätä on odotettu, että joku testaisi irish mossin! FitnessFirstissä sitä tosiaan myös myydään, mutta oman kokemukseni perusteella en mokomaa puljua suosittele kenellekään, enkä ole ainoa, jolla kokemukset eivät ole positiivisia - ts. maksat tilauksen, mutta on suurin piirtein tuurista kiinni, toimitetaanko sitä ikinä.

    Jepulis, no mutta reseptiä odotellessa :)

    VastaaPoista
  9. Juu, eipä sillä, kyllä minäkin sitä jossakin vaiheessa tulen kokeilemaan. Pakkohan se on:) Omissa raakakirjoissa ei ole yhtään ohjetta, joka sisältäisi Irish Mossia, mutta netissä olen kyllä nähnyt moniakin ohjeita. Hyvä kun kuitenkin testasit sitä. Itselle on jäänyt jostakin mielikuva, että sen käyttö olisi jotenkin työlästä...On niin simppeliä sulatella sitä kookosöljyä:)

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, en ole ihan varma, mitä tarkoitat kookosrasvalla, sillä kookosöljy ja -rasva ovat periaatteessa synonyymejä. Olennaisempaa on se, onko kyse kylmäpuristetusta vai teollisen puhdistusprosessin läpikäyneestä, kuumennetusta tuotteesta. Ero on sama kuin esim. kylmäpuristetulla oliiviöljyllä ja tavallisella ruokaöljyllä. Jälkimmäisessä ei ole juurikaan enää jäljellä hyviä terveysominaisuuksia. Kookoksen kohdalla täytyy tietysti myös tarkistaa, että se on todella tarkoitettu myös ulkoiseen käyttöön. Sitten on vielä tuote, jota Jenkeissä myydään nimellä Coconut Butter. Siihen on käytetty kookospähkinä kokonaisuudessaan, ei pelkkä rasva. Mutta sitä ei tietääkseni saa Suomesta, joten tuskin tarkoitit sitä. Suklaan valmistukseen käy periaatteessa myös puhdistettu kookosrasva, mutta silloin ei enää voida puhua *raaka*suklaasta.

    Katja, joo tuon takia en viime aikoina ole FF:n sivuja selaillutkaan, jote oli Mossitkin jääneet huomaamatta.

    Kaisu, no on toi kyllä työläämpää. Varsinkin se simpukoiden nyppiminen. Luonnontuote...

    VastaaPoista
  11. No tänään kävin sitten postissa hakemassa oman Irish Mossini,joka tulee kyllä alunperin Kanadasta eli täältä
    http://www.seaveg.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=25&products_id=55
    Oma mossini on hiutalemuodossa,mutta ruskeahkoa ainakin on....Sitä on nyt 300 grammaa joten kai se Gratituden kirja pitää pian ottaa esille;D

    VastaaPoista
  12. Yaelian, kuulostaa että sun levä on helpommin käytettävässä muodossa. Toi kokonainen puhdistamaton levä on kyllä vähän työlästä.

    VastaaPoista